Skocz do zawartości

Fedora 9 - Po Aktualizacji Zniknęły Drukarki

wlodek214

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj wykonałem aktualizację systemu ( Fedora 9 ) - po jej zakończeniu:

1. zniknęły wszystkie drukarki

2. nie ma możliwości dodania nowej drukarki ( aplet nieaktywny )

3. przez jakiś czas wentylator procesora pracował na bardzo wysokich obrotach ( kolejne przeładowania systemu systematycznie zmniejszały te obroty ).

Czy już może komuś coś takiego się przydarzyło? Czy ma ktoś jakieś pomysły, co z tym zrobić?

F10 jest jeszcze większym badziewiem od F9 - ale dzięki za zainteresowanie.

zgadzam sie, ze F10 to badziewie, ale wg mnie F9 to byla najlepsza wersja. jestem w mniejszosci wiec moze u Ciebie akurat F10 by dobrze dzialalo.

wracajac do tematu, rzeczywiscie, po wczorajszym updacie cos jest nie tak. u mnie tez procesor czasem mieli bez specjalnego powodu. drukarek nie potwierdze, bo nie korzystam, ale moze ktos kto ma taki problem i moze to sprawdzic moglbys znalezc rozwiazanie.

Panowie, wybaczcie mały OT ale co zrobić, żeby uchronić się przed taką sytuacją, jaką opisujecie: pasuje mi jakieś wydanie n ale wychodzi n+1 i n jest już nie wspierane a n+1 działa u mnie nie stabilnie?

Czy rozwiązanie nazywa się CentOS?

Rozwiązaniem może być również Red Hat Enterprise Linux. Również Suse Linux. Na Fedorę zdecydowałem się świadomie, po sprawdzeniu różnych innych opcji. Moje zgłoszenie jest zgłoszeniem technicznym - po prostu coś takiego zaobserwowałem i jestem ciekawy, czy tylko ja. Oczywiście, szukam rozwiązania i chętnie wymienię doświadczenia z innymi - ale w ramach Fedory 9. Inne systemy mają swoje problemy.

---- łączenie postów ----

zgadzam sie, ze F10 to badziewie, ale wg mnie F9 to byla najlepsza wersja. jestem w mniejszosci wiec moze u Ciebie akurat F10 by dobrze dzialalo.

wracajac do tematu, rzeczywiscie, po wczorajszym updacie cos jest nie tak. u mnie tez procesor czasem mieli bez specjalnego powodu. drukarek nie potwierdze, bo nie korzystam, ale moze ktos kto ma taki problem i moze to sprawdzic moglbys znalezc rozwiazanie.

Mnie najbardziej do tej pory odpowiadała wersja 7. Na 9-kę przeszedłem pół roku temu kontrolnie - i tak już zostało. Wersja jest dobra, stabilna i do tej pory nie miałem z nią problemów. Tym razem prawdopodobnie nie przetestowali poprawek. :D

---- łączenie postów ----

Wczoraj wykonałem aktualizację systemu ( Fedora 9 ) - po jej zakończeniu:

1. zniknęły wszystkie drukarki

2. nie ma możliwości dodania nowej drukarki ( aplet nieaktywny )

3. przez jakiś czas wentylator procesora pracował na bardzo wysokich obrotach ( kolejne przeładowania systemu systematycznie zmniejszały te obroty ).

Czy już może komuś coś takiego się przydarzyło? Czy ma ktoś jakieś pomysły, co z tym zrobić?

Jest tak: instalator łatek zostawia wyłączony demon cupsów. Po włączeniu zgłaszany jest błąd hal-cups-a. Włączenie na stałe załatwia problem, to znaczy drukarki są ponownie widoczne i można drukować - ale to nie jest rozwiązanie problemu, bo demon powinien uruchamiać się automatycznie. Szukam dalej B)

Panowie, wybaczcie mały OT ale co zrobić, żeby uchronić się przed taką sytuacją, jaką opisujecie: pasuje mi jakieś wydanie n ale wychodzi n+1 i n jest już nie wspierane a n+1 działa u mnie nie stabilnie?

W Fedorze niewspierane są wersje o 2 (!) numery starsze niż aktualna wersja, więc F8.

F9 i F10 są wspierane i F9 będzie wspierana jeszcze pewnie z miesiąc po wydaniu F11.

Włodek, zainstalowałeś sobie system z gałęzi -dev to nie narzekaj, 9 pewnie nie będzie wspierana jak inne wersje, ponieważ nie jest traktowana jako wydanie z gałęzi stable. Trzeba było zostać przy 8 a następnie zmienić na 10 ale dopiero po pół roku po wydaniu. Jak mnie denerwuje jak ktoś się rzuca na najnowsze wersje jak szczerbaty na suchary a potem psioczy jakie to coś jest złe.

Skąd masz info, że F9 było z gałęzi dev ?? Generalnie pierwsze słyszę że Fedora stosuje politykę wydań podobną do jądra.

Ze strony Fedory. Też o tym pierwszy raz przeczytałem przy F9, ale jeszcze nie wiem jak będzie z F11

W Fedorze niewspierane są wersje o 2 (!) numery starsze niż aktualna wersja, więc F8.

F9 i F10 są wspierane i F9 będzie wspierana jeszcze pewnie z miesiąc po wydaniu F11.

z tego co widziałem, to w maju F11 ma stać się RC, czyli wersja "dojrzała/stabilna" wyjdzie pod koniec roku? Zatem F10 można cieszyć się mniej więcej do grudnia 2010?

Czy rozwiązanie nazywa się CentOS?

Nie. Rozwiązanie nazywa się "nie aktualizować" :D (eee zaraz mnie zjedzą).

Poważnie - do tej pory mam Fedorę 7. Powoli odchodzi w zapomnienie, ale jeszcze długo jej nie skasuję. Ba! Do tej pory mam obraz FC5 - mojej pierwszej instalacji.

@Arabski

ale zdaje się trzymasz ją na serwerze? Mi aktualizacje naprawdę zbrzydły pod archem :) Chętnie bym tego nie robił, ale wystarczy, że zechcę zainstalować jakąś aplikację, gdy się skończy wsparcie dla F10 i poleci na zależnościach.

Żeby nie zaśmiecać tego wątku zapraszam do mojego topicu o CentOS 5.3