Skocz do zawartości

Gnome, Gdzie Są Zapisane Właściwości Folderu?

borzole

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie GNOME zapisuje właściwości folderu/linku (nie pliki typu *.desktop)? Chodzi mi o rodzaj ikony, przypisane symbole, notatki etc. Chciałbym mieć dostęp do tego na poziomie plików tekstowych (bez klikania myszką), ale skończyły mi się już pomysły gdzie to może być.

Przykład. Na pulpicie mam różne foldery/skrót do folderów i chciałbym żeby ich ikony zmieniały się razem z motywem w całym systemie, ale gdzie są zapisywane właściwości? :huh:

~/.nautilus/metafiles/*

Ajajaj, co się naszukałem. A wszystko dlatego, że cztery lata temu zrobiłem chmod u-w dla tego katalogu. Nie cierpię śmieci w konfiguracji. Plik jest dla mnie plikiem, a nie obiektem dla Nautilusa do robienia notatek.

Swoją drogą

cd
find -mmin -1

wykonane zaraz po dodaniu notatki powinno szybko naprowadzić Cię na te pliki

Dzięki,

ale ujrzałem koszmarną postać tych plików, ikonka wymaga pełnej ścieżki, więc nie będzie się zmieniać z razem z tematem ...ale kicha.

To może z innej strony. Folder "Pulpit" ma ikonkę zmieniającą się razem a tematem. Jak nadać dowolnemu folderowi takie właściwości? Zacznę szukać, ale jestem sceptyczny, to pewnie też zostało nie ciekawie rozwiązane.