Skocz do zawartości

Płyta K7s8x

olorin

Rekomendowane odpowiedzi

HELLoł. Mam płytę główną Asrock k7s8x R3.0 z najnowszym dostępnym biosem P2.60 z 10/20/2004 ( http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Mode...X%20R3.0&s= ) i pewnych rzeczy nie mogę przeskoczyć:

1. Nie potrafię wykryć czujników temperatury (na płycie działają, bo pod Wirusem XP działają).

2. Czy ktoś próbował startować system z usb na tej płycie? Tworzyłem tyle różnych usb startowych (same Linuxy- różne dystrybucje live i live-usb), próbowałem najdziwniejszymi metodami, od suchych poleceń do sprytnych narzędzi a'la liveusb-creator z nakładką graficzną. Zawsze problem jest ten, że o ile na bank coś się tam zaczyna dziać i niby system startowy jest widziany przez bios płyty, to zawsze kończy się na "Could not find kernel image: linux" - wiem, problem występuje często z winy umiejscowienia/braku syslinux.cfg albo błędnych wpisów itp., mnie chodzi TYLKO o to, czy ktoś na k7s8x uruchomił system live czy zwykły z flash usb.

3. Pytanko z innej beczki. Czy ktoś posiada i uruchomił kartę TV opartą na układzie Conexant CX23880? Ja konkretnie mam Leadtek WinFast DTV 1800 H, próbowałem ustawić ją jako inne ale ilość kombinacji jest przytłaczająca więc pytam tylko czy komuś karta na tym układzie poprawnie działa (u mnie system ją niby widzi ale chyba sterownik nie pasuje).

1. A jak próbowałeś to zrobić? Standardowo instaluje się lm_sensors, później sensors-detect w terminalu i na końcu trzeba załadować moduły, które zostaną wykryte (i sprawdzić sensors). Jak nie będziesz mógł sobie z tym poradzić to wklej tu cały sensors-detect.

2. Nie bardzo rozumiem... Jakiego bootloadera używasz? Spróbuj sformatować pendrive na fat16 i potem użyć liveusb-creator (btw. polecam http://www.slax.org/get_slax.php ). U mnie jest problem z wykryciem kernela na fs fat32, nie wiem z czego to wynika.

3. Nie wiem.

1. A jak próbowałeś to zrobić? Standardowo instaluje się lm_sensors, później sensors-detect w terminalu i na końcu trzeba załadować moduły, które zostaną wykryte (i sprawdzić sensors). Jak nie będziesz mógł sobie z tym poradzić to wklej tu cały sensors-detect.

2. Nie bardzo rozumiem... Jakiego bootloadera używasz? Spróbuj sformatować pendrive na fat16 i potem użyć liveusb-creator (btw. polecam http://www.slax.org/get_slax.php ). U mnie jest problem z wykryciem kernela na fs fat32, nie wiem z czego to wynika.

3. Nie wiem.

1.- dzięki, musiałem pominąć jakiś moduł i teraz działa:)

2.- właśnie spróbowałem liveusb-creator na fat16 z Fedory9 (distro na usb F10-i686-Live.iso), niestety o ile po odpaleniu kompa mam "Searching for Bot Record from USB RMD-FDD..OK", to zaraz poniżej zostaje z loadera tylko "GRUB _(znak zachety)", spróbuję inne distra w tym to co podałeś, może to teraz kwestia boot loadera tylko:] Mimo to gdzieś czytałem o problemach bootu z usb z k7s8x, stąd ten post.

"GRUB _(znak zachety)", spróbuję inne distra w tym to co podałeś, może to teraz kwestia boot loadera tylko:]
To znaczy, że grub jest niepoprawnie skonfigurowany. Spróbuj kombinacji Slax+Fat16. Instalacja jest banalna wystarczy rozpakować archiwum do głównego folderu i odpalić skrypt (chyba) /boot/bootinst.sh jako root oczywiście. Z tego co pamiętam to grub lubi robić pewne problemy i lepiej jest używać lilo.

Dzięki za podpowiedź;) Zadziałało ale z DSL, mniejszy do zassania. http://damnsmalllinux.org/wiki/index.php/I...om_within_Linux metoda nr 1. Wynika z tego, że powiązanie do bootloadera miało w F10 jakiś mankament który ją eliminował w mojej konfiguracji jako live-usb. Grunt, że płyta główna "łapie" boot z usb, teraz moge kombinować dalej:)