jb_bo Napisano Marzec 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2009 Witam, dzisiaj po włączeniu komputera z fedorą 10 w panelu logowania nie było żadnego użytkownika, przez funkcję inny zalogowałem się jednak w terminalu wpisałem su i hasło pokazało mi się pierwszy raz " su: nie można ustawić grup: Operacja niedozwolona ". Nawet w trybie tekstowym przy logowaniu się na roota nie udaje mi się (wyświetla się login incorrect) Czym może być to spowodowane, proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Marzec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2009 Użytkownik jest dodany do grupy wheel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2009 Nieeee, no... @qmic co to ma do rzeczy? Pytam, bo gdyby miało to ja też nie mógłbym ze swojego usera przechodzić na roota a mogę. A jeśli już mowa o grupach... @jb_bo nie namieszałeś czegoś z uprawnieniami? Nie było jakiegoś polecenia chmod, chgrp, chown? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2009 Czy czasem nie usunąłeś pliku /etc/group ? (ewentualnie /etc/passwd, /etc/shadow, ale 99% nie o nie chodzi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Marzec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2009 Użytkownik jest dodany do grupy wheel? To nie *BSD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb_bo Napisano Marzec 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2009 Żadnych praw nie zmieniałem stało się to jak przypuszczam przez odpalenie Windowsa XP którego niestety muszę mieć ze względu na szkolę. Można to jakoś naprawić czy trzeba formatować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2009 (...) stało się to jak przypuszczam przez odpalenie Windowsa XP (...)Nie żartuj Gdyby tak było, to prawdopodobnie większość użytkowników tego forum miałaby takie problemy. Wbrew pozorom chyba niewiele jest tu osób, które całkowicie pozbyły się Windows z dysków. Wygląda to na problemy z uprawnieniami. Czy masz włączonego SElinuksa? Czy możesz zalogować się z konsoli bezpośrednio na roota? (Ctrl-Alt-F2, login: root, Hasło: powinieneś znać ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb_bo Napisano Marzec 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2009 SElinuksa nie mam włączonego i nie mogę włączyć wyskakuje mi niewystarczające uprawnienia, a przez konsole nie mogę się zalogować. Najlepiej jak zrobię to sformatuje wszystko i zainstaluje od nowa tylko Fedorę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Marzec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2009 cat /var/log/messages strace su - dmesg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi