ar4s_pl Napisano Kwiecień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2009 Witam! Jestem początkującym userem Linuksa. Po dzisiejszej aktualizacji systemu komendą yum update zaktualizowane zostały m.in. sterowniki od grafiki. Po restarcie system ładuje się do momentu kiedy powinien włączyć się tryb graficzny. Potem ekran miga przez kilka sekund i zostaje black screen Można w jakiś sposób przywrócić stary albo odinstalować aktualny sterownik? Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Kwiecień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2009 Możesz tam coś wpisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2009 Zacznijmy od pytania: jaką masz kartę grafiki i jakie sterowniki zostały zaktualizowane. Znajoma wróżka mi mówiła, że chodzi o F10, ale może potwierdź, że się nie myli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ar4s_pl Napisano Kwiecień 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2009 o przepraszam zapomniałem o konfiguracji sprzętowej:) mam zainstalowaną F10 na laptopie z kartą Radeon HD 3470 sterowniki fglrx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2009 (...) z kartą Radeon HD 3470 sterowniki fglrx.No to niefajnie. Ale jeśli działało, to zakładam, ze przeprowadziles procedurę podobną do opisanej w poradniku → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#ATI U mnie w takiej sytuacji pomogło powtórne przegenerowanie initrd, czyli mv /boot/initrd-`uname -r`.img /boot/initrd-`uname -r`.img.backup mkinitrd -v /boot/initrd-`uname -r`.img `uname -r` Oczywiście żeby to zrobić to musisz uruchomić system w trybie tekstowym. Tryb tekstowy? → Po włączeniu lapka przytrzymaj wciśnięty lewy shift albo klikaj w niego parę razy. Pokaże się menu GRUBa. Wciskasz kolejno klawisze "a", spacja, "3", <enter>. login:root, password: nie znam, ale Ty znasz. Po restarcie powinno być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ar4s_pl Napisano Kwiecień 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2009 Ok dzięki działa WalDo masz u mnie piwo:) Hmmm... a dlaczego doszło do takiej sytuacji, że nie działały stery po aktualizacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2009 Hmmm... a dlaczego doszło do takiej sytuacji, że nie działały stery po aktualizacji?Ze wstydem przyznam, że nie mam pojęcia. Cieszę się, że zadziałało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi