Skocz do zawartości

Utracone Ustawienia Gnome I Xorg

grzpom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zdarzylo mi sie raz, ze po zamknieciu klapy lapka system przestal odpowiadac i musialem go pradowo wylaczyc. Od tej pory dzieja sie dziwne rzeczy: XKB zglasza blad przy kazdorazowym starcie, nie moge ustawic polskiej klawiatury w system-config-keyboard, wszystkie customowe ustawienia Gnome poszly w las, partycje NTFS, ktore montowaly sie od razu po instalacji systemu jako osobne napedy juz sie nie montuja same, system nie bardzo chce przejsc w tryb pracy 3 (albo wraca do 5, albo konczy sie czarnym ekranem). zrobilem fsck, nic nie wykryl. Zaczynam zalowac, ze nie zrobilem sobie obrazka partycji:(

Miałem podobną sytuację jakieś pół roku temu, zawiesiłem system z własnej winy, a po ponownym uruchomieniu nie działały X'y. Jak już się udało uporać z X'ami (po logach /var/log/Xorg.0.log) to się okazało, że gdm się sypie, później sesja gnome była jakaś krzywa i znowu po logach dowiedziałem się, że brakuje ukrytego pliku, o którym wcześniej nie wiedziałem nawet, że taki istnieje, a który gnome nie potrafił sam stworzyć. Utworzyłem ten plik i oczywiście wszystkie moje ustawienia (panele, matacity itd.) musiałem przywrócić do domyślnych tzn. usunąłem wszystkie pliki konfiguracyjne. I jeszcze inne problemy były już nawet nie pamiętam jakie, bo tyle tego było. Ogólnie zwaliłem to na wszystko na ext2, z którego korzystam... Na ext3 taka sytuacja nie powinna mieć miejsca, tak mi się przynajmniej wydaje. Jakiego systemu plików używasz? Spróbuj może utworzyć nowego użytkownika, a co do init 3 to masz włączony framebuffer? Raczej gra nie warta świeczki ;)