Skocz do zawartości

Instalacja Sterownika Gspca-m5602

pribina

Rekomendowane odpowiedzi

Przedwczoraj zainstalowałem Fedore Core 10. Wcześniej było długo użytkownikiem Ubuntu. Zainstalowałem sobie system z KDE4.2 i już w większości mam ustawione to co chce jednak napotkałem na mine podczas instalacji sterownika do mojego webcama ze źródeł. Sterownik pobrany z: http://m560x-driver.wiki.sourceforge.net/howto_install bez problemy kompilował się na Ubuntu a w Fedorze kompilacja nie chce w ogóle ruszyć. Wygląda na to że make nie może znaleźć źródeł kernela. Zainstalowałem odpowiednie pakiety to jest kernel-devel i kernel-headers i nadal nic. Co jeszcze zainstalować żebym mógł skompilować ten sterownik?

[root@AS3682 gspca-m5602]# make                                           
make -C /home/anthrax/gspca-m5602/v4l                                     
make[1]: Wejście do katalogu `/home/anthrax/gspca-m5602/v4l'              
No version yet, using 2.6.27.15-170.2.24.fc10.i686                        
make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/anthrax/gspca-m5602/v4l'             
scripts/make_makefile.pl                                                  
Updating/Creating .config                                                 
Preparing to compile for kernel version 2.6.27                            
File not found: /lib/modules/2.6.27.15-170.2.24.fc10.i686/build/.config at ./scripts/make_kconfig.pl line 32, <IN> line 4.
Updating/Creating .config
Preparing to compile for kernel version 2.6.27
File not found: /lib/modules/2.6.27.15-170.2.24.fc10.i686/build/.config at ./scripts/make_kconfig.pl line 32, <IN> line 4.
make[1]: *** Brak reguł do zrobienia obiektu `.myconfig', wymaganego przez `config-compat.h'. Stop.
make: *** [all] Błąd 2

Ktoś tu walczył chyba z gspca. I chyba poległ niestety, ale poszukaj bo nie jestem pewien - może jednak znalazło się rozwiązanie.

Skutecznie przeszukasz forum korzystając z tego co widać w mojej sygnaturce - wyszukiwarka forumowa nie wyszukuje zbyt dokładnie.

Są tematy o tej kamerce ale ostatnie posty są w nich ze stycznia 2008. Od tego czasu wiele się zmieniło bo sterownik został dopracowany i wkońcu działa. Pod ubuntu nie miałem problemu z kompilacją i z działaniem tego sterownika. W Fedorze kompilacja nie chce ruszyć ze względu na brak odpowiednich źródeł kernela... Co jeszcze doinstalować z repo żeby móc ten sterownik skompilować?