Rysio Napisano Kwiecień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2009 Ponieważ nie znalazłem na forum informacji o "sox" ani też "rec", postanowiłem zapytać; jak online nasłuchiwać poprzez mikrofon co dzieje się w pomieszczeniu. Zapewne jest to możliwe poprzez ssh, (podejrzewam że dzięki rec ) . Zapewne jest to możliwe tu jest conieco w zasadzie to tylko wzmianka. No jest zapewne też możliwe poprzez zdalne odpalenie SKYPE ale to już pod "X-sami" a mnie bardziej chodzi o coś dyskretnie i z konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2009 Można też użyć modułu network w PulseAudio i sieciowo przesyłać dźwięk. Jak dokładnie - nie wiem - nie używam. Poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2009 Nie wiem co masz na myśli mówiąc "online", z innego kompa czy hardcore prosto na youtube Takie coś ostatnio widziałem i pomyślałem sobie FU***! toż to jedno linijkowiec jest http://www.shell-fu.org/lister.php?id=547 sprawdź i odpowiedz cz to działa [EDIT] stop, wróć, na youtube z cli: http://www.catonmat.net/blog/how-to-upload...ogrammatically/ trzeba by jednak raczej gdzieś wysyłać jako strumień a nie pojedyncze pliki, ale idea jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Kwiecień 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2009 [sOLVED] Miałem na myśli oczywiście logowanie z innego komputera, no i nasłuch na nim. Ale dla zainteresowanych - niestety rozwiązanie z kopiowaniem strumienia z dev/dsp za pomocą dd odpada bo zablokowałem logowanie na konto root ze względów bezpieczeństwa. Ale można inaczej i w dodatku z konta z.u. mianowicie najpierw na komputerze na którym słuchamy: nc -l 5001 | aplay -r 12000 -t raw Natomiast na maszynie nagrywającej dźwięk z mikrofonu arecord -r 12000 -t raw | nc 192.168.1.10 5001 Dal jasności parametr -r dla arecord/aplay oznacza częstotliwość próbkowania domyślnie jest 8000 ale jakośc nie jest zbyt fajna dla 12000 jest dosć dobra a zajmowane pasmo to nieco ponad 100 kbitps Parametr -l dla nc nakazuje nasłuchiwać na zadanym porcie w tym przykładzie jest to 5001 Niestety napotkałem na innych maszynach na problem z aplikacją aplay/arecord ponieważ nie zawsze chce połączyć sie z serwerem dźwieku jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak zmusić te programy do współpracy lub zastosować esd to będę wdzieczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi