sorek Napisano Luty 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2009 (edytowane) Witam. Mój problem jest następujący. Mam monitor IBM G54 CRT o rozdzielczości 1024x768. Sęk w tym, że zarówno na innych systemach operacyjnych (vista m. in.) mogę ustawić rozdzielczość 1280x1024. Od jakiegoś czasu bawie się xorgiem, ale nie mogę znaleźć dobrych ustawień. Brakuje mi tutaj rozwiązania z poprzednich wersji fedory - wybieranie modelu monitora, co rozwiązywało problem. Tutaj jednak coś takiego nie istnieje, więc nie wiem co zrobić by mój monitor ustawił się w tą rozdzielczość którą chcę. # nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings # nvidia-settings: version 1.0 (buildmeister@builder62) Sat Jan 24 18:47:49 PST 2009 Section "ServerLayout" Identifier "Layout0" Screen 0 "Screen0" 1280 1024 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" InputDevice "Mouse0" "CorePointer" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules/drivers" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules" FontPath "/usr/share/fonts/default/Type1" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "extmod" Load "type1" Load "freetype" Load "glx" EndSection Section "ServerFlags" Option "Xinerama" "0" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "Monitor" # HorizSync source: builtin, VertRefresh source: builtin Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "CRT-1" HorizSync 28.0 - 55.0 VertRefresh 43.0 - 72.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "Device0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" BoardName "GeForce 9600 GT" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Device0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 Option "TwinView" "0" Option "medamodes" "1280x1024_60 +0+0; 800x600 +0+0; 640x480 +0+0" SubSection "Display" Depth 24 EndSubSection EndSection Mój xorg.conf. W miejscu " Option "medamodes" "1280x1024_60 +0+0; 800x600 +0+0; 640x480 +0+0"" było zamiast 1280x1024 - 1024x768 - zmieniłem, bo myslałem ze pomoże. Bardzo proszę o szybkie rozwiązanie mojego problemu bo to jedyna rzecz jaka mnie trapi. Z góry dziękuję za pomoc _________________ Listingi do 12-15 linijek umieszczaj między znacznikami [code] i [/code], dłuższe niż 15 linii pomiędzy [codebox] i [/codebox] - tak jest czytelniej. Przeczytaj "BB Code Help". Edytowane Luty 15, 2009 przez WalDo edycja znacznikow code→codebox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2009 Poczytaj o "Modes" oraz "Modeline". Do tego ostatniego może Ci się przydać polecenie gtf 1280 1024 XX Za XX wpisz częstotliwość odświeżania. W jakich sekcjach to umieścić to chyba sobie doczytasz. Nawet tu na forum dużo postów o tym było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sorek Napisano Luty 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2009 Dzięki wielkie za nakierowanie http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=9807 - skorzystałem z tego i działa, thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi