Bartek s Napisano Luty 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2009 Witam, Trochę przeszukałem to forum, jednak nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Zainstalowałem sobie ostatnio Fedorę po wieloletnim używaniu Ubuntu (oba w środowisku Gnome). Mój problem objawia się tym, że w żaden sposób nie mogę sparować urządzeń przez bluetooth (słuchawka Nokii oraz wieża Sony). Próbuję to zrobić poprzez gnome-bluetooth oraz hcitool, jednak albo pojawia się błąd parowania, albo przez ułamek sekundy miga okienko służące do wprowadzania pinu i zaraz znika, przez co nie mogę go wprowadzić i również próba kończy się niepowodzeniem. Bluez mam w wersji 4.30. Zaznaczam, że pod Ubuntu parowanie działało poprawnie (co prawda Skype nie chciał współpracować ze słuchawką, ale wieża przez a2dp działała bez zarzutu). Proszę o pomoc, czy da się to jakoś naprawić, ewentualnie czy da się wymusić określony pin z konsoli lub w jakiś inny sposób. Pozdrawiam, Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Luty 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2009 Zakutalizowales gnome i bt do najnowszych wersji? Masz wlaczonego SELinuksa, moze selinuks cos blokuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek s Napisano Luty 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2009 Zakutalizowales gnome i bt do najnowszych wersji? Masz wlaczonego SELinuksa, moze selinuks cos blokuje? Wszystko mam zaktualizowane do najnowszych wersji, jakie się da (gnome-bluetooth 1.8, bluez 4.30). SELinux mam ustawione (w selinux-managerze) na wyłączone. Może trzeba go jakoś całkiem usunąć, tylko nie wiem jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Luty 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2009 Włącz z powrotem SELinuksa - jeśli nie pokazuje się żadny dymek z SELinux Troubleshotting to znaczy, że nic nie blokuje SELinuksa. Zresztą nie rozumiem czemu ludzie tak nałogowo wyłączają tego SELinuksa, rzadko kiedy powoduje jakiś problem. Co do Bluetootha przydałyby nam się jakieś logi, bo z czyiś opowieści jest równie ciężko wróżyć, jak i z fusów. Spróbuj znaleźć coś w logach podczas łączenia urządzeń: dmesg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2009 rzadko kiedy powoduje jakiś problem.A jak już powoduje, to selert (czy może setroubleshooter ) pokazuje dokładnie jakie polecenie wydać, żeby było OK. IMHO jedna z lepiej dopracowanych aplikacji w Fedorze. A wyłaczać nie warto, lepiej poznać i chociaż pobieżnie ogarnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tbed Napisano Luty 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2009 A inicjalizujesz parowanie z telefonu czy z poziomu komputera? U mnie to robi(lo) różnicę. Swoja droga szkoda, ze nigdzie nie moglem znaleźć paczki dla Fedory z bluemanem - program jest naprawdę świetny! Może jakiś zaawansowany użytkownik z forum pokusiłby się o stworzenie takowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek s Napisano Luty 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2009 Połączenie inicjalizuję ze strony komputera, ponieważ ani słuchawka, ani wieża nie mają takiej opcji. Łącznenie przez bluetooth z telefonem nie jest mi potrzebne, więc tego nie próbowałem. W logach zanalazłem tylko takie coś: /var/log/messages Feb 26 23:18:09 laptok bluetoothd[2398]: link_key_request (sba=00:11:67:5C:49:24, dba=00:15:A0:C5:C3:5A) Feb 26 23:18:09 laptok bluetoothd[2398]: pin_code_request (sba=00:11:67:5C:49:24, dba=00:15:A0:C5:C3:5A) przy próbie parowania z pozimou Gnome dochodzi jeszcze Feb 26 23:45:09 laptok kernel: hci_cmd_task: hci0 command tx timeout i są to jedyne informacje, jakie pojawiają się w logach bezpośrednio w trakcie próby parowania. Przy próbach parowania z Gnome nawet przez chwilę nie pokazuje się zapytanie o pin. dmesg |grep Bluetooth daje takie coś: Bluetooth: Core ver 2.13 Bluetooth: HCI device and connection manager initialized Bluetooth: HCI socket layer initialized Bluetooth: Generic Bluetooth USB driver ver 0.3 Bluetooth: L2CAP ver 2.11 Bluetooth: L2CAP socket layer initialized Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3 Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast Bluetooth: SCO (Voice Link) ver 0.6 Bluetooth: SCO socket layer initialized Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized Bluetooth: RFCOMM ver 1.10 Proszę o informacje, gdzie jeszcze można szukać, jakie komendy wydać, bo sam już nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Luty 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2009 Trzeba by to zgłosić jako błąd, przestestowałem na GPSie, na gnome wykrywa, ale zachowuje się jak opisał Bartek, na KDE nawet nie wykryl urzadzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Marzec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2009 Ja znajduje posty na innych forach linuksowych i wielu ludzi pisze e na jądrze 2.6.27 jest moduł BTUSB który źle sie sprawuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi