Skocz do zawartości

Czytnik Kart W Drukarce - Tylko Do Odczytu

MoHardcore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Drukarke zainstalowalem, skanuje, durkuje ale durnych SD kart nie zapisuje. Chce wrzucic na karte muzyke, lecz wywala mi ze dysk tylko do odczytu . No wiec probuje:

[MoHardcore@localhost ~]$ chmod 755 /media/disk
chmod: nie można zmienić uprawnień do `/media/disk': System plików wyłącznie do odczytu

Drukarka HP Photosmart c5280 All-in-one.

Uzylem opcji SZUKAJ i wpisywalem rozne frazy a za kazdym razem wylatywalo to samo, wiec uzylem googli i z podobnych tematow znalazlem tylko to z aparatem i MP3, a tam wlasnie znalazlem tego CHMOD'a.

Jesli to pelnowymiarowa karta SD to powinna byc wyposazona w mechaniczne zabezpieczenie przed zapisem (blokade) - nie masz jej przypadkiem ustawionej w ten sposob?

No wlasnie nie mam jej tak ustawionej.

DOam jeszcze ze to jest MICRO SD wsadzona w przejsciowke.

... to jest MICRO SD wsadzona w przejsciowke.

Czyli nie pelnowymiarowa ;)

W takim przypadku, aby miec calkowita pewnosc, sprawdzil bym czy mozna na tej karcie zapisywac uzywajac zwyklego czytnika kart USB (z ta sama przejsciowka) - jesli tak to stawiam na problem z drukarka (nie ma tam przypadkiem w konfiguracji opcji typu Obsluga kart w trybie tylko do odczytu... - strzelam, nigdy nie mialem z czytnikami kart w drukarkach do czynienia a na przegladanie dokumentacji nie mam czasu...)

Pod winda chodzi normlanie. Wsadzam karte - wlaczam drukarke - wyskakuje okno z zawartoscia karty - wrzucam pliki.

Inny problem to taki, ze jak wsadzam karte, na windzie i na Linuksie widzi ja tylko przez minute, potem sie rozlacza, znowu sie pokazuje, znowu znika i tak w kolko.

Witam,

mam ten sam problem z tym urządzeniem wielofunkcyjnym...

drukuje pięknie, ale jeżeli trzeba coś zeskanować lub skopiować/odczytać z karty pamięci to się wysypuje :/

Skanowanie obrazów wygląda ciekawie, czasami w programie xsane uda się pobrać cały podgląd, podczas skanowania, skanuje tylko część obrazu potem niby dalej pracuje ale obrazu już na komputer nie przesyła (i nie jest to kwesta ustawienia obszaru skanowania).

Obsługa kart pamięci wygląda bardzo podobnie, kopiuje kilka kilobajtów i wywala błąd odczytu.

Na początku myślałem że to coś ze sterownikami na Linuksie więc postawiłem xp na virtualbox tam to samo, wczoraj zainstalowałem vistę na oddzielnej partycji, tam działa lepiej a po zainstalowaniu łatek "Krytyczna aktualizacja poprawiająca niezawodność działania przy połączeniu przez sieć i USB oraz działanie systemu podczas drukowania" oraz "Aktualizacja krytyczna rozwiązująca problem z komunikacją między komputerem i drukarką" skanowanie działa tak samo jak na Linuksie, z tym że po włączeniu drukarki zawiesza się aplikacja hp (no chyba że wcześniej się ją otworzy) :blink:

także jeżeli ktoś jeszcze jest w posiadaniu c5280 to prosiłbym o informacje jak u was działa ten sprzęt.

Jeśli skaner zachowuje się tak samo na windowsie (w końcu sprzęt został pod niego zaprojektowany) to IMO jest uszkodzony. Napisz do serwisu, żeby pomogli Ci uruchomić go na windowsie, lub ewentualnie zlokalizować usterkę. W przypadku czytnika, zamontuj ręcznie ( man mount ).

też myślałem o tym żeby napisać do serwisu ale jeszcze się pobawię dopóki nie nabiorę pewności...

montowanie ręczne już przerabiałem na samym początku, nie pomaga :/

aktualizacja: 06-05-2009

z drukarką jest jednak wszystko w porządku, podpiąłem ją dzisiaj pod lapka z zainstalowaną fedora 10, 64 bitową, i odpaliłem skanowanie na xp w virtualbox - działa pięknie!

teraz, muszę jeszcze tylko dojść czemu na stacjonarnym nie działa...