Joker Napisano Luty 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2009 Siema, mam w swojej Fedorze 10 drobny problem z Xsession (tylko pod Gnome). Zmienia się ono w Zombie i nie da się go skasować. Macie może jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny tego problem i jak sobie z nim poradzić ? W poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie dotarłem do pliku .xsession-errors, w który oprócz masy ostrzeżeń nie ma nic ciekawego. W sumie to mam jeszcze inny problem, mianowicie system nie potrafi zapamiętać sesji i nie przywraca ostatnio otwartych aplikacji podczas logowania. Macie może jakieś pomysły gdzie szukać i co zrobić ? Posiadam zainstalowanie stery do Ati i Compiza czy to mogło coś schrzanić ? Poniżej zdjęcie sprawiającego problem procesu. Nie podaje tutaj zawartości pliku .xsession-errors bo są tam informacje, którymi nie chce się dzielić ze światem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2009 A z konsoli jako root po prostu zabić? ps -ef | grep Xsess # z drugiej kolumny odczytujemy numer procesu kill -9 <odczytany numer procesu> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker Napisano Luty 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2009 Trochę to zajęło ale w końcu znalazłem rozwiązanie Wystarczy odinstalować pakiet "imsettings" razem z zależnościami, a problemu i Xsession już w systemie nie będzie. Istnieje też połowiczne rozwiązanie tego problemu. Należy wybrać zakładkę Preferencje >> Osobiste >> Sesje >> Programy startowe i odznaczyć Aplet ustawień metody wejścia, który powodował problemy lub też ustawić go z parametrem -disabled (lub coś w tym stylu ). Takie rozwiązanie pozostawi w systemie proces Xsession ale nie będzie on Zombie. Rozwiązanie to pochodzi tego postu, dotyczącego netbeansa, z którym również miałem problem WalDo twoje rozwiązanie niestety się nie sprawdziło, pewnie dla tego że to wyjątkowo żywotne zombie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Luty 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2009 Oprócz kill -9 musisz przeczyścić pamięć: ipcs -ma w kolumnie NATTCH szukasz szamotnika - wartość "0" i wtedy z kolumny 1 odczytujesz PID i .... ipcrm -m PID M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi