Skocz do zawartości

Radeon X1950 Pro Problem

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem z prawidlowym dzialaniem tej karty, po instalacji kmod-fglrx kwin odmawia wspolpracy, a reszta programow zaczyna zacina sie. prosze o pomoc.

mam fedore 10 32 bit system caly aktualny

• 2 weeks later...

Witam tez dopisuje sie do problemu z kartą X1950 pro, po instalacja kmod-fglrx-PAE bo posiadam 4 gb ram-u mam takie problemy jestem wsciekły na ATI jak zawsze ze po zainstalowani owych sterownikow jesli uruchomie "ATI Catalyst Control Center" procesor obciazony jest na pol gwizdka po 15 sekundach sie wlaczy jesli cokolwiek zmienie w ustawieniach i zaakceptuje to po restarcie kompa X nie wstaja miga co jakis czas kursor w lewym rogu nie moge przejsc w tryb textowy nawet skrótem alt+f2 i reset juz tyle ich bylo ze mi żal maszyny mojej, w fedorze sa jakies przypadki kosmiczne POMOCY bo jak tak dalej pójdzie zmieniam dystrybucje Linuksa, jedynym wyjsciem zeby uruchomic fedore ponownie musze zbootowac plyte instalacyjna w trybie ratunkowym wydaje komede "chroot /mnt/sysimage" a "potem aticonfig --initial -f" i potym sie wlaczy

to co zainstalowaena mam

- kernel : 2.6.27.19-170.2.35.fc10.i686.PAE

- kmod-fglrx-2.6.27.19-170.2.35.fc10.i686.PAE.i686

- kmod-fglrx-PAE.i686

- xorg-x11-drv-fglrx.i386

- xorg-x11-drv-fglrx-libs.i386

na dystrybucji x86_64 to samo napamietam czy na wersji sterowników wczesniejszych ATI 8.... bylo tez tak

"ATI Catalyst Control Center" procesor obciazony jest na pol gwizdka po 15 sekundach sie wlaczy jesli cokolwiek zmienie w ustawieniach i zaakceptuje to po restarcie kompa X nie wstaja
To nie używaj tych graficznych dodatków tylko wszystkie zmiany rób bezpośrednio w xorg.conf.

To nie używaj tych graficznych dodatków tylko wszystkie zmiany rób bezpośrednio w xorg.conf.

Mógł bym juz tak zrobić ale np. jak bym chcial troche sciemnic obraz tak jak CCC przez sterowniki masz pomysl jak to zrobic w xorg.conf czy jakos

Nie wiem o jakim ściemnianiu piszesz, ale możesz regulować janości ekranu klawiszami na klawiaturze (gnome-power-manager) lub za pomocą programu xbacklight (np. xbacklight -set 50), jest jeszcze kilka takich aplikacji, poszukaj na forum, bo było już kilka razy. Po za tym ten ATI CCC to pewnie jakaś graficzna nakładka na aplikacje konsolowe, ale dokładnie Ci nie powiem, bo nie mam radeona. Masz laptopa?

Chcialem troszke sciemnic obraz, laptopa nie mam dosc silna maszyne a ATI CCC tak wyglada

ccci.th.png

w innych dystrybucjach mogłem sobie tu manipulowac i wszystko grało bez problemu Kontrol center ati powinno to dzialać nastepna karta graficzna moja bedzie ze stajni nvidi bo ponoc porwnujac je to niebo a ziemia w konfiguracji pod linuksem

i jeszcze cos zmieniam rozdzielczosc gnome-display-properties czasem tez cos jest nie tak to moj xorg.conf

# Xorg configuration created by system-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier     "single head configuration"
Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection

Section "Files"
ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules/extensions/fglrx"
ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option	    "AIGLX" "on"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
Option	    "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option	    "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option	    "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
Driver      "fglrx"
Option "OpenGLOverlay" "off"
Option "VideoOverlay" "on"
BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
Device     "aticonfig-Device[0]-0"
Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
DefaultDepth     24
SubSection "Display"
	Viewport   0 0
	Depth     24
EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
Mode         0666
EndSection

Section "Extensions"
Option	    "Composite" "Enable"
EndSection

jak mozesz powiedz jak tu np. dopisc jakis blok który zmieni mi rozdziałke .

To co pokazałeś na screenie to nic innego jak regulacja kolorami RGB i jest do tego odpowiednia aplikacja xgamma. Przykładowo jeśli chcesz ściemnić to xgamma -gamma 0.8 (wartości mniejsze od 1.0, polecam poczytać man xgamma).

jak mozesz powiedz jak tu np. dopisc jakis blok który zmieni mi rozdziałke .

Section "Screen"
    Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
    Device     "aticonfig-Device[0]-0"
    Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
    DefaultDepth     24
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     24
        Modes   "1024x768" # tu wpisujesz rozdzielczość
    EndSubSection
EndSection

Oczywiście do xorga możesz też dopisać gammę, wystarczy poczytać man xorg.conf lub poszukać na forum.

Wielkie dzieki za rady nie kożystam z nakładek graficznych dzieki Twojej radzie udało mi sie wszystko skonfigórować w taki sposób że wydajność jest owiele lepsza i X-y działaja jak należy zamieściłem moje rozwiazanie dla innych jak to zrobić od początku do końca http://farcry422linux.blogspot.com/2009/02...a-10-x8664.html