Kurczak1986 Napisano Luty 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2009 Mieszkam w akademiku i tu wszyscy maja windowsy tylko ja mam fedore10 i (_niewiem_ → nie wiem) ORT jak przeglądać otoczenie sieciowe i udostępnione pliki a wiem że jest ich tu sporo jest to sieć DHCP Próbowałem ustawiac sambe ale kompletnie sie na tym nieznam. Proszę o wyrozumialość i pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maiKel Napisano Luty 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2009 ...Próbowałem ustawiac sambe... nie wiem jak to zrobić w konsoli ale za to mam w domku ustawioną tak sieć że mogę przeglądać zasoby windowsowe 2 kompa, więc tak menu -> system administracja -> samba i po podaniu hasła roota w preferencjach ustawiasz sobie grupę roboczą taką jak ma większość kompów (czyli chyba mshome albo hmm już nie pamiętam więcej tych standardowych) w 2 zakładce uwierzytelnianie na użytkownik, zaszyfruj hasła tak, a konto gościa w sumie nie wiem :/ następnie uwierzytelnianie, Menu -> system -> administracja -> uwierzytelnianie i w SMB i Winbind ustawiasz domenę taką samą jak wcześniej i w Winbind model bezpieczeństwa na user. U mnie to wystarczyło żeby umożliwić przeglądanie zasobów windowsowych aha, jeszcze firewall (zapora sieciowa) ;P trzeba po prostu odblokować porty które wykorzystuje Samba, powinno hulać ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Luty 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 W takim np. konquerorze smb:/ oraz smb://host/zasób W sprawie montowania zasobów Samby: http://faq.fedora.pl/#smbmount Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Luty 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 W takim np. konquerorze smb:/ oraz smb://host/zasób W sprawie montowania zasobów Samby: http://faq.fedora.pl/#smbmount Tak samo da się w Nautilusie. Tylko nie pamiętam czy smb:// czy smb:/// (chodzi o liczbę ukośników, raz miałem przez te ukośniki problem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurczak1986 Napisano Luty 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 Mógłbym prosic o dokładniejsze instrukcje bo ciągle mi niewychodzi. Próbowałem probramem Smb4K ale pokazuje sie komunikat że :"Zmienna środowiskowa PATH nie jest ustawiona właściwie, lub w Twoim systemie brakuje następujących programów: kdesu Proszę dokonać niezbędnych poprawek i uruchomić ponownie Smb4K." i nie wiem o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Luty 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 a czy w pasku GNOME w miejsca->sieć sprawdzałeś? ważne jest tez ustawienie grupy roboczej, ale to już w sambie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurczak1986 Napisano Luty 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 Tak sprawdzałem jest tam "sieć windows" klikam i pokazuje sie komunikat "Zamontowanie położenia nie jest możliwe" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajec00 Napisano Luty 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 powiem tylko, że miałem taki problem i nadal mam... kwestia nie leży po twojej stronie... jeśli chcesz mieć możliwość przeglądania zasobów komputerów z windows, to możesz spotkać się z nie lada kłopotem... u mnie w akademiku sieć (aby można ją było ogarnąć pod windowsem bez większej wiedzy o sieciach) ma pewną właściwość. komputery są ponazywane według pokoi (np. 324_Janek)... i to jest jeden z problemów... poszukaj na forum, gdzieś powinien być mój temat wraz z wyjaśnieniem, czemu nic nie działa chociaż życzę ci powodzenia w uporaniu się z siecią lokalną... będę śledził temat na bieżąco... może i mnie się uda coś dzięki temu wykombinować ----------------------------------------------------------------- oto link do mojego tematu / problemu... może się przyda http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=17609&hl= pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurczak1986 Napisano Luty 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 czyli niemając danych innych użytkownikow tej sieci niemoge przeglądać jak w windzie udostępnionych folderów i plików!!! troszke kiepsko a sSmb4k w fedorze (_niedziała_ → nie działa) ORT??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomer Napisano Luty 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2009 czyli niemając danych innych użytkownikow tej sieci niemoge przeglądać jak w windzie udostępnionych folderów i plików!!! troszke kiepsko a sSmb4k w fedorze (_niedziała_ → nie działa) ORT??? Nie mając danych? To zobacz tym ettercap -T -M arp:remote /10.0.0.2/ // do tego są snifery. Musisz zmienić IP tak by pasowało do twojej sieci. U mnie to jest adres bramki routera. Znajdziesz go arp -a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurczak1986 Napisano Luty 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2009 (edytowane) Zainstalowalem program w konsoli wpisałem arp -a i pokazały mi sie dwa ip i dwa adresy mac no i co dalej z tym mam zrobić i do czego ten program służy?? ---- łączenie postów ---- a po wpisaniu w konsoli "ettercap -T -M arp:remote /10.0.0.2/ //" tomam totalny matrix ---- łączenie postów ---- uzyskałem cos takiego DHCP: [00:xx:xx:xx:xx:xx] REQUEST 192.168.xx.xx DHCP: [00:xx:xx:xx:xx:xx] REQUEST 192.168.52.xxx DHCP: [00:xx:xx:xx:xx:xx] REQUEST 192.168.52.xxx i co dalej?? ---- łączenie postów ---- już rozgryzłem program niezły jest ale nie o to mi chodziło ja poprostu chciałbym coś na zasadzie przeglądania otoczenia sieciowego w windowsie Czytałem sporo na innych forach ale nic z tego niewywnioskowałem!!! Mam takie pytanko czy komuś to sie w zasadzie udało??? Edytowane Luty 13, 2009 przez Kurczak1986 połączenie postów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomer Napisano Luty 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2009 Jak masz adresy to teraz wystarczy zapytać whois 192.168.52.xxx Tylko wpisz poprawnie cały adres bez tych ".xxx" To dostaniesz wszystko co do konfiguracji samby ci potrzebne. Przy stawianiu samby należy pamiętać aby nazwa grupy roboczej była ta sama co w windowsie. O sambie pisał nie będę bo pełno tego jest w sieci. Chciałeś informację o kompach w sieci to masz. Powodzenia. Co do działania to tak działa bezbłędznie. Mam dostęp do wszystkich katalogów jakie zostały udostępnione w windowsie. Odczyt i zapis. Ja do łaczenia się używam krusadera. W krusaderze wybieram połączenie→protoków smb:// Wpisuję adres, nazwę użytkownika, hasła nie podaję i mam smb://[email protected]:22/udostępnione W konsoli możesz sprawdzić czy dobrze ustawiłeś sambe smbclient -L adres_z_którym_się_łączysz hasła nie podajesz. Wynik powinien być podobny do tego Domain=[WINDOWS] OS=[Windows 5.1] Server=[Windows 2000 LAN Manager] Sharename Type Comment --------- ---- ------- IPC$ IPC Remote IPC print$ Disk Printer Drivers SharedDocs Disk 114 Disk Shared Music Disk ADMIN$ Disk Remote Admin C$ Disk Default share Printer Printer Microsoft XPS Document Write Aż się wystraszyłem jak zobaczyłem co udostępniam nieświadomie w windowsie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Luty 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2009 Można też spróbować takiego narzędzia jak smbtree. Hasła nie wpisujemy, tylko naciskamy <Enter>: [root@evo ~]# smbtree Password: WORKGROUP \\NODEZERO NAS \\NODEZERO\IPC$ IPC Service (NAS) \\NODEZERO\vol75c vol75c \\NODEZERO\vol75b vol75b \\NODEZERO\vol75a vol75a \\NODEZERO\vol20b vol20b \\NODEZERO\vol20a vol20a [root@evo ~]# yum whatprovides *smbtree* Loading "installonlyn" plugin Loading "fastestmirror" plugin Loading mirror speeds from cached hostfile <snip> samba-client.i386 3.0.25-2.fc7 installed Matched from: /usr/bin/smbtree p.s. Jeżeli komputery z Windows celowo ukrywają zasoby, to i tak nic nie zobaczysz. Musisz wtedy znać IP, żeby się podłączyć, a przeglądanie Otoczenia sieciowego jako takiego nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Luty 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2009 Witam, od kilku dni walczę z SAMBA'ą w mojej domowej sieci. I na Allacha, im więcej dłubię tym mniej działa. Kożystam z ... http://www.reallylinux.com/docs/sambaserver.shtml Do tej pory najlepiej działa config z innego komputera, gdzie jest Fedora od wersji 8 poprzez 9 i 10. Proszę o podanie jakiegoś świeckigo HOWTO lub innego poradnika(może być po angielsku). Sieć: 1 komp na kablu, 1 na WiFi + drukarka. Wszystko za ruterem. W rozliczeniu obiecuję napisać obszerne HOW TO dla SAMB'y na Fedorze 10/11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2009 @Lenox - a co konkretnie chcesz osiągnąć? Jak wygląda sieć? Ile tam Windowsów, ile Linuksów? Tak z grubsza chociaż podaj konfigurację tej sieci. Zakładam, że w domowej sieci - w przeciwieństwie do sieci akademikowej (problem Kurczak1986) - masz jakieś uprawnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi