Gość PITERV Napisano Luty 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 Witam Oto moje systemy: Windows XP Pro Ubuntu 8.10 Chcialbym zastąpić Ubuntu - Fedorą bez usuwania Windowsa XP Pro czy jest taka możliwość ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 Jeśli będziesz uważał w czasie instalacji i nie skasujesz sobie partycji z Windowsem, to nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PITERV Napisano Luty 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 Jeśli będziesz uważał w czasie instalacji i nie skasujesz sobie partycji z Windowsem, to nie ma problemu. No tak ale jak podmienić Ubuntu na Fedore ... bo wg. twojego sposobu będe miał 3 systemy a niestety nie mam takiej możliwości ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pixelmaster Napisano Luty 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 Jak ja instalowałem Fedorę 10 to instalator znalazł partycje linuksowe (u mnie to było Kubuntu, więc prawie to samo co u ciebie) i te od windowsa zostawił w spokoju. I Fedorę zainstalował na miejsce Kubuntu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 bo wg. twojego sposobu będe miał 3 systemy A gdzie ja o jakichkolwiek sposobach pisałem? I z czego wywnioskowaleś 3 systemy? Napisałeś "Chcialbym zastąpić Ubuntu - Fedorą" i tego dotyczy moja odpowiedź. A sposób, to Ci właśnie kolega powyżej podał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PITERV Napisano Luty 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 A gdzie ja o jakichkolwiek sposobach pisałem? I z czego wywnioskowaleś 3 systemy? Napisałeś "Chcialbym zastąpić Ubuntu - Fedorą" i tego dotyczy moja odpowiedź. A sposób, to Ci właśnie kolega powyżej podał Sprawdze jak będzie dobrze to dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PITERV Napisano Luty 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 Macie u mnie po piwie - Wszystko ok tylko (_niewiem_ → nie wiem) ORT jak ustawic dymyślny Windows XP Pro ale i do tego dojde , jezeli wiecie to odpowiedzcie mi teraz. Z gory dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pixelmaster Napisano Luty 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 najpierw su aby zalogowac się na konto root potem nano /boot/grub/menu.lst i tam gdzie pisze default=tu_jakaś_liczba wstawiasz liczbę, która odpowiada pozycji windowsa (liczysz od zera) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 jak ustawic dymyślny Windows XP ProNie ustawiać A serio to w pliku /boot/grub/gurb.conf zmieniasz default=0 na (prawdopodobnie) default=1. Prawdopodobnie bo przy dwóch systemach na 1. pozycji będzie Fedora, na drugiej Windows. Liczenie zaczynamy od zera. Do zliczania najlepiej wyszukać linijki zaczynające się od "title". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PITERV Napisano Luty 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 Zrobilem tak jak mowiles ale (_niewiem_ → nie wiem) ORT jak to zapisac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 jak to zapisac Czy robiłeś to jako root? Tego pliku nie zapiszesz bez uprawnień admina. Jak poprawnie logować się na konto roota → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=18299 P.S.Przed wysłaniem posta skorzystaj z podgladu i popraw błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piecka229 Napisano Luty 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2009 Przeciez mozna to zrobic prosciej System>Administracja>Program startowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi