zomer Napisano Kwiecień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2009 Witam! Zainstalowałem sterownik do karty ati radeon hd 3470 w/g tego opisu yum --enablerepo=rpmfusion-nonfree-updates-testing install\ kmod-fglrx xorg-x11-drv-fglrx Po aktualizacji x-y nie wstały i nawet przeinstalowanie sterownika nic nie dało. Zainstalowałem więc ze skryptu ./ati* Wszystko działa tylko że ten komunikat przy starcie systemu mnie martwi Checking for module fglrx.ko: [NIEUDANE] fglrx.ko for kernel 2.6.27.21-170.2.56.fc10.x86_64 was not [OSTRZEŻENIE] fglrx DRI will not be enabled until one is found. [OSTRZEŻENIE] Jak się tego pozbyć yum remove kmod-fglrx ==>nic nie pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2009 Może trzeba było wg tego → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#ATI (wszelkie spacje nieprzypadkowe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomer Napisano Kwiecień 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2009 Może trzeba było wg tego → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#ATI (wszelkie spacje nieprzypadkowe) Dokładnie w/g tego zrobiłem po zainstalowaniu fedory. Wszystko działało nawet mogłem uruchamiać system bez tego "nopat nomodeset" Po aktualizacji kmod-fglrx xorg-x11-drv-fglrx x-y nie wstały, więc przeinstalowałem wszystko od nowa w/g tego http://forums.fedoraforum.org/showthread.p...age=1&pp=10 Ja zastosowałem kmod-fglrx xorg-x11-drv-fglrx zamiast akmod-fglrx xorg-x11-drv-fglrx bo akmod u mnie nie działał. Teraz przeinstalowałem wszystko nawet livna-config-display i nic. lsmod | grep fglrx ==> nic nie zwraca. modprobe fglrx nie skutkuje. Co miałem robić zainstalowałem sterownik ze skryptu. Wprawdzie jest pewien sposób: 1] Podmienienie xorg.conf na tego z wpisem "vesa" 2] Uruchomienie fedory na starym kernelu 3] Usunięcie nowszego kernela oraz kmod-fglrx xorg-x11-drv-fglrx oraz sh ./fglrx-uninstall.sh 4] Zainstalowanie nowego kernela i powtórzenie procedury z w/w linku od nowa. Bardzo czasochłonne, usuwa problem błedu wczytywania fglrx.ko ale nie zawsze to działa tzn że po zrobieniu wszystkiego jak opisałem do 1 do 4 x-y nie uruchomią się (xorg.conf mam zapisany) podrzucam go po aktualizacji więc mam pewność że jest dokładnie taki jak był podczas działania x-ów. Da się jakoś usunąć z jądra polecenie wczytywania tego modułu co sprawia problem. Tak w ogóle to sprawa jest dziwna, bo z tego co rozumiem to fglrx.ko jest potrzebny nawet jeżeli sterownik został zainstalowany ze skryptu. Nic z tego nie rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2009 Dokładnie w/g tego zrobiłemNiezbyt dokładnie. yum --enablerepo=rpmfusion-nonfree-updates-testing install\ kmod-fglrx xorg-x11-drv-fglrx A w poradniku yum --enablerepo=rpmfusion-nonfree-updates-testing install\ akmod-fglrx xorg-x11-drv-fglrx xorg-x11-drv-fglrx-libs.i386 Po pierwsze nie "kmod" tylko "akmod", po drugie brak jednego z pakietow xorg-*. Tak więc może odinstaluj to co zainstalowałeś i zainstaluj ponownie wg poradnika na Wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomer Napisano Kwiecień 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2009 leigh123@linux w swoim poradniku podawał dwie wersje http://forums.fedoraforum.org/showthread.p...age=1&pp=10 U mnie ta wersja rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm yum install akmod-fglrx xorg-x11-drv-fglrx xorg-x11-drv-fglrx-libs.i386 (_wogóle_ → w ogóle) ORT się nie zainstalowała, więc zrobiłem to jak niżej rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm yum install kmod-fglrx xorg-x11-drv-fglrx bilblioteki xorg-x11-drv-fglrx-libs.i386 nie wpisywałem do yum install bo mam system x86_64. yum i tak pobiera właściwe biblioteki dla mojej architektury. Wykonuję tą czynność już 20-ty raz na dwuch jądrach po wielkich problemach udało mi się to zrobić a na 2.6.27.21-170.2.56.fc10.x86_64 nie daję rady. Obecnie jestem na takim etapie że przy ładowaniu systemu pisze fglrx.ko OK lsmod |grep fglrx fglrx 2337960 31 w pliku xorg.conf Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "fglrx" Option "OpenGLOverlay" "off" Option "VideoOverlay" "on" BusID "PCI:1:0:0" EndSection Niby wszystko o.k a fglrxinfo pokazuje że mam załadowany sterownik "vesa" i 300 fps zamiast 3000 jak na sterowniku "fglrx" Już nie wytrzymałem i znowu zainstalowałem sterownik ze skryptu błąd ładowania fglrx.ko jest ale akceleracja działa i to na strownikach ati (fglrx) Poddaje się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xeno Napisano Kwiecień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2009 (edytowane) Pytanie: przebudowałeś initrd? Sekwencja instalacji to: dodać odpowiednie repozytorium rpmfusion zainstalować kmod, sterownik wraz zależnościami usunąć (lepiej przeniesć zmienić lub zmienić nazwę) aktualny initrd dla danego kernela utworzyć nowy initrd do parametrów startu jądra w grub.cof dopisać nomodeset z xorg.conf (jeżeli jest) usuwamy opcje typowe dla sterownika radeon (jeżeli były dodane) jeżeli mieliśmy monitor skonfigurowany w xorg.conf przez opcje modeline i prefferredmode to również usuwamy i konfigurujemy przez podanie częstotliwości pionowej i poziomej oraz dostępne rozdzielczości modes Z tego co widzę w wymienionych prze Ciebie czynościach nie ma mowy o przebudowaniu initrd. Kiedyś fglrx odmawiał współpracy z włączoną xineramą i konieczny by wpis Option "Xinerama" "off" w sekcji ServerLayout. jeżeli chodzi o xorg.conf to dla porównania. Mój xorg.conf dla sterownika radeon: # Xorg configuration created by livna-config-display Section "ServerLayout" Identifier "Single Head Configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" # Option "Xinerama" "off" EndSection Section "Files" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "evdev" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" ModelName "Monitor 1024x768" ModeLine "1024x768_70.00" 76.2 1024 1080 1192 1360 768 769 772 800 -hsync +vsync ModeLine "800x600_72.00" 46.9 800 840 920 1040 600 601 604 626 -hsync +vsync ModeLine "640x480_72.00" 29.4 640 664 728 816 480 481 484 501 -hsync +vsync Option "dpms" Option "PreferredMode" "1024x768_70.00" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "radeon" Option "BusType" "AGP" Option "AGPMode" "8" Option "RenderAccel" "true" Option "AccelMethod" "EXA" Option "AccelDFS" "true" Option "DRI" "on" Option "FBTexPercent" "25" # Option "EnablePageFlip" "on" Option "DMAForXv" "on" # Option "OpenGLOverlay" "off" Option "VideoOverlay" "on" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection i dla fglrx: # Xorg configuration created by livna-config-display Section "ServerLayout" Identifier "Single Head Configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" Option "Xinerama" "off" EndSection Section "Files" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "evdev" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" ModelName "Monitor 1024x768" HorizSync 31.5 - 58.0 VertRefresh 50.0 - 70.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "fglrx" Option "OpenGLOverlay" "off" Option "VideoOverlay" "on" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection A i jeszcze na koniec, zerknij sobie na ten post na fedoraforum.org http://forums.fedoraforum.org/showpost.php...;postcount=2992 Edytowane Kwiecień 9, 2009 przez WalDo usunięcie zacytowanego posta widocznego w całości powyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi