Ptak1987 Napisano Maj 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2009 witam. Mam do rozwiązania takie równanie xy'' + 2y' + x = 1 y(1)=2 y'(1)=1 muszę to rozwiązac i napisac kod w scilabie który bedzie to obliczał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2009 witam. Mam do rozwiązania takie równanie xy'' + 2y' + x = 1 y(1)=2 y'(1)=1 muszę to rozwiązac i napisac kod w scilabie który bedzie to obliczał A ja muszę pozmywać. Proszę Cię, zadałeś sobie chociaż trud aby zainstalować scilab czy nawet tego nie zrobiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2009 muszę to rozwiązacTrzymam kciuki... http://rtfm.killfile.pl/#praca_domowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptak1987 Napisano Maj 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2009 wyobraz sobie ze zainstalowalem scilaba, i moze zle sie wyrazilem ze musze. Duzo czasu na to poswięciłem. Wyznaczyłem y' i nie wiem co dalej, do jakiej postaci to ma byc zrobione i jak to zapisac w scilabie bo gdy zadeklaruje zmienna x i zmienna y to scilab nie rozpoznaje co to jest xy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2009 Wyznaczyłem y' i nie wiem co dalej,Żeby uniknąć złośliwych komentarzy, warto takie rzeczy zaznaczyć i opisać od razu. Im więcej podasz informacji, tym większa szansa, że ktoś będzie umiał i chciał Ci pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptak1987 Napisano Maj 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2009 pomoze ktos i podpowie co dalej mam liczyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2009 Sądzę, że łatwiej i szybciej uzyskałbys odpowiedź na forum matlaba → http://matlab.pl To forum - mimo swojej dość znacznej uniwersalności - skierowane jest głównie na problemy związane z Fedorą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2009 pomoze ktos i podpowie co dalej mam liczyc? Może by się dało,ale musisz dokładniej opisać co dokładnie robisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptak1987 Napisano Maj 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 y'' = f(x,y') v = y' v' = f(x,v) xv' + 2v + x = 1 -2v = x + xv' - 1 /: -2 v = (x+xv'-1) / 2 wyliczylem cos takiego, podobno mam cos zrobic z y'' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptak1987 Napisano Maj 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2009 pomoze ktos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2009 pomoze ktos? Tak, ale to nie jest commercial 24h support, tak więc jak masz problem który wymaga zainstalowania, programu, pogrzebania i sprawdzenia co robisz nie tak, albo jak zrobić aby Ci działało to musisz chwilkę poczekać, bo nie każdy ma codziennie 0,5 godziny na oddanie za darmo a jeśli już ma to przeważnie woli oddawać czemuś bardziej osobistemu. W takim przypadku musisz się ubrać w cierpliwość, ew. sam popróbować w międzyczasie, bo na pierwszy rzut oka sprawa jest strasznie banalna i idę o zakład że nie poczytałeś dokumentacji SciLab`a, pilne to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Maj 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2009 A może warto zapytać u fachowców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptak1987 Napisano Czerwiec 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2009 z rowiązania wyszło mi takie coś: y=-1/6 x^2+1/2 x+5/6x+5/2 jak to zapisac teraz w scilabie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi