Elefant Napisano Luty 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 Witam. Mam taką sytuację, że w domu mam sobie router (w którego nie mam możliwości zaingerować) gdy podpinam laptopa pod komputer stacjonarny który udostępnia połączenie, wszystko jest ok.... natomiast gdy wyłączę stacjonarny i podepnę notebooka bezpośrednio do routera muszę albo restartować router by sobie znowu załapał Mac karty sieciowej albo zrobić tak jak robię na Window czyli zmienić tylko numer Mac na ten już wpisany do Routera (za każdym restartem routera zapamiętuje on sobie MAC adres urządzenia podpiętego). Czyli jak zrobić, by mieć dwa profile połączenia do wyboru, przy czym jeden profil miałby inny MAC niż ten oryginalny. Wpisywanie innego MACA w managery nic nie dało chyba, że ja coś źle zrobiłem jako że Fedorą "bawię" się dopiero od 2 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 by mieć dwa profile połączenia do wyboruDwa profile na dwóch komputerach? Czy dwa MAC adresy na jednym? Jeśli nie korzystasz z NetworkManagera, to w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 (za eth0 podstaw właściwy interfejs) możesz dopisać mnóstwo ciekawych opcji m.in. MACADDR - nie mylić z HWADDR → http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...interfaces.html Z NetworkManagerem można pewnie coś podobnego wyklikać, ale nie korzystam. Ktoś inny musi napisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elefant Napisano Luty 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 Dwa profile na dwóch komputerach? Czy dwa MAC adresy na jednym? Jeśli nie korzystasz z NetworkManagera, to w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 (za eth0 podstaw właściwy interfejs) możesz dopisać mnóstwo ciekawych opcji m.in. MACADDR - nie mylić z HWADDR → http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...interfaces.html Z NetworkManagerem można pewnie coś podobnego wyklikać, ale nie korzystam. Ktoś inny musi napisać. Chodzi oczywiście o dwa MACi na jednym (laptopie). I możliwość wyboru w razie potrzeby danego wariantu z jednym MACiem lub drugim w zależności od tego gdzie w danej chwili notebook jest podpięty.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 Czekaj co powiedzą inni , ale IMHO nie da się. Tzn. w prosty sposób na zasadzie wybor MAC adresu przy starcie systemu/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Luty 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 Oj tam że się nie da... a spróbuj tak: su - ifdown eth0 ifconfig eth0 hw ether 00:11:22:33:44:55 ifup eth0 Nawet możesz sobie auto-ustawiacza ściągnąć: http://www.alobbs.com/macchanger ...chyba, że nie ło to chodziło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elefant Napisano Luty 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 W zasadzie prawie o to. Myślałem jednak że da się to zrobić z poziomu managera sieci ale zmiana Maca w managerze lub utworzenie 2 profili jednej karty z innym MACiem jakoś nie rabotajet. Z poziomu konsoli zmiana następuje. Dodatkowo gdy zmienię MAC przy użyciu komend, to po wyłączeniu i włączeniu notebooka, MAC wraca do oryginalnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Luty 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 Dodatkowo gdy zmienię MAC przy użyciu komend, to po wyłączeniu i włączeniu notebooka, MAC wraca do oryginalnego. To akurat normalne. Żeby zmienić na stałe, musiałbyś przeprogramować ROM/EPROM/FlashROM (niepotrzebne skreślić). Nie ma tak lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elefant Napisano Luty 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 No nie do końca, w systemie Windows sterownik zapamiętuje MAC, po restarcie nie ulega nadpisaniu przez MAC z karty sieciowej. Tutaj natomiast restart powoduje zastąpienie tego wpisanego na ten oryginalny. Mi nie chodzi o zmianę fizyczną Maca lecz na poziomie czy to sterownika karty czy jakiegoś managera. W tym wypadku manager nie działa wpisanie do niego innego MACa nic nie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Luty 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2009 No nie do końca, w systemie Windows sterownik zapamiętuje MAC, po restarcie nie ulega nadpisaniu przez MAC z karty sieciowej. Tutaj natomiast restart powoduje zastąpienie tego wpisanego na ten oryginalny. Mi nie chodzi o zmianę fizyczną Maca lecz na poziomie czy to sterownika karty czy jakiegoś managera. W tym wypadku manager nie działa wpisanie do niego innego MACa nic nie daje. To ustaw, aby zmiana MAC na nowy odbywała się w trakcie uruchamiania systemu. Zrobisz to w pliku /etc/rc.local Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi