blizniak83 Napisano Luty 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2009 Witam wszystkich serdecznie. Od niedawna zaczalem uzywac Fedory 9 i uswiadomilem sobie ze niestety nie moge korzystac z niej w pelni gdyz nie posiadam sterownikow Nvidia. Uzywam laptopa HP Pavilion dv6500 z karta graficzna NVIDIA GeForce 7150M / nForce 630M. Probowalem zainstalowac jakies cuda ale nic nie wychodzi...najpierw zainstalowalem livna-release-9.rpm to jakos mi sie powiodlo...natomiast zainstalowanie sterownika nie powiodlo sie gdyz pojawil mi sie komunikat z adresem strony internetowej - natomiast fedory nie mam do netu podlaczonej gdyz bezprzewodowka ktorej uzywam nie jest kompatybilna z fedora... wiec moja instalacja musi odbyc sie z pliku...tylko jakiego...przeszukalem internet i nic - znalazlem cos takiego : yum -y install kmod-nvidia ale skad mam tego kmod-nvidia wziac i czy (_wogole_ → w ogóle) ORT zadziala... blad ktory mi sie pojawil zawieral ten adres : http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlis...9&arch=i386 sterownik ktorego uzylem to sterownik sciagniety ze strony nvidia == NVIDIA-Linux-x86_64-180.29-pkg2.run Jestem zielony jesli o (_linuxa_ → Linuksa) ORT chodzi...znam podstawowe komendy do terminala...wiec mam pytanie czy jest wykonalne wgranie sterownikow jak tak to jakich chodzi mi o pliki...mam internet na windowsie wiec bede mogl pobrac tylko jakie... Dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Luty 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2009 1) Proponuje zainstalować Fedorę 10, dziewiątka była w opinii wielu średnio udana(osobiście nie narzekałem) 2) livna została zastąpiona przez RPMfusion 3) NIGDY nie używać w Fedorze sterownika ze strony NVIDII - totalnie miesza w systemie 4) Najpierw sprawdź wersje jądra: uname -r I zainstaluj oraz skonfiguruj ndiswrappera, który pozwoli na uruchomienie twojej karty bezprzewodowej (nie wiem jaką masz). http://download1.rpmfusion.org/free/fedora...diswrapper.html http://download1.rpmfusion.org/free/fedora...diswrapper.html A później przeczytaj: http://fedora.pl/poradnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blizniak83 Napisano Luty 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2009 po wpisaniu komendy uname -r otrzymalem cos takiego 2.6.25-14.fc9.i686 co to oznacza teraz? aha juz mam fedore 10...wiec prosilbym o jakies wskazowki jak te sterowniki wgrac i skad je pobrac??? Dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2009 aha juz mam fedore 10...No chyba niebardzo jeśli: po wpisaniu komendy uname -r otrzymalem cos takiego 2.6.25-14.fc9.i686To oznacza, że masz zainstalowane jądro dla systemu 32-bitowego (i686) Fedora 9 (fc9) wiec prosilbym o jakies wskazowki jak te sterowniki wgrac i skad je pobrac???Czytaj co Ci życzliwi ludzie piszą:A później przeczytaj: http://fedora.pl/poradnik Ale najpierw zainstaluj sobie Fedora 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf Napisano Luty 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2009 zainstaluj fedore 10, zaktualizuj ją i zresetuj lapka. Następnym krokiem jest dodanie repozytoriów rpmfusion gdzie są sterowniki binarne nvidii opis masz tutaj: http://rpmfusion.org/Configuration Potem instalujesz sterowniki z repo komendą yum install kmod-nvidia. Oczywiście musisz być zalogowany jako root Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blizniak83 Napisano Luty 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2009 No chyba niebardzo jeśli: To oznacza, że masz zainstalowane jądro dla systemu 32-bitowego (i686) Fedora 9 (fc9) Czytaj co Ci życzliwi ludzie piszą: Ale najpierw zainstaluj sobie Fedora 10. Tak sie akurat sklada ze nic zlego nie napisalem = caly czas mam fedora 9 a z 10 chodzilo mi ze juz ja pobralem - sorry ze niezrozumienie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2009 caly czas mam fedora 9 a z 10 chodzilo mi ze juz ja pobralemNo to faktycznie nie dogadaliśmy się. To kolejne pytanie: co chcesz zrobić? Zainstalować F10 czy na F9 doinstalować sterowniki do karty? Napisz konkretnie co zrobiłes i z czym masz problem, ale nie mieszaj tematów, bo sie nikt z Tobą nie dogada. Odpowiedz na powyżej zadane pytanie, przeczytaj ten wątek jeszcze raz, przeczytaj "Poradnik" (jaet pisany pod katem F10, ale dla F9 w większości pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blizniak83 Napisano Luty 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2009 Przepraszam za zamieszanie ale nie bylo to moim celem...mam zainstalowana Fedore 9 - powtorze raz jeszcze - i mialem problem ze sterownikami do karty graficznej...NVIDIA. wiec najpierw zapytalem czy jest mozliwosc zainstalowania w jakis sposob tych sterownikow w Fedora 9? nie potrzebuje wcale Fedora 10 gdyz 9 mi w zupelnosci wystarcza...gdyz takiej samej wersji uzywam na uczelni co jest duzym plusem... Pomysl z Fedora 10 zostal podsuniety powyzej przez kolegow. Wiec moj problem jest ze sterownikami do NVIDIA - laptop hp pavilion 6500... Fedora 9 - dzialajaca ale rozdzielczosc przez brak tych sterowniko ogranicza jej funkcjonalnosc wystarczzajaco... Moze mi ktos pomoc - naprawde przejrzalem juz mase roznych postow amerykanskich czy angielskich juz mniejsza oto - ale wiekszosc z nich z tego co sie teraz orientuje byla przedawniona... Gdzie moge znalezc takie sterowniki - skad pobrac? i jak je wrzucic do mojej obecnej fedory - aha BEZ UZYCIA INTERNETU - Z TERMINALA....? co do tego poradnika jak zaistalowac sterowniki (http://rpmfusion.org/Configuration) nie wydaje mi sie by to u mnie zadzialalo.powtarzam nie mam internetu dostepnego w Fedora 9 - ulomny dostawca internetu i niestety tak wyszlo...jest jakas mozliwosc pobrania tych plikow i zrobienia instalki z dysku? Nie znalazlem innego forum i dlatego uwazam ze jedynym miejscem gdzie ktos mi moze pomoc jest to forum ... Dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2009 ulomny dostawca internetueee, tam... Jak daje sieć jakąkolwiek to musi działać Poszukaj na rpm.pbone.net w wyszukiwaniu zaawansowanym z zaznaczeniem, że szukasz dla F9. Ale jak tak pobieżnie przeszukałem, to wydaje mi się, że masz dość stare jądro i może być kłopot ze znalezieniem pasującego modułu kmod-nvidia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blizniak83 Napisano Luty 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2009 Z tym netem to nie wyda obawiam sie - mieszkam za granica i mam tu internet bezprzewodowy z sieci telefonicznej '3' ktora oprogramowanie do swoich urzadzen USB napisala tylko pod viste i xp niestety nie Linux... i nie maja w planach...watpie by ktos napisal wlasny soft. dla tego badziewia. wiec pytam raz jeszcze czy jest jakas opcja zainstalowania tych ster. bez uzycia netu? jesli nie to co proponujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2009 jesli nie to co proponujecie? Dac sobie pomoc i sluchac rad a nie narzekac ... ten modem to ktorys z modeli Huawei (stawiam na E169G) i na 99% da sie odpalic po linuksem, trzeba tylko chciec i wykazac sie odrobina myslenia i wysilku... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf Napisano Marzec 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2009 NetworkManager nie daje rady? EDIT: Dopiero chyba w F10 jest NM 7.0 który wspiera takie połączenia. Zainstaluj F10 z NetworkManagerem i spróbuj się połączyć. Jak chcesz zrobić aktualizacje, ale masz mały limit transferu na miesiąc to możesz zastanowić się nad tym: http://www.fedoraguide.info/index.php?titl...Page#yum-presto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2009 @seawolf przecież pisze Ci człowiek, że nie ma neta a Ty z yumem wyjeżdżasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blizniak83 Napisano Marzec 1, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2009 Dac sobie pomoc i sluchac rad a nie narzekac ... ten modem to ktorys z modeli Huawei (stawiam na E169G) i na 99% da sie odpalic po linuksem, trzeba tylko chciec i wykazac sie odrobina myslenia i wysilku... Powodzenia Ok EXBROS --- jestem otwarty na instalacje Huawei w Fedora 9...jakies wskazowki...jezeli na 99% jest to wykonalne wiec musi to byc banalne dla niektorych... czekam na instrukcje...moge sprobowac... co do torrentow -- jakiego programu uzywac??? 3 lata temu probowalem kiedy sie cala zabawa z torrentami zaczynala i niestety nie mam dobrych wspomnien...haha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2009 ... co do torrentow -- jakiego programu uzywac??? 3 lata temu probowalem kiedy sie cala zabawa z torrentami zaczynala i niestety nie mam dobrych wspomnien...hahaTeraz to sie zmienilo - to najpewniejszy jesli chodzi o wykrywanie i korekte bledow program p2p dlatego wlasnie prawie wszystkie dystrybucje uzywaja sieci torrent jako jednego z kanalow dystrybucji (zwykle glownego i polecanego). Najlepszy klient? To IMHO ten najprostszy, czyli w Fedorze to yum install bittorrent-gui lub ze strony producenta (dla kazdego innego systemu) http://www.bittorrent.com/btusers/download Rozumiem, ze bedziesz sciagal F10, wiec nie ma co zaczynac walki z modemem pod F9 z kulawym NM?... //===== edit ===== Ktory to dokladnie model modemu?... bez tego nie ruszymy, czy to pod F9 czy pod F10 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi