gadon Napisano Kwiecień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2009 witam jakoze to moj pierwszy post to wypada sie przedstawic. jestem lukasz;]. sa to moje poczatki z fedora szczerze powiedziawszy zainstalowalem ja z ciekawosci wczesniej przez pewien okres czasu uzytkowalem debiana, a takze ubuntu, czyli jakies tam podstawy mam. moj problem zwiazany z fedora wyglada nastepujaco: otoz podczas instalacji systemu nie zaznaczylem partycji /home , [gdyz balem sie utraty danych] ktora to uzytkowalem uprzednio na ubuntu i rowniez teraz na fedorze chcialby z niej skorzystac. czy pomogl by mi ktos i krok po kroku wyjasnil jak mozna latwo ja zamontowac jako /home? z gory dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Kwiecień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2009 man 8 mount np mount /dev/sdb1 -text3 /home m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gadon Napisano Kwiecień 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2009 a jak zrobic azeby sie automatycznie montowalo ? czy juz jest tak? cos do fstab'a dodac? dzieki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Kwiecień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2009 su - gedit /etc/fstab /dev/sdb1 /home ext3 defaults 1 2 oczywiście pod sdb1 podstawiasz odpowiednią partycję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fr3on Napisano Kwiecień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2009 mam troche podobne pytanie, co musze zrobić jeśli katalog /home chcę mieć na osobnej partycji ? Usunąłem partycje na której była Vista i chciał bym ja wykużystywać jako /home, tak żeby nie utracić danych ,które mam w /home. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2009 Musisz przekopiować całą zawartość /home na nową partycję i potem podmontować ją pod pusty katalog /home (tak będzie najłatwiej bez kombinowania z plikami konfiguracyjnymi). Btw. ostatnio też byłem zmuszony do zrobienia sobie większego /usr i znalazłem takie wymyślne, ale też skutecznego kopiowania: cd /home find . -print | cpio -dump /media/<yourmountpoint> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi