Skocz do zawartości

Lxde

qmic

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj sobie wgrałem LXDE, po 7 latach używania KDE, 4 latach używania Gnome postanowałem spróbować czegoś nowego. Ktoś próbował? Jakie są wasze wrażenia? Może jakiś fanclub LXDE :D ? Moje odczucia są jak najbardziej pozytywne, XFCE jakoś mi nie pasowało, czegoś tam brakowało (chyba intuicyjności - po przesiadce z gnome na LXDE jedyne co musiałem zrobić to przenieść pasek na górę i uruchomić Compiza). Prędkość uruchamiania niektórych programów wzrosła o połowę, PCManFM katalogi które Nautilus otwierał w 3 sekundy, Thunar w 1, otwiera od razu, w czasie tak krótkim że nie mogę zliczyć, wszystko mi działa jak działało.

Czego tu brakuje, że pod Gnome wszystko co najmniej o połowę wolniej działało ? <_<

Hmm, a co to za zwierz że ja o nim wcześniej nie słyszałem? Hę? :lol:

Do XFCE osobiście nic nie mam - aktualnie mam na testowej F10 (Gnome mi się znudziło, a nowe KDE jest do bani). Właśnie się ta nowość zaciąga - obejrzę co to warte i odpiszę...

p.s. Kurde, a zdawało mi się, że XFCE ze swoimi 25MB+ jest małe:

Total download size: 3.7 M

:ph34r:

Czego tu brakuje, że pod Gnome wszystko co najmniej o połowę wolniej działało ? <_<
Bajerów, barokowych, wielokrotnie zagnieżdżonych menu a'la Windows, setki domyślnie włączonych wtyczek itp. Ogólnie to chyba całej otoczki wizualnej. Skromne, proste przystosowane do pracy a nie do oglądana :P

Ma trochę braków albo ja mam braki wiedzy :) Np. nie umiem dodać pulpitów tak, żeby zostały zapamietane na następną sesję. Nie muszę mieć 4 - dwa wystarczą, ale i tak zawsze odpala się tylko jeden :) Dodaję ręcznie a w nowej sesji znika.

Poza tym jest fantastycznie lekkie. Na desktopie w domu przyzwyczaiłem się do XFCE ale na maszyny wirtualne (F11 w domu, F10 w pracy pod windą) jest idealne. Ogólnie nie ma co narzekać.

Ma trochę braków albo ja mam braki wiedzy :) Np. nie umiem dodać pulpitów tak, żeby zostały zapamietane na następną sesję. Nie muszę mieć 4 - dwa wystarczą, ale i tak zawsze odpala się tylko jeden :) Dodaję ręcznie a w nowej sesji znika.

Hmm, nie wiem co zrobiłeś ale ja mam 4 domyślnie :), chociaż może to Compiz coś dodaje.

chociaż może to Compiz coś dodaje.
Nie sądzę :)

Sytuacja jest powtarzalna, bo jak uruchomiłem na domowym PC, to też miałem jeden desktop, tak samo jak w pracy pod VirtualBox. Żeby było śmieszniej, to w pliku konfiguracyjnym $HOME/.config/openbox/lxde-rc.xml jest wpisana liczba desktopów - 4 :) Tak więc od czasu do czasu jak mnie coś najdzie to sobie kombinuję, ale jak na razie nie znalazłem sposobu.

Z tymi pulpitami to chyba jakaś niedoróbka pliku xml z LXDE, bo openbox na którym cały majdan stoi to nie ma z tym problemów. Generalnie nazywanie tego środowiskiem to dla mnie mocno naciągane, to openbox + panel + pcmanfm a z czasem doszło parę aplikacji zaczynających się na lx... bezsens, bo znowu się rozdrobnią aplikacje, najpierw lekki a potem obrosną tłuszczem. Polecam wybrać sobie dywan (np. openbox) i samemu dobrać meble. B)

a jeszcze z tymi pulpitami, w czystym openbox ustawić to można przy pomocy programu obconf, albo grzebiąc w pliku $HOME/.config/openbox/rc.xml (tag <desktops>). Taka opcja pojawia się też "na żywca" przy włączaniu odpowiedniego menu. Ja wklepałem to sobie wśród klawiszy do pliku rc.xml w ten sposób

<keybind key="W-Tab">
      <action name="ShowMenu">
        <menu>client-list-combined-menu</menu>
      </action>
    </keybind>
    <keybind key="W-S-Tab">
      <action name="ShowMenu">
        <menu>client-list-menu</menu>
      </action>
    </keybind>

generalnie to zabawa z openbox potrafi wciągnąć. Ten jedne plik rc.xml może np. robić to samo co devilspie dla gnome, albo generować linki z firefox bezpośrenio w menu. Polecam odwiedzić stronę domową i poczytać

Z LXDE też działa obconf. To z niego chyba właśnie powstał mi plik $HOME/.config/openbox/lxde-rc.xml

Dziwne, bo pozostałe opcje LXDE ustawiane przez obconf zachowują się poprawnie. Możliwe, że to jakieś niedopatrzenie ze strony deweloperów LXDE.

Z tymi pulpitami to chyba jakaś niedoróbka pliku xml z LXDE,

Ja mam poważniejszą niedoróbkę - znalazłem błąd w rozszerzeniu do monitorowania stanu baterii (nie wykrywa baterii), tylko nie wiem komu wysłać :), na razie więc umieściłem na forum LXDE posta, ale mają coś mały ruch strasznie.

Jednak ja też wolę już częściowo umeblowane :), a przynajmniej ze ścianami :), dlatego OpenBox to za dużo zabawy, chociaż może się skuszę kiedyś:).

Co dziwne u mnie obconf pokazuje że mam 2 pulpity a mam 4. Hmm, jednak ja chyba mam Compizowe Viewporty czy jak to się nazywało.

Chyba dołączę do funklubu LXDE. Mam podobne spostrzeżenia dotyczące zalet. Poużywam trochę, żeby móc się wypowiedzieć. Parę zdań napisałem w dziale Środowiska graficzne, menedżery okien > LXDE - Rozjaśnienie LCD, więc nie będę się powtarzał ;)

W tym, że ma więcej programów zaczynających się od xfce- ;P a co za tym idzie więcej rzeczy działa z buta. Tyle. Tak w ogóle to można XFCE uruchomić na openbox, a w LXDE uruchamiać aplikacje z XFCE. Z tego co się orientuje, to takie opcje jak: czysty openbox/lxde/xfce/gnome to zestaw programów i nic ponadto. Z powyższych powodów, ja nie widzę specjalnie powodów do wywyższania któregoś z tych środowisk. Lego dla każdego ;)

ps. mniej przymusowych zależności zawsze jest plusem.