Skocz do zawartości

Firefox 3.08 Na F10 Wolno Otwiera Stronki

Matush

Rekomendowane odpowiedzi

WItam serdecznie,

mam Fedore 10 w wersji dla 64 bit, zaktualizowany system.Zainstalowałem Flasha oraz Jave zgodnie z tym co było na Wiki.Stronki się straaasznie wolno otwierają w Firefoxie 3.08 jak by to był normalnie modem w zamrażarce(mam łącze 5 mbit).

Jak się przełączę na XP to otwierają się naprawde szybko.Dodatkowo przy odpaleniu np Youtube i dowolnego filmiku wywala mi brak flasha i javy :Masz wyłączoną obsługę języka JavaScript lub używasz starej wersji odtwarzacza Flash Player firmy Adobe. Pobierz najnowszy odtwarzacz Flash.Ale przecież one są zainstalowane oraz są utworzone dowiązania i jest włączona obsługa JS.

Co jest nie tak i jak można by to usunąć??

Przepraszam jeśli zamieściłem w złym dziale.

Terminal mi wypluł takowe cośik:

/usr/lib64/mozilla/plugins:

razem 604

lrwxrwxrwx 1 root root 41 kwi 13 00:36 libjavaplugin.so -> /etc/alternatives/libjavaplugin.so.x86_64

-rwxr-xr-x 1 root root 5256 lut 13 12:44 librhythmbox-itms-detection-plugin.so

-rwxr-xr-x 1 root root 70816 paź 26 17:49 libtotem-basic-plugin.so

-rwxr-xr-x 1 root root 101448 paź 26 17:49 libtotem-cone-plugin.so

-rwxr-xr-x 1 root root 110472 paź 26 17:49 libtotem-gmp-plugin.so

-rwxr-xr-x 1 root root 70840 paź 26 17:49 libtotem-mully-plugin.so

-rwxr-xr-x 1 root root 79936 paź 26 17:49 libtotem-narrowspace-plugin.so

-rwxr-xr-x 1 root root 109832 kwi 9 18:12 libvlcplugin.so

-rwxr-xr-x 1 root root 31000 sie 11 2008 mozplugger.so

[matush@Matush ~]$ ls -ld /usr/lib*/flash*

ls: nie ma dostępu do /usr/lib*/flash*: Nie ma takiego pliku ani katalogu

[matush@Matush ~]$ ls -ld /usr/lib*/firefox*

drwxr-xr-x 9 root root 4096 kwi 13 00:39 /usr/lib64/firefox-3.0.8

Wygląda jak by Flasha nie było ale go przecież instalowałem....i robiłem dowiązanie do Firefoxa jak było na Wiki...Nie rozumiem o co w tym chodzi.

Jeśli bym mógł się spytać dlaczego tak wolno się stronki odpalają?Dopiero za którymś tam razem zostanie odświeżona stronka to się wyświetla poprawnie np. wp.pl czy każda inna.Co jest tego przyczyną?

Jeśli bym mógł się spytać dlaczego tak wolno się stronki odpalają?Dopiero za którymś tam razem zostanie odświeżona stronka to się wyświetla poprawnie np. wp.pl czy każda inna.Co jest tego przyczyną?
Tylko w FF? Próbowałeś w innych przeglądarkach?

No nic... drazac dalej - podane przeze mnie polecenia nalezalo wywolac w terminalu po zalogowaniu jako root czyli przez su - (sorry, zapomnialem zaznaczyc).

I druga uwaga: ... i robiłem dowiązanie do Firefoxa jak było na Wiki... - albo ja jestem slepy, albo nie umiem czytac, albo w czesci mowiacej o instalcji wtyczki flash w systemie 64bit nie ma ani slowa o robieniu dowiazania ... tam po kolei jest: sciagnij, rozpakuj, przenies (lub jesli ktos woli skopiuj w odpowiednie miejsce - tez zalatwilo by sprawe).

Pokaz jeszcze raz wyjscie podanych poprzenio polecen - usuniemy zbedne smieci i zainstalujemy tak jak nalezy. Gwarantuje, ze wszystko bedzie dzialac. Mam, uzywam, dziala...

Ok w takim razie coś sknociłem i to podwójnie.

Po pierwsze my foult bo źle przeczytałem i zainstalowałem wtyczkę dla 32 bit chyba.

Teraz terminal wygenerował to:

[root@Matush matush]# ls -lR /usr/lib/mozilla/plugins

/usr/lib/mozilla/plugins:

razem 0

lrwxrwxrwx 1 root root 39 kwi 18 14:51 libflashplayer.so -> /usr/lib/flash-plugin/libflashplayer.so

lrwxrwxrwx 1 root root 43 kwi 12 23:53 libjavaplugin.so -> /usr/java/jre1.6.0_13/lib/amd64/libnpjp2.so

[root@Matush matush]# ls -lR /usr/lib64/mozilla/plugins

/usr/lib64/mozilla/plugins:

razem 9940

-rwxr-xr-x 1 matush matush 9543400 lut 3 05:03 libflashplayer.so

lrwxrwxrwx 1 root root 41 kwi 13 00:36 libjavaplugin.so -> /etc/alternatives/libjavaplugin.so.x86_64

-rwxr-xr-x 1 root root 5256 lut 13 12:44 librhythmbox-itms-detection-plugin.so

-rwxr-xr-x 1 root root 70816 paź 26 17:49 libtotem-basic-plugin.so

-rwxr-xr-x 1 root root 101448 paź 26 17:49 libtotem-cone-plugin.so

-rwxr-xr-x 1 root root 110472 paź 26 17:49 libtotem-gmp-plugin.so

-rwxr-xr-x 1 root root 70840 paź 26 17:49 libtotem-mully-plugin.so

-rwxr-xr-x 1 root root 79936 paź 26 17:49 libtotem-narrowspace-plugin.so

-rwxr-xr-x 1 root root 109832 kwi 9 18:12 libvlcplugin.so

-rwxr-xr-x 1 root root 31000 sie 11 2008 mozplugger.so

[root@Matush matush]# ls -ld /usr/lib*/flash*

drwxr-xr-x 2 root root 4096 kwi 18 14:51 /usr/lib/flash-plugin

[root@Matush matush]# ls -ld /usr/lib*/firefox*

drwxr-xr-x 9 root root 4096 kwi 13 00:39 /usr/lib64/firefox-3.0.8

[root@Matush matush]# rpm -qa | grep flash | sort

flash-plugin-10.0.22.87-release.i386

Nie próbowałem innych przeglądarek no bo np. Opera mi nie odpowiada graficznie, wole Firefoxa;)Ale zaraz zainstaluje dla sprawdzenia Opere.Hm może to przez jakieś wtyczki tak się wolno otwiera?Kiedyś przez wtyczke od Skype tak wolno się otwierały stronki.Dostarczona z Fedorą 10?Tzn, że nie musiałęm instalować tej Javy a ona już była czy jak?Bo przeprzaszam ale nie rozumiem tego o co chodzi, może to przez nadmiar nauki dziś ;)Czy wtyczki podane przez Kolegę Seawolf można instalować (_odrazu_ ? od razu) ORT czy muszę poprzednią najpierw odinstalować??

EDIT:)

Wyłączałem pokolei wtyczki poszczególne by zobaczyć czy to czasem nie ich sprawka.Za każdym razem uruchamiałem ponownie Firefoxa.Niestety dalej tak samo wolno chodzą...

musisz wywalić 32-bitową wersje flasha by zainstalować 64.

A co do javy, to jest ona domyślnie instalowana z systemem. Nie trzeba nic robić, po prostu działa :)

[root@localhost ~]# rpm -qa | grep -i jdk
java-1.6.0-openjdk-plugin-1.6.0.0-15.b14.fc10.x86_64
java-1.6.0-openjdk-1.6.0.0-15.b14.fc10.x86_64
[root@localhost ~]#

To są paczki javy. Jeżeli z javą nie masz problemu, to akurat ten temat można zostawić. Po co ruszać jak działa? :)

A co do wolnego działania. DNSy masz poprawne? Te same co używa XP? Wpisz w Fx 212.77.100.101 (www.wp.pl). Nie masz może Proxy włączone lub VPN?

http://www.fedoraguide.info/index.php?titl...eb_Browser_Tips może to coś pomoże. Możesz spróbować wywalić też katalog mozilli z katalogu domowego poprzez wydanie polecenia rm -R ~/.mozilla (może to problem konfiguracji). Jak masz tam jakieś ważne rzeczy (zakładki itp) to zrób backup za pomocą komendy cp -R ~/.mozilla ~./mozilla.backup i dopiero wywal. Przywraca się łatwo, komendą mv ~/.mozilla.backup ~/.mozilla

EDIT: Przeczytałem jeszcze raz wątek. To raczej nie problem z DNSem, proxy czy VPN. Konfiguracja albo jak exbros wcześniej pisał syf jest powodem problemów. Wywal jave, flasha i fx. Następnie zainstaluj firefoxa i zobacz czy wolno chodzi. Przy okazji zrób to co wyżej pisałem z konfiguracją, skasuj lub zrób backup i skasuj. Po świeżej instalacji odpalaj na deafultowej konfiguracji.

Pozdrawiam

Seawolf, dziękuję serdecznie:)Stronki się otwierają znacznie szybciej i flash też działa.No ale takie małe zapytanko odnośnie flasha. Dlaczego dowolne filmiki lagują - odtwarzany jest dźwięk a obraz dopiero tak po mniej więcej 10s?Dla porównania ten sam filmik pod XP działa bez zarzutu nie laguje w opisany sposób (wybrany pierwszy lepszy z głównej stronki youtube)

Czy dodanie Open DNS może jeszcze przyspieszyć wyświetlanie się stronek??Chciałem to zrobić.Zalogowałem się na konto roota.Odpaliłem Nautilusa.Odnalazłem plik podany na stronce Open DNS i odpaliłem go edytorem textu.Dlaczego nie mogę zapisać zmian tzn dodać tych adresów??Dopiero zgłębiam grzecznie tajniki wiedzy o (_linuxie_ → Linuksie) ORT stąd moje pytanka:)

Byłbym wdzięczny za pomoc i wyrozumiałośc:)

Pozdrowionka!

Matush

Nie masz praw do /etc/resolv.conf (pewnie chodzi o ten plik). Możesz zrobić tak: odpalasz terminal, su -, czyli logujesz się na roota i wpisujesz nautilus - odpali ci się nautilus z prawami roota, możesz wtedy przejść do etc i edytować resolv.conf. Możesz zrobić to również przez mc, w terminalu su - i mc, przechodzisz do /etc najeżdżasz na resolv.conf i na F4 otwierasz. Jeżeli używasz NetworkManagera do łączenia się, nadpisze on ten plik, więc może lepiej sobie ustaw to w NM. Jeżeli nie używasz to w system-config-network można ustawić też DNSy. A strony otwierają się tak samo szybko jak pod XP, czy jednak wolniej?

A co do filmików... To film ma opóźnienie czy może dźwięk leci za szybko lub przeskakuje o te 10 sek? Musisz coś mieć namieszane. Flash x64 chodzi idealnie. Masz może akceleracje włączoną? W konsoli wpisz glxinfo | grep -i 'direct rendering' i zobacz czy masz YES. Jeżeli tak, to masz akceleracje. Możesz zobaczyć jeszcze ile fpsów za pomocą komendy glxgears. Wrzuć to co wyświetlą ci te komendy. Sprawdź też, czy nie masz może włączonych wtyczek gnash lub/i swfdec.

Na końcu wywal katalog adobe z katalogu domowego. W konsoli rm -Rf ~/.adobe. Jeżeli to nic nie pomoże, spróbowałbym stworzyć nowego usera i na nim, na czystej konfiguracji sprawdzić.

Seawolf robiłem tak jak pisałeś już właśnie wcześniej ale z poziomu trybu graficznego(logowanie na roota - nautilus-odnalezienie pliku-prawy klik otwórz edytorem tekstu i dopisanie) ale nie wiedzieć czemu nie mogłem zapisać zmian w pliku mimo iż się zalogowałem na roota.Udało się to zrobić przez system-config bo w Network Menagerze niie mogę zmieniać żadnych ustawień (wszystko jest nie podświetlone tak jak by było nie aktywne, moge tylko przełączać zakładki). No ale udało się dodać Open DNS i dopiero teraz szybkość otwierania stron jest taka sama jak pod XP.

Co do flasha no to tak.Nie mam tych dwóch wtyczek aktywnych o których pisałeś.Wywaliłem katalog adobe.Podane przez Ciebie komendy wywalają to na terminalu:

[matush@Matush ~]$ glxinfo | grep -i 'direct rendering'

direct rendering: Yes

[matush@Matush ~]$ glxgears

31360 frames in 5.0 seconds = 6263.717 FPS

30814 frames in 5.0 seconds = 6160.156 FPS

30702 frames in 5.0 seconds = 6135.769 FPS

30702 frames in 5.0 seconds = 6138.743 FPS

30814 frames in 5.0 seconds = 6157.877 FPS

XIO: fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server ":0.0"

after 41 requests (41 known processed) with 0 events remaining.

Jak otwieram pierwszy lepszy dowolny filmik flashowy np. na Youtube to przez pierw przez 7- 10 s odtwarzany jest najpierw dźwięk a dopiero potem obraz,który przelatuje przez tą część filmiku gdzie był tylko dźwięk i dochodzi do aktualnej odtwarzanej pozycji a potem już jest odtwarzane normalnie czyli obraz i dźwięk są zsychronizowane.Jak odświeżę stronkę nie ma tego problemu i odtwarza normalnie filmiki na Youtube, Wrzuta czy jakie kolwiek inne flashowe;)

Na stworzonym nowym koncie użytkownika jest tak samo :(. Są jakieś możliwośći konfigurowania tej wtyczki?Bo podejrzewam że w takim razie to ustawienia. Może jakieś większe buforowanie można ustawić dla wtyczki czy coś?

Tak. Na filmiku klikasz prawym przyciskiem myszki. Zobacz czy masz tam akceleracja sprzętową zahaczoną. dziwna sytuacja. akceleracja u ciebie działa. A opera? spróbuj na jakiejś innej przeglądarce zobaczyć czy problem występuje. A co do NM, pewnie usługa nie jest aktywna, czyli połączenia nie są przez NM obsługiwane.

EDIT: Tak z ciekawości... Co to za karta i sterowniki?

EDIT 2: Rozumiem, że na flashu x86 działało ok? Problemy zaczeły się po przejściu na x86_64?

Karta to GeForce 9600 GT Gigabyte w wersji SIlent.Sterowniki zainstalowałem te co były na Wiki.Sprzętowa akceleracja jest włączona.Flash dla wersji 32 bit nie chciał działać dopiero dla 64 bitów zaczeło odtwarzać.Tzn wywalało brak pluginu.Spróbuję jeszce SeaMonkey i Opere.Czy to tych dwóch przeglądarek osobno muszę instalować plugin flasha?Czy nie trzeba??Co do NV to wyświetla się na pasku i jak kliknę na eth0 to odświeża połączenie i wyświetla że nawiązano połączenie przez eth0.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...