Skocz do zawartości

[scilab] Równanie

Ptak1987

Rekomendowane odpowiedzi

witam. Mam do rozwiązania takie równanie

xy'' + 2y' + x = 1

y(1)=2

y'(1)=1

muszę to rozwiązac i napisac kod w scilabie który bedzie to obliczał

A ja muszę pozmywać.

Proszę Cię, zadałeś sobie chociaż trud aby zainstalować scilab czy nawet tego nie zrobiłeś?

wyobraz sobie ze zainstalowalem scilaba, i moze zle sie wyrazilem ze musze. Duzo czasu na to poswięciłem. Wyznaczyłem y' i nie wiem co dalej, do jakiej postaci to ma byc zrobione i jak to zapisac w scilabie bo gdy zadeklaruje zmienna x i zmienna y to scilab nie rozpoznaje co to jest xy

Wyznaczyłem y' i nie wiem co dalej,
Żeby uniknąć złośliwych komentarzy, warto takie rzeczy zaznaczyć i opisać od razu.

Im więcej podasz informacji, tym większa szansa, że ktoś będzie umiał i chciał Ci pomóc.

pomoze ktos?

Tak, ale to nie jest commercial 24h support, tak więc jak masz problem który wymaga zainstalowania, programu, pogrzebania i sprawdzenia co robisz nie tak, albo jak zrobić aby Ci działało to musisz chwilkę poczekać, bo nie każdy ma codziennie 0,5 godziny na oddanie za darmo a jeśli już ma to przeważnie woli oddawać czemuś bardziej osobistemu. W takim przypadku musisz się ubrać w cierpliwość, ew. sam popróbować w międzyczasie, bo na pierwszy rzut oka sprawa jest strasznie banalna i idę o zakład że nie poczytałeś dokumentacji SciLab`a, pilne to jest?

• 2 weeks later...