morsik Napisano Kwiecień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 Ja słyszałem, że ogólnie są problemy z kamerką w Skype. Może najpierw uruchom Cheese. W nim zawsze kamerka działa - tak dla pewności uruchom sprawdzić, że wszystko masz OK. Jak tam zadziała, to wina Skypa i to już inni musza poradzić, bo ja tego nie używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisnewton Napisano Listopad 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2009 Po wielu próbach udało mi się odpalić kamerkę w Skype. Obraz nie jest zielony, tylko wyraźny i kolorowy. Mam F12. Obraz uzyskałem odpalając Skype z konsoli jak podawali wcześniej koledzy: LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype Ale nasuwa się następne pytanie. Czy istnieje możliwość uruchamiania Skype automatycznie wraz ze startem systemu poprzez tę sekwencję wpisywaną do konsoli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2009 Po prostu dodaj regułkę do gnome-session-properties . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisnewton Napisano Listopad 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2009 Dodanie tej regułki bezpośrednio do gnome-session-properties nic nie dało. Może coś jeszcze należy wpisać. Może jakieś dowiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2009 Hmm... może napisz prosty skrypt z opóźnieniem: sleep 15 && LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype & I to do gnome-session-properties. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisnewton Napisano Listopad 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2009 Wpisanie również tego skryptu do gnome-session-properties również nie działa. Czy wpisanie tego do gnome-session-properties jest jednoznaczne z wpisaniem do terminala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2009 Czy wpisanie tego do gnome-session-properties jest jednoznaczne z wpisaniem do terminala?Tak. Dziwne, że nie działa, bo ja u siebie odpalam w ten sposób conky i kilka innych programów... EDIT: Btw. te pliki się w ~/.config/autostart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisnewton Napisano Listopad 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2009 U mnie conky odpala się w gnome-session-properties bez źadnego problemu. Natomiast ta sekwencja nie chce ruszyć i stoję w miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisnewton Napisano Luty 21, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2010 Witam wszystkich, po kilku miesiącach wróciłem do tematu Skype i znalazłem na forum Ubuntu rozwiązanie: Kliknij Tutaj! Utorzyłem na panelu aktywator z komendą: env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype Przy uruchomieniu pojawił się obraz. Ale powstał problem z którym nie mogę sobie poradzić. Podczas startu systemu proces Skype włącza się automatycznie. Gdy próbuję uruchomić Skype utworzonym aktywatorem to otrzymuję informację: Inny proces Skype może być aktywny uniemożliwiając uruchomienie Skype. Również gdy się wylogowuję system podaje informację, że Skype jest uruchomiony, mimo wcześniejszego zamknięcia go graficznie krzyżykiem. Czy jest możliwe aby Skype działało w "tle"? Czy można usunąć automatyczny start Skype wraz z systemem? Jeżeli ktoś spotkał się z takim problemem to proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi