Skocz do zawartości

F10 Parowanie W Bluetooth

Bartek s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Trochę przeszukałem to forum, jednak nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Zainstalowałem sobie ostatnio Fedorę po wieloletnim używaniu Ubuntu (oba w środowisku Gnome).

Mój problem objawia się tym, że w żaden sposób nie mogę sparować urządzeń przez bluetooth (słuchawka Nokii oraz wieża Sony). Próbuję to zrobić poprzez gnome-bluetooth oraz hcitool, jednak albo pojawia się błąd parowania, albo przez ułamek sekundy miga okienko służące do wprowadzania pinu i zaraz znika, przez co nie mogę go wprowadzić i również próba kończy się niepowodzeniem. Bluez mam w wersji 4.30.

Zaznaczam, że pod Ubuntu parowanie działało poprawnie (co prawda Skype nie chciał współpracować ze słuchawką, ale wieża przez a2dp działała bez zarzutu).

Proszę o pomoc, czy da się to jakoś naprawić, ewentualnie czy da się wymusić określony pin z konsoli lub w jakiś inny sposób.

Pozdrawiam,

Bartek

Zakutalizowales gnome i bt do najnowszych wersji?

Masz wlaczonego SELinuksa, moze selinuks cos blokuje?

Wszystko mam zaktualizowane do najnowszych wersji, jakie się da (gnome-bluetooth 1.8, bluez 4.30).

SELinux mam ustawione (w selinux-managerze) na wyłączone. Może trzeba go jakoś całkiem usunąć, tylko nie wiem jak.

Włącz z powrotem SELinuksa - jeśli nie pokazuje się żadny dymek z SELinux Troubleshotting to znaczy, że nic nie blokuje SELinuksa. Zresztą nie rozumiem czemu ludzie tak nałogowo wyłączają tego SELinuksa, rzadko kiedy powoduje jakiś problem.

Co do Bluetootha przydałyby nam się jakieś logi, bo z czyiś opowieści jest równie ciężko wróżyć, jak i z fusów. Spróbuj znaleźć coś w logach podczas łączenia urządzeń:

dmesg

rzadko kiedy powoduje jakiś problem.
A jak już powoduje, to selert (czy może setroubleshooter :unsure:) pokazuje dokładnie jakie polecenie wydać, żeby było OK. IMHO jedna z lepiej dopracowanych aplikacji w Fedorze. A wyłaczać nie warto, lepiej poznać i chociaż pobieżnie ogarnąć.

A inicjalizujesz parowanie z telefonu czy z poziomu komputera? U mnie to robi(lo) różnicę.

Swoja droga szkoda, ze nigdzie nie moglem znaleźć paczki dla Fedory z bluemanem - program jest naprawdę świetny!

Może jakiś zaawansowany użytkownik z forum pokusiłby się o stworzenie takowej? :rolleyes:

Połączenie inicjalizuję ze strony komputera, ponieważ ani słuchawka, ani wieża nie mają takiej opcji. Łącznenie przez bluetooth z telefonem nie jest mi potrzebne, więc tego nie próbowałem.

W logach zanalazłem tylko takie coś:

/var/log/messages

Feb 26 23:18:09 laptok bluetoothd[2398]: link_key_request (sba=00:11:67:5C:49:24, dba=00:15:A0:C5:C3:5A)
Feb 26 23:18:09 laptok bluetoothd[2398]: pin_code_request (sba=00:11:67:5C:49:24, dba=00:15:A0:C5:C3:5A)

przy próbie parowania z pozimou Gnome dochodzi jeszcze

Feb 26 23:45:09 laptok kernel: hci_cmd_task: hci0 command tx timeout

i są to jedyne informacje, jakie pojawiają się w logach bezpośrednio w trakcie próby parowania.

Przy próbach parowania z Gnome nawet przez chwilę nie pokazuje się zapytanie o pin.

dmesg |grep Bluetooth daje takie coś:

Bluetooth: Core ver 2.13
Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
Bluetooth: HCI socket layer initialized
Bluetooth: Generic Bluetooth USB driver ver 0.3
Bluetooth: L2CAP ver 2.11
Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
Bluetooth: SCO (Voice Link) ver 0.6
Bluetooth: SCO socket layer initialized
Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
Bluetooth: RFCOMM ver 1.10

Proszę o informacje, gdzie jeszcze można szukać, jakie komendy wydać, bo sam już nie wiem.

• 2 weeks later...