Skocz do zawartości

Virtualbox

Nifir

Rekomendowane odpowiedzi

A więc tak. Zastanawiałem się czy w VirtualBoxie można podpiąć istniejący system na innym dysku. W tym celu zagadałem do borzole(to jemu dziękujcie jeżeli wam w ten post pomoże :] ) na PW i otrzymałem taką odpowiedź (w tabelce na dole postu). Jednak system nie działa mi tak jakbym tego oczekiwał. Mianowicie po odpaleniu wybieram dystrybucję zrzutekranup.jpg

i wyświetla się tylko: zrzutekranu1.jpg

Nic dalej się nie ładuje, nic się nie zmienia.

To ma sens tylko 32bit windows na 32bit linux. Uruchomienie w ten sposób 32 windowsa na 64 linuksie mija się z celem z powodu jakiegoś nie zrozumiałego dla mnie przetwarzania danych. Takiego systemu nie da się używać, bo każdy rozkaż jest mnożony przez ileśtam. Ja tak miałem i zrezygnowałem, może teraz coś się zmieniło w końcu było już parę wersji Vbox od tamtej pory. Spróbować nie zaszkodzi.

XP

* jeśli chcesz mieć xp to musisz utworzyć na xp drugi profil sprzętowy:

Panel Sterowania > System > zakładka "Hardware" > "Hardware profiles"

dodaj drugi i we właściwościach ustaw żeby się pojawiał na starcie, bo to że masz dwa profile to jeszcze nie znaczy że się pojawią Nazwij sobie jeden jakoś tak "fizyczny" a drugi "virtualny" żeby się nie pomylić.

FEDORA

* użytkownik musi należeć do grupy 'disk', czyli jako root wklep

Kod

usermod -a -G disk twój_login

wyloguj się i jesteś w grupie

* jedna magiczna komenda tworząca maleńki plik.vmdk z dysku /dev/sdb oczywiście u Ciebie to będzie prawdopodobnie inny dysk.

Kod

VBoxManage internalcommands createrawvmdk -filename /home/ścieżka/plik.vmdk -rawdisk /dev/sdb -register

Jak widzisz ja rzuciłem tak cały dysk, z pojedynczą partycją może być inaczej. Sprawdź: około strony 126 manuala VBox jest więcej o tym jak dodać nowy dysk. Gdzie jest manual? a tu

Kod

rpm -ql VirtualBox |grep doc

* W VBox dodaj plik.vmdk jako dysk twardy. Przykładowa instrukcja

http://blogs.sun.com/thaniwa/entry/en_how_to_use_vmware

zupełnie jakbyś dodawał jakiś gotowy obraz z Vmware

GOOGLE

* http://www.google.pl/search?hl=pl&clie...=Szukaj&lr=

1. Z tego co widać na zrzucie to Windows się uruchomił.

2. Jesteś pewien, że system wisi czy może tak długo się uruchamia? Na Fedorze 64bit uruchomienie Windowsa 32bit to było naprawdę koszmarnie długie uruchamianie.

ps. widzę że ucięło linka do google:

http://www.google.pl/search?hl=pl&clie...=Szukaj&lr=

1. Z tego co widać na zrzucie to Windows się uruchomił.

Z tego co widzę po zrzucie to uruchomił się bootloader jedynie :P

Taka sytuacja może mieć miejsce podczas nieprawidłowej konfiguracji biosu (np. włączona opcja klawiatury na USB na niektórych modelach płyt głównych, wspomniane AHCI, ACPI i sratata wszystko :)

Taki problem pojawił się wraz z nowym VirtualBoksem i kernelem.

Na wersji 2.0.x zainstalowany tam XP działał bez problemów. Spróbuj na tym, co teraz masz, zainstalować VirtualBox Guest Additions(czy jakoś tak). Obecnie, uruchamiana maszyna z XP muli cholernie, jak wszystkie inne, a po załadowaniu ekranu logowania, nagle zwalnia i nie żre 130% CPU. Niestety, maszyna z DOSem, muli przez cały czas.

Mam 64-bitową Fedorę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...