Skocz do zawartości

Problem Z Canon Pixma Mp150

bociektrn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na wstępie chciałbym napisać, że szukałem w googlach i na oficjalnej stronie Canona lecz niestety nic nie znalazłem...

Problem mam z tym, że Fedora ma ładnie wykrywa drukarkę, wysyła polecenie drukowania, lecz niestety zamiast drukować to pluje pustymi kartkami.

http://software.canon-europe.com/products/0010247.asp na tej stronie teoretycznie powinny być sterowniki lecz akurat dla mojego modelu już ich nie ma :/

Znalazłem kilka innych sterów ale generalnie to nic nie zmieniły. System wykrywa drukarę lecz nie chce jej poprawie użyć.

Liczę na odpowiedź a ja googluje dalej

Też mam Canon Pixma MP150. Nie wiem dlaczego ale podczas instalacji systemu nie są wgrywane sterowniki do tego urządzenia (w innych dystrybucjach są dostępne standardowo). Na tych domyślnych drukarka w ogóle nie działa. Aby doinstalować obsługę tego Canona zainstaluj pakiet gutenprint-cups. Następnie w ustawieniach drukowania kliknij na MP150 (drukarke) i wybierz odpowiednie urządzenie z listy (powinno już być dostępne). Skaner działa bez instalacji jakichkolwiek dodatkowych pakietów czy sterowników.