krisnewton Napisano Luty 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2009 (edytowane) Witam. mam problem z kamerką w Skype, Fedora 10. [aik@localhost ~]$ lsusb Bus 002 Device 002: ID 148f:2573 Ralink Technology, Corp. RT2501USB Wireless Adapter Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 004 Device 002: ID 093a:2510 Pixart Imaging, Inc. Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 001 Device 002: ID 043d:009e Lexmark International, Inc. P910 series Human Interface Device Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 003 Device 002: ID 0c45:613e Microdia PC Camera (SN9C120) Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub [aik@localhost ~]$ Kamerka jest widoczna przez sytem jak i również przez Skype ( Microdia PC Camera (SN9C120), Lecz obraz jest tylko zielony. Czy jest to problem sterownika. znalazłem jakieś sterowniki do tego modelu, ale nie wiem czy można je zainstalować, są spakowane tar.bz. Czy może istnieją jakieś repozytoria ze sterami. Szukałem na forum ale nic nie znalazłem. Proszę o jakąś wskazówkę. jestem bardzo poczatkujący. Kamerka działa poprawnie w XP. Edytowane Luty 18, 2009 przez WalDo Poprawka literówki w tytule: oraz → obraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Luty 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2009 Niepoprawny sterownik, gdzieś w necie jest szukaj tam informacji na temat kamerki, google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Luty 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2009 Jeśli jest zielony obraz to zainstaluj biblioteke LIBV4L i uruchom SKYPE z opcją LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisnewton Napisano Luty 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2009 Po wpisaniu w konsoli wyskakuje [aik@localhost ~]$ LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype ERROR: ld.so: object '/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored. i obraz nadal zielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisnewton Napisano Luty 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2009 Znalazłem sterownik sn9c1xx-1.48.Pobrałem go do folderu pobrane i tam rozpakowałem. Czy mógłby mi ktoś krok po kroku pokazać jak go zainstalować Kiedyś musi być pierwszy raz... Jestembardzo początkujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Luty 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2009 Po wpisaniu w konsoli wyskakuje [aik@localhost ~]$ LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype ERROR: ld.so: object '/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored. i obraz nadal zielony. A zainstalowałeś Video4Linux przed tym jak polecił DAREK WL.? Oczywiście z repozytoruim... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Luty 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2009 A w katalogu z rozpakowanym sterownikiem jest chyba coś takiego jak plik README albo INSTALL Tam pisze jak zainstalować sterownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisnewton Napisano Luty 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2009 (edytowane) I nadal stoję w miejscu, bo mam plik ktory mówi o instalacji stera, ale na razie to jest dla mnie black magic. [usunięte przez moderatora] Czy ktoś mógłby mi pomóc i ten pierwszy raz poprowadził krok po kroku. Prosze o wyrozumiałość, każdy kiedyś zaczynał Edytowane Luty 18, 2009 przez WalDo usunięcie z postu ogólnie dostępnej dokumentacji. Na przyszłość proszę zamieszczać linki lub miejsce, z którego można pobrać źródło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2009 Off topic Czy Szanowny Kolega krisnewton zastanowił się chwilę zanim wrzucił tutaj fragmenty dokumentacji? W jakim celu to zrobileś? W dodatku nie korzystając ze znacznikow code/codebox? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisnewton Napisano Luty 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2009 Przepraszam jażeli zrobiłem coś nie tak., Na razie znaczniki code/codebox to dla mnie zupełna nowosć. W windzie potrafiłem zrobić "wszystko" na 99%. . teraz walcze z czyms nowym. Zanim napisałe tego posta 2 dnin szukałem informacji w internecie o zielonym ekranie mojej kamery w skype. Każdy watek kończy sie info że wpisz Google ... itd. Wpisując ten fragment dokumentacji chciałem poprosic was koledzy Fedorowicze o pomoc w instalacji sterownika. Chciałbym, żeby ktoś pomógł mi (tak kro po kroku) to zainstalować. Nie jestem informatykiem i te opisy sa dla mnie nie bardzo zrozumiałe. Proszę o wyrozumiałośc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2009 Nie jestem informatykiem i te opisy sa dla mnie nie bardzo zrozumiałe. Proszę o wyrozumiałoścW większości wystarczy wykonywać polecenia. Zapytam jak w serwisie Czy zaktualizowałeś system, w szczegółności jądro do najnowszej wersji? Próbowałeś już tych sztuczek, które polecają na forach Ubuntu? W tym przypadku akurat może zadziałać. Pytanie numer 1. czy masz urządzenie /dev/video ls -l /dev/video Jeśli tak to pokaż co się dzieje jak wydasz polecenie mplayer tv:// -tv driver=v4l:width=640:height=480:device=/dev/video0 Wcześniej oczywiście zainstaluj mplayer. Widziałeś tę stronę → http://www.coursevector.com/linuxcamera/ I w ogóle czy czytałeś ten wątek na Ubuntu → http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?p=521488 Wprost wszystkiego nie przeniesiesz, bo chociażby pakiety nazywają się inaczej, ale może pomóc. Pokaż czy masz te video4linux rpm -qa | grep v4l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisnewton Napisano Luty 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2009 Witam, Po wydaniu pierwszej komendy wychodzi: [aik@localhost ~]$ ls -l /dev/video lrwxrwxrwx 1 root root 6 lut 20 21:09 /dev/video -> video0 Potem: [aik@localhost ~]$ mplayer tv:// -tv driver=v4l:width=640:height=480:device=/dev/video0 MPlayer dev-SVN-r27514-4.3.2 (C) 2000-2008 MPlayer Team CPU: AMD Phenom(tm) 9550 Quad-Core Processor (Family: 16, Model: 2, Stepping: 3) CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 1 Compiled with runtime CPU detection. mplayer: could not connect to socket mplayer: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Playing tv://. TV file format detected. Selected driver: v4l name: Video 4 Linux input author: Alex Beregszaszi comment: under development ================================================================= WARNING: YOU ARE USING V4L DEMUXER WITH V4L2 DRIVERS!!! As the V4L1 compatibility layer is broken, this may not work. If you encounter any problems, use driver=v4l2 instead. Bugreports on driver=v4l with v4l2 drivers will be ignored. ================================================================= ioctl get capabilites failed: Invalid argument Exiting... (End of file) sprawdzam video4linux [aik@localhost ~]$ rpm -qa | grep v4l libv4l-devel-0.5.8-1.fc10.x86_64 xorg-x11-drv-v4l-0.2.0-1.fc9.x86_64 libv4l-0.5.8-1.fc10.x86_64 Widziałem wcześniej strone http://www.coursevector.com/linuxcamera/ , ale gdy klikam na odnosnik do Fedory tam gdzie pobiera sie sterownik to podaje że nie ma strony. Probowałem juz chyba z 57 razy. Ale oprócz tego znalazłem sterownik do mojej kamerki spakowany tar. gz i po rozpakowaniu w pliku readme jest ujeta moja kamerka tzn. 0x0c45 0x613e Microdia Sn9c120. Może to by pomogło. Ale nie wiem jakto mam zrobić. Nie chcę namieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisnewton Napisano Luty 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2009 Kamerka działe w programie Cheese i Mplayer. Na razie szukam, szukam i nic ciekawego nie znalazłem. czy ktoś może mi podpowiedziec co mam dalej zrobić? Obraz w Skype mam nadal zielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skamir Napisano Kwiecień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2009 Pewnie już się pozbyłeś "systemu". Twoja Fedora jest chyba 64 bitowa, a ja nie widziałem skype 64 bit. Wydaje mi się, że powinieneś zainstalować te biblioteki co koledzy wcześniej Ci doradzali, w wersji 32 bit. Jeśli wtedy to "wszystko się odnajdzie" (_napewno_ → na pewno) ORT zadziała. Pozdrawiam Skamir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf Napisano Kwiecień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 a spróbuj LD_PRELOAD=/usr/lib64/libv4l/v4l1compat.so skype zamiast LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi