swiezy87 Napisano Marzec 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2009 (edytowane) Witam Mam następujący problem skonfigurowałem sobie siec edytując plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 oraz ..../resolv.conf wpisałem adres ip maskę oraz adresy serwerów dns natomiast nie wiem gdzie wpisać adres bramy sieciowej. dopisanie do ifcfg-eth0 GATEWAY=10.1.1.240 (adres bramy) nie daje żadnego rezultatu. Po restarcie muszę ustawić bramę poleceniem route add default gw 10.1.1.240 dev eth0 jak dopisać adres bramy na stałe?? Edytowane Marzec 30, 2009 przez WalDo literówki w ścieżkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Marzec 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2009 Używasz Network Managera? Jak tak to zmień w nim, jak nie to sprawdź czy na pewno masz następujące zmienne w tym pliku: DEVICE=eth0 BROADCAST= HWADDR= IPADDR= NETMASK= NETWORK= ONBOOT= GATEWAY= TYPE=Ethernet Dziwne, u mnie zawsze działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiezy87 Napisano Marzec 30, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2009 Wpisałem ustawienia podczas instalacji systemu korzystam tylko z trybu graficznego, następnie je zmieniłem. Wszystkie wpisy w pliku istnieją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2009 Jak nie będzi działać z ifcfg-eth0 i już Ci się nie będzie chciało szukać, dlaczego tak się dzieje to możesz zawsze dopisać route add... do /etc/rc.local. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2009 Używasz Network Managera? Jak tak to zmień w nim, jak nie to sprawdź czy na pewno masz następujące zmienne w tym pliku: Jak sie chce używać skryptów w /etc/sysconfig/network-scripts/ to trzeba wyłączyć usługę NetworkManager i uruchomić usługę network, bo to ona odpowiada za używanie tych skryptów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Marzec 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2009 Racja Morsik, zapomniałem o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiezy87 Napisano Marzec 30, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2009 (edytowane) Dzięki wszystkim jutro w pracy sprawdzę i dam znać co i jak. Teraz nie mogę sprawdzić ale usługa NetworkManager jest chyba wyłączona. Komputer startuje z ustawieniami /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0. Kilka razy zmieniałem IP na tej właśnie maszynie edytując plik zawsze działała. Edytowane Marzec 30, 2009 przez WalDo literówki w ścieżkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiezy87 Napisano Marzec 31, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2009 Sprawdziłem NetworkManager wyłączony, dopisałem route add do pliku i wszystko jest ok. Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi