ippo Napisano Kwiecień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 Witam, jest to mój pierwszy post na forum fedory. Zainstalowałem wczoraj wieczorkiem fedorę 10 + aktualizacje. Z tego, co zdążyłem wczoraj wyklikać, to system jest ok (bluetooth działa, wykrywa sieć lan i wifi). Mam kilka pytań dotyczących zarządzania laptopem. Mam lapka fujitsu-siemens s7010 i używałem go pod archem. Do zarządzania energią używałem tam pakietów: 1) pm-utils - z tego co się zorientowałem guglając, jest on używany w F10 (niestety hibernacja się zawiesza a po suspend mam blank screena); 2) cpufrequtils - bardzo fajne narzędzie do skalowania częstotliwości procka - na ucho słyszę, że coś skaluje procek (wiatrak nie szumi non-stop) - czy to jest to narzędzie? 3) laptop-mode-tools - też świetne narzędzie do zarządzania dyskiem (zatrzymywanie dysku itp.), które integruje się z cpufrequtils - w laptop-mode można ustawić jaki governor ma pracować na ac a jaki na baterii, wiem, że nie ma go w oficjalnych repozytoriach ale na stronie autora jest paczka dla fedory - czy ktoś testował? Generalnie chciałbym używać tych narzędzi (bo je znam i lubię) - czy to jest bezpieczne? Jestem początkujący ale nie boję się konsoli. Zdecydowałem ię na F10 z gnome, bo inni userzy chcą mieć klikalne okienka. Pytanie - jak ma się grzebanie w systemie z konsoli do klikania z poziomu gnome (pytam, bo używałem dotychczas fluxboksa)? Dzięki za uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 1) Lepiej jest korzystać z wbudowanego rozwiązania w gnome, czyli gnome-power-manager, powinien poradzić sobie z uśpieniem i hibernacją. Jeśli nie będzie działać to można wtedy się zastanowić nad pm-utils i podobnymi. 2) Tak, dodaj sobie do panelu aplet "Monitor częstotliwości procesora" i będziesz mógł dowolnie konfigurować, standardowo jest ustawiany ondemand (chociaż ja od pewnego czasu używam conservative, ale to mała różnica). Aktualne taktowanie możesz sprawdzić cat /proc/cpuinfo. 3) Też tego używałem, ale nie pod fedorą, myślę, że jak poświecisz chwilę na dokładne przejrzenie plików konfiguracyjnych i dokonasz odpowiednich zmian to nie będzie problemów. Generalnie chciałbym używać tych narzędzi (bo je znam i lubię) - czy to jest bezpieczne?Na pewno nie jest to niebezpieczne. Pytanie - jak ma się grzebanie w systemie z konsoli do klikania z poziomu gnome (pytam, bo używałem dotychczas fluxboksa)?Trochę rzeczy można wyklikać, ale i tak podstawa to konsola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Kwiecień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 1) Lepiej jest korzystać z wbudowanego rozwiązania w gnome, czyli gnome-power-manager, powinien poradzić sobie z uśpieniem i hibernacją. Jeśli nie będzie działać to można wtedy się zastanowić nad pm-utils i podobnymi. No na razie jest dalekie od perfekcji 2) Tak, dodaj sobie do panelu aplet ....[ciach] 3) Też tego używałem, ale nie pod fedorą, myślę, że jak poświecisz chwilę na dokładne przejrzenie plików konfiguracyjnych i dokonasz odpowiednich zmian to nie będzie problemów. Fajnie się sprawdzał cpufrequtils z laptop-mode - dzięki LMT reagował na wyłączenie wtyczki z gniazdka przełączając z 'conservative' na 'powersave' * Trochę rzeczy można wyklikać, ale i tak podstawa to konsola. Chodzi mi o to, czy nie pogryzie się, jeśli na zmianę będę klikał albo klepał w klawiaturę (chociaż teoretycznie frontend tylko "czyta" *.conf)?? * na forum gentoo czytałem dyskusję, czy bardziej oszczędny jest 'ondemand' czy np. 'poversave' - i tak 'ondemand' taktuje z pełną mocą, by jak najszybciej zakończyć zadanie i przejść w stan spoczynku, podczas gdy 'powersave' muli na najniższej częstotliwości, przez co zadanie trwa dłużej....ale ja tam nie wiem Dzięki za uwagi Edyta: Tu piszą, żeby nie wpadać w panikę, bo dysk sam zarządza energią. Na razie poobserwuję, co się dzieje, żeby nie mieszać zbytnio w systemie. Przyznam, że miałem dylemat, jakie wartości wpisywać dla hdparm -S i -B. Na kablu w praktyce dysk się nie zatrzymywał, na baterii dość często. Choć z kablem to miałem wątpliwości, bo pamiętam, że na XP dysk się zatrzymywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Kwiecień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 A'propos dysku. Pamiętaj, że istnieje limit na parkowanie głowicy. U siebie na przenośnym mam praktycznie wyłączone. Wiadomo, że jest to pewnego rodzaju kompromis, ale dobrze by było sobie te parkowania jakoś "rozłożyć" w czasie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Kwiecień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 A'propos dysku. Pamiętaj, że istnieje limit na parkowanie głowicy. [ciach] Wiem, stąd moje zainteresowanie laptop-mode. Na razie go nie będę instalował, tylko przyjrzę się częstotliwości parkowania - być może dysk ma swój własny "sterownik", wówczas chyba rozsądne będzie pozostawienie tego dyskowi? Z tego parkowania wywiązała się dyskusja, min. na forum ubuntu, wątek miał wymowny tytuł "Ubuntu niszczy dyski w laptopach?" Ktoś postawił tezę, że zbyt szybkie parkowanie wyczerpie ten limit (u mnie po 3 latach jest poniżej 100 000), więc ludziska zaczęły zmieniać ustawienia. Wtedy dyski zaczęły się grzać. Rozpoczęła się dyskusja, czy lepiej wyczerpać limit parkowań, czy usmażyć Niektórzy doszli do wniosku, że parkowanie głowicy jest naturalne w laptopie, bo chroni dysk i dane, więc temat olewali. Inni szukali złotego środka - ja np. uznałem, że praca na biurku i z kablem nie wymaga zbyt częstego parkowania, stąd zmieniłem wpis na hdparm -S 254. Na baterii miałem 1 (sam na to nie wpadłem, wyguglałem) Ciekaw jestem, czy dysk ma swój własny sterownik? Z windowsa pamiętam, że parkował (słyszalne "cyk") i nic więcej, bo wtedy temat dla mnie nie istniał. Pytanie, czy sterował tym sam dysk, czy XP? Jeśli dysk, to chyba - jak pisałem wyżej - najlepiej zostawić ustawienia difoltowe. Taką mam koncepcję Tu i tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 na forum gentoo czytałem dyskusję, czy bardziej oszczędny jest 'ondemand' czy np. 'poversave' - i tak 'ondemand' taktuje z pełną mocą, by jak najszybciej zakończyć zadanie i przejść w stan spoczynku, podczas gdy 'powersave' muli na najniższej częstotliwości, przez co zadanie trwa dłużej....ale ja tam nie wiem Ja żyję w przekonaniu, że przyspieszenie procka do granic możliwości, żeby najszybciej wykonać zadanie, jest najlepsze. Potwierdzę to źródłem. Mylę się, czy poversafe jest tu bez sensu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 Zgadzam się co do szybkości procesora. W laptopach walka toczy się o wybudzenia ze stanu idle. Im jest ich mniej tym dłużej komputer powinien działać na baterii. A laptop-mode pozwala oszczędzić energię kosztem żywotności dysku jednak dzisiejsze ceny dysków pozwalają spać spokojnie później będzie taniej. Nie wiem jak działa tryb powersave, ale jeśli on po prostu obcina częstotliwość na stałe to ma on jedynie sens w wypadku jeśli chcemy mieć trochę chłodniejszą maszynę. Chociaż to też nie tak do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 Chodzi mi o to, czy nie pogryzie się, jeśli na zmianę będę klikał albo klepał w klawiaturę (chociaż teoretycznie frontend tylko "czyta" *.conf)??Nie, przynajmniej ja nie zauważyłem. No tak "powersave" nie jest przydatny, też od dawna nie używam, właściwie to ograniczyłem się do dwóch "conservative", "performance" i jest ok. Co do limitu parkowań to słyszałem już o tym dawno, ale oczywiście zignorowałem bez sprawdzania Jak się okazuje na moim ponad 20 miesięcznym laptopie jest około 360 tys. cykli (czyli bez problemu będzie działał jeszcze przynajmniej 1,5 roku). Tak jak napisał InIrudeBwoy zakup nowego dysku raz na 3,5-4 lata do laptopa to niewielki koszt, zresztą stawiam na to, że dysk nie będzie pierwszą rzeczą, która nie wytrzyma. Po za tym kto ma w domu działającego 4-letniego laptopa? Spróbuję liczbę parkowań zmniejszyć jak już mnie uświadomiliście, ale też nie będę panikował jak się nie uda nic z tym zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Kwiecień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 U mnie jest tak: 193 Load_Cycle_Count 0x0032 091 091 000 Old_age Always - 96068 Czas start. Już jest 193 Load_Cycle_Count 0x0032 091 091 000 Old_age Always - 96070 w niecałe 10 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Kwiecień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 Po za tym kto ma w domu działającego 4-letniego laptopa? No kurde, ja mam U mnie jest tak: Czas start. Już jest w niecałe 10 min. No to sobie teraz policz, na ile Ci starczy tego dysku jak co 5 minut parkuje. Mechanizm (w zależności od producenta) pozwala na 300k do 500k parkowań. Z moich rachunków wynika jakieś 3 lata - czyli nie jest tak źle. Ja mam: 9 Power_On_Hours 0x0032 087 087 000 Old_age Always - 11455 193 Load_Cycle_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 60 No ale ja jestem zboczony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Kwiecień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 Więc mogę uznać, że dysk sam dba o siebie. Na razie nie ingeruję, zobaczymy potem, jak się oswoję z F10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 Arabski, to masz na laptopie tak? Jak wygląda temperatura tego dysku? Bo liczba 60 to dosyć mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Kwiecień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 @Arabski korzystasz laptop-mode? Może podrzucisz laptop.mode.conf? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Kwiecień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 @InIrudeBwoy Tak, przenośny - Compaq n410c. Co godzinę się zapisuje: [root@evo ~]# tail /var/log/smart 194 Temperature_Celsius 0x0022 036 050 000 Old_age Always - 36 (Lifetime Min/Max 0/14) 194 Temperature_Celsius 0x0022 038 050 000 Old_age Always - 38 (Lifetime Min/Max 0/14) 194 Temperature_Celsius 0x0022 039 050 000 Old_age Always - 39 (Lifetime Min/Max 0/14) 194 Temperature_Celsius 0x0022 040 050 000 Old_age Always - 40 (Lifetime Min/Max 0/14) 194 Temperature_Celsius 0x0022 041 050 000 Old_age Always - 41 (Lifetime Min/Max 0/14) 194 Temperature_Celsius 0x0022 042 050 000 Old_age Always - 42 (Lifetime Min/Max 0/14) 194 Temperature_Celsius 0x0022 042 050 000 Old_age Always - 42 (Lifetime Min/Max 0/14) 194 Temperature_Celsius 0x0022 042 050 000 Old_age Always - 42 (Lifetime Min/Max 0/14) 194 Temperature_Celsius 0x0022 042 050 000 Old_age Always - 42 (Lifetime Min/Max 0/14) 194 Temperature_Celsius 0x0022 042 050 000 Old_age Always - 42 (Lifetime Min/Max 0/14) @ippo Sorry Winnetou [root@evo ~]# find /etc/ | grep lap [root@evo ~]# Fedora 7/KDE Za to: [root@evo ~]# cat /etc/rc.d/rc.local #!/bin/sh # # This script will be executed *after* all the other init scripts. # You can put your own initialization stuff in here if you don't # want to do the full Sys V style init stuff. touch /var/lock/subsys/local setterm -blank 0 chmod 666 /dev/ttyS0 hdparm -q -B 254 /dev/sda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Kwiecień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2009 255 z tego co pamiętam to brak parkowania , 254 teoretycznie parkuje ale u mnie w połączeniu z hdparm -S 300 (sekund) w praktyce nie parkował; szczegóły w linku, który podałem powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi