Fr3on Napisano Marzec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2009 Mam wirtualne maszyny z pod Visty, zainstalowałem dziś rano VMplayer i chciałem je odpalić ale mam coś takiego : XP Home Edition.vmx": Value "G\xB3o\x9Cniki / S\xB3uchawki (SigmaTel " for variable "sound.fileName" is not valid in encoding "UTF-8". Failed to decode file in the default character encoding. czy da się jakoś przerobić te maszyny ,żeby chodziły pod linuxem ? Wiem ,że chodzi o kodowanie znaków, w linuksie są inaczej zapisywane niż w windowsie, da się jakoś pliki z windy przekonwertować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2009 Pliki *.vmx to zwykłe pliki tekstowe więc pewnie wystarczy jak je wyedytujesz i wpiszesz "Głośniki / Słuchawki". Albo bardziej całościowo iconv -f WINDOWS-1250 -t UTF-8 XP Home Edition.vmx Oczywiście zachowaj sobie gdzieś kopie plików, bo głowy nie dam. Nie sprawdzałem czy kody polskich liter, które masz w komunikacie na pewno należą do win-1250. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fr3on Napisano Marzec 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2009 sprawa jest łatwiejsza niż się wydawało wystarczyło z : "Głośniki / Słuchawki (SigmaTel " zrobić: "Sigmatel" już wszystko działa EDIT jednak nie jest tak pięknie , nie mam dźwięku :/ dostaje taki komunikat : Failed to open sound device SigmaTel: No such file or directory Failed to connect virtual device sound. EDIT 2 Poradziłem sobie , zamiast sigma tel trzeba wpisać -1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi