fsosport Napisano Marzec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2009 (edytowane) Podsumowanie: SELinux powstrzymuje NetworkManager (NetworkManager_t) "execute" do ./udevadm (udev_exec_t). Szczegółowy opis: SELinux odmówił NetworkManager żądania dostępu. Ten dostęp nie jest konieczny dla NetworkManager i może sygnalizować próbę włamania. Jest także możliwe, że określona wersja lub konfiguracja aplikacji powoduje, że wymaga ona tego dostępu. Zezwalanie na dostęp: Problemy z nadawaniem etykiet mogą czasem powodować odmowy SELinuksa. Możesz spróbować przywrócić domyślny kontekst plikom systemowym dla ./udevadm, restorecon -v "./udevadm" Jeśli nie działa, obecnie nie ma automatycznego sposobu na pozwolenie na ten dostęp. Zamiast tego możesz utworzyć lokalny moduł polityki, aby pozwolić na ten dostęp - zobacz FAQ //owszem ale po angielsku (http://fedora.redhat.com/docs/selinux-faq-fc5/#id2961385) Możesz też wyłączyć ochronę SELinuksa. Wyłączenie jej nie jest zalecane. Zgłoś raport błędu (http://bugzilla.redhat.com/bugzilla/enter_bug.cgi) o tym pakiecie. Dodatkowe informacje: Kontekst źródłowy system_u:system_r:NetworkManager_t:s0 Kontekst docelowy system_u:object_r:udev_exec_t:s0 Obiekty docelowe ./udevadm [ file ] Źródło NetworkManager Ścieżka źródłowa /usr/sbin/NetworkManager Port <Nieznane> Komputer localhost.localdomain Źródłowe pakiety RPM NetworkManager-0.7.0.99-1.fc10 Docelowe pakiety RPM RPM polityki selinux-policy-3.5.13-47.fc10 SELinux jest włączony True Typ polityki targeted MLS jest włączone True Tryb wymuszania Enforcing Nazwa wtyczki catchall_file Nazwa komputera localhost.localdomain Platforma Linux localhost.localdomain 2.6.27.19-170.2.35.fc10.i686 #1 SMP Mon Feb 23 13:21:22 EST 2009 i686 athlon Licznik alarmów 4 Po raz pierwszy wto, 10 mar 2009, 16:26:00 Po raz ostatni wto, 10 mar 2009, 21:44:55 Lokalny identyfikator xxxxxxxxx Liczba wierszy Surowe komunikaty audytu node=localhost.localdomain type=AVC msg=audit(1236717895.323:15): avc: denied { execute } for pid=2782 comm="NetworkManager" name="udevadm" dev=sda10 ino=430100 scontext=system_u:system_r:NetworkManager_t:s0 tcontext=system_u:object_r:udev_exec_t:s0 tclass=file node=localhost.localdomain type=SYSCALL msg=audit(1236717895.323:15): arch=40000003 syscall=11 success=no exit=-13 a0=809eb60 a1=bfd7d73c a2=bfd7eb50 a3=809eb60 items=0 ppid=1888 pid=2782 auid=4294967295 uid=0 gid=0 euid=0 suid=0 fsuid=0 egid=0 sgid=0 fsgid=0 tty=(none) ses=4294967295 comm="NetworkManager" exe="/usr/sbin/NetworkManager" subj=system_u:system_r:NetworkManager_t:s0 key=(null) pojawilo mi sie to dzis (w miedzy czasie robilem aktualizacje ale nie wiem czy to ma cos wspolnego z tym :] ) i restarcie, ze tak spytam o co kaman? (skad to sie wzielo i co to oznacza i czy mam sie zaczac martwic :> ?) polecenie restorecon -v "./udevadm" wypluwa restorecon: stat error on ./udevadm: No such file or directory Polaczenie neta mam przez router, kablowe. Jezeli bylo to z gory przepraszam ale korzystam z kompa brata i nie bardzo mam czasu by pogooglowac ---------------------- Proszę korzystać ze znaczników [codebox][/codebox] zamiast [code][/code] przy listingach dłuższych niz 15 linii Edytowane Marzec 10, 2009 przez WalDo edycja znaczników code → codebox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2009 pojawilo mi sie to dzis (w miedzy czasie robilem aktualizacje ale nie wiem czy to ma cos wspolnego z tym :] )Na pewno związane z aktualizacją (skad to sie wzielo i co to oznacza i czy mam sie zaczac martwic :> ?)Poza tym, że mogą być kłopoty z dostępem do sieci to chyba nie... polecenie restorecon -v "./udevadm" wypluwa restorecon: stat error on ./udevadm: No such file or directory Musisz podać pełną ścieżkę do pliku udevadm Spróbuj jako root restorecon -v "/sbin/udevadm" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryko Napisano Marzec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2009 Mam ten sam problem. Nic nie pomogło. Może coś w ustawieniach SELinux'a? Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2009 Czy masz zaktualzowany system. W ostatnich dniach były nowe wersje NetworkManagera oraz poprawki polityk SElinuksa (być może jeszcze nie na wszystkich serwerach lustrzanych). Jeśli nie pomoże, to w skrajnym wypadku możesz zmienić politykę z enforcing na permissive (/etc/selinux/config). Uwaga: to obniża poziom bezpieczeństwa - ostrzega o zagrożeniu, ale nie blokuje. Chociaż w domowych zastosowaniach może to nie mieć tak dużego znaczenia o ile masz dobrze skonfigurowany firewall. Może znajdzie się jeszcze ktoś mądrzejszy w temacie SElinux i coś podpowie. A tak z innej beczki - NetworkManager wybitnie ułatwia połączenia WiFi jednak jeśli masz zwykłą kartę z kabelkiem (jak np. ja ), to spokojnie można wyłączyć NetworkManagera i włączyć starą, wypróbowaną usługę network Tak mi jeszcze przyszło do głowy - sprawdźcie czy nie macie włączonych jednocześnie obu usług chkconfig --list | grep NetworkManager chkconfig --list | grep network Co najmniej na poziomie 3. i 5. jedna z tych usług powinna być chyba wyłączona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryko Napisano Marzec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2009 System zaktualizowany. Zezwalanie lub wyłączenie SELinux'a nie pomaga. Mam aktywne obie usługi. Dam znać, czy wyłączenie Network Managera pomogło. Dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi