marox Napisano Maj 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2009 Zapraszamy na nowe studia informatyczne na Politechnice Śląskiej w Katowicach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2009 Zapraszamy na nowe studia informatyczne na Politechnice Śląskiej w Katowicach Dziękuję postoję . Co my tu mamy w programie ? Wybrane przedmioty: * Podstawy informatyki Włączanie i wyłączanie komputera * Systemy operacyjne Miesiąc wykładów na temat jak się nazywa system Microsoftu, w którym roku powstał, wymagana znajomość nazwisk developerów, oraz dlaczego Linux się nazywa Linux * Podstawy programowania Żółwik i podobne * Sieci komputerowe Przeliczanie maski sieci na kartce papieru * Algorytmy i struktury danych 25 godzin wykładów na temat terminów rekord, tablica, lista, stos, kolejka, drzewo, graf po których i tak nikt nic nie rozumie a wystarczyła by tylko godzina ... * Architektura systemów komputerowych Wykłady na temat tego gdzie w systemie Windows się instaluje sterowniki a w systemie Linux znajdują się logi * Bazy danych Kilka wykładów na temat instrukcji INSERT i SELECT, ale niektórzy nawet to potrafią oblać * Inżynieria oprogramowania Jak zrobić aby działało * Języki i paradygmaty programowania Przeniesienie algorytmów z żółwika do Pascala, w porywach C++, * Metody sztucznej inteligencji Przykłady działania bota czatowego * Systemy wbudowane Jak działa ABS * Technologie interentowe (politechnika a nie mają słownika zainstalowanego ) Uczymy się html i znacznika <body> * Projektowanie i grafika komputerowa Rysowanie w paincie, dla ambitnych photoshop * Zintegrowane systemy zarządzania Pewnie sap, bo nic innego przecież nie istnieje * Elektrotechnika i elektronika Rozkręcamy i lutujemy Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać, jakoś po próbie studiowania na 3 polskich uczelniach w różnych miastach (w tym Politechnika Warszawska) mam taką wizję programu nauczania i będę taką miał dalej dopóki na wstępie którakolwiek uczelnia nie wpadnie na pomysł, że studenci na studiach powinni mieć już jakąś wiedzę gdy je zaczynają, jak nie mają to powinni iść na jakieś studium policealne i się dokształcić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2009 że studenci na studiach powinni mieć już jakąś wiedzę gdy je zaczynają, jak nie mają to powinni iść na jakieś studium policealne i się dokształcić heh mądrala, ja na wizję wciąż czekam a programy na politechnikach są mało istotne, w końcu po pięciu latach to nic i tak nie będzie aktualne. Mi się metodyka MIT podoba, krótka nauka, potem przymusowe wciągnięcie w projekt w ramach studiów. Teoretycznie to i na PW tak jest o ile ktoś chce, no ale przecież większości się nie chce. Zbijać bąki do końca i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Maj 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2009 Teoretycznie to i na PW tak jest o ile ktoś chce, no ale przecież większości się nie chce. Zbijać bąki do końca i tyle. A potem życie weryfikuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2009 Teoretycznie to i na PW tak jest o ile ktoś chce teoretycznie Poza tym ciekawi mi czym ten "nowy" program się różni od starego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marox Napisano Maj 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2009 Dziękuję postoję . Co my tu mamy w programie ? Wybrane przedmioty: * Podstawy informatyki Włączanie i wyłączanie komputera Przedmiot dotyczy raczej teorii informacji - odsylam do słownika * Systemy operacyjne Miesiąc wykładów na temat jak się nazywa system Microsoftu, w którym roku powstał, wymagana znajomość nazwisk developerów, oraz dlaczego Linux się nazywa Linux A takie drobnostki, jak współbierzoność, wirtualizacja ? * Podstawy programowania Żółwik i podobne No ja jeszcze pamiętam żółwika (dla laikow - implentacja LISP). No, ale teraz sa Java, C# i w tym sie pisze i tego sie uczy... * Sieci komputerowe Przeliczanie maski sieci na kartce papieru Laboratorium CISCO wystarczy? * Algorytmy i struktury danych 25 godzin wykładów na temat terminów rekord, tablica, lista, stos, kolejka, drzewo, graf po których i tak nikt nic nie rozumie a wystarczyła by tylko godzina ... Jak tos nie rozumie, to trudno, programista sie przydaje * Architektura systemów komputerowych Wykłady na temat tego gdzie w systemie Windows się instaluje sterowniki a w systemie Linux znajdują się logi Odsylam do definciji przedmiotu * Bazy danych Kilka wykładów na temat instrukcji INSERT i SELECT, ale niektórzy nawet to potrafią oblać Taa, a projektowanie struktury, a triggery, a mirroring, a replikacja ? * Inżynieria oprogramowania Jak zrobić aby działało Odsylam do slownika - * Języki i paradygmaty programowania Przeniesienie algorytmów z żółwika do Pascala, w porywach C++, Języki funcjonalne np.? * Metody sztucznej inteligencji Przykłady działania bota czatowego A sieci neuronowe , systestemy ekspertowe? Boty to nawet do AI sie ledwo wspolczesnie zaliczaja. Z reszta po co one inżynierowi na zakładzie? * Systemy wbudowane Jak działa ABS * Technologie interentowe (politechnika a nie mają słownika zainstalowanego ) Uczymy się html i znacznika <body> WebService'y, stosy itp. * Projektowanie i grafika komputerowa Rysowanie w paincie, dla ambitnych photoshop Tutaj akuat CAD'y, ANSYS'e itp. * Zintegrowane systemy zarządzania Pewnie sap, bo nic innego przecież nie istnieje SAP to za duza armata, na zaklad produkcyjny * Elektrotechnika i elektronika Rozkręcamy i lutujemy Raczej mierzymy, bo to potrzebne na produkcji Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać, jakoś po próbie studiowania na 3 polskich uczelniach w różnych miastach (w tym Politechnika Warszawska) mam taką wizję programu nauczania i będę taką miał dalej dopóki na wstępie którakolwiek uczelnia nie wpadnie na pomysł, że studenci na studiach powinni mieć już jakąś wiedzę gdy je zaczynają, jak nie mają to powinni iść na jakieś studium policealne i się dokształcić Jedne uczelnie szanuja studentow bardziej, inne mniej. Jede sie nie musza starac wcale, inne musza bardziej... Mam nadzieje, ze powyzsze komentarze wynikaly jedynie z rozgoryczenia i zlosliwosci, a nie z niewiedzy - bo brzmialy troche "ignorancko" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marox Napisano Maj 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2009 teoretycznie Poza tym ciekawi mi czym ten "nowy" program się różni od starego To nie jest czysta informatyka, poza tymi "klasycznymi" przedmiotami jest duzo przedmiotow technologicznych. Ludzie po tym kierunku nie maja w biurach komputerow przestawiac, tylko na zakladzie panowac nad systemami informatycznymi, wykorzystywanymi w produkcji przemyslowej. A w tym celu, zeby nie rozwalic reaktora za 15 mln, albo nie zabic paru osob, musza rozumiec co sie tam dzieje. Kierunek stawia na specializacje, a nie ksztalcenie informatykow od wszystkiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2009 Kierunek stawia na specializacje, a nie ksztalcenie informatykow od wszystkiego... Błąd, elastyczność to podstawa. A przynajmniej taka jest wizja rektora z PW. Jeśli się wyszkoli za dużo specjalistów to ten segment rynku będzie zbytnio nasycony, a studenci nie nauczeni elastyczności zgubią się na rynku pracy i będą szukać zatrudnienia poniżej kwalifikacji. Informatyka rozwija się zbyt szybko, by specjalizację w czymkolwiek traktować poważnie. Specjalizacja musi być, ale nie na piedestale jak to jest w przypadku kierunków humanistycznych. Co do samego programu, on jest naprawdę mało istotny. Z pośród całego spektrum przedmiotów na uczelni i tak w pracy będziesz wykorzystywał maleńki zakres. Na studiach masz się przede wszystkim nauczyć, że język chiński jest do opanowania i to w tydzień. Rzeczy niemożliwe robi się od ręki, a cuda zajmują kilka dni i wszystko jesteś w stanie zrobić sam, ale razem możne 5 razy więcej i zawsze ktoś wie tego czego ty nie wiesz więc naucz się współpracy. Ja naprawdę uważam, że studia uczą zupełnie innego podejścia do problemów. Poza uczelnią ciągle słyszę "nie da się, nie można", na studiach nie do pomyślenia To jest główny cel studiów, a nie ich program który można opanować w bibliotece. Różnica między politechniką a policealną jest w tym kraju bez potrzeby komentarza. No i świstek na koniec wygląda jak dzień do nocy. Nie mniej jak ktoś chce to może wszystko i nie umniejszam nikomu, nawet tym bez matury. Ważne żeby mieć łeb na karku i nie dać się zjeść. ps. wybierajcie politechniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2009 Jedne uczelnie szanuja studentow bardziej, inne mniej. Jede sie nie musza starac wcale, inne musza bardziej... Mam nadzieje, ze powyzsze komentarze wynikaly jedynie z rozgoryczenia i zlosliwosci, a nie z niewiedzy - bo brzmialy troche "ignorancko" Myślałem że brzmiały wystarczająco ironicznie aby się domyślić Na stronie się nie doszukałem dokładnego opisu przedmiotów stąd ta "interpretacja",chociaż w stosunku do niektórych uczelni nie jest wcale przesadzona. W każdym bądź razie dzięki za odpowiedź, bo teraz już wiadomo czym się różni stary program od nowego i może komuś się przyda. Zgadzam się też z borzole że elastyczność to podstawa, czasami przy projektowaniu systemów złożonych, heterogenicznych itp jest to niemalże konieczne. Poza tym osobom elastycznym łatwiej się odnaleźć na rynku pracy jak już to zostało wspomniane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2009 chociaż w stosunku do niektórych uczelni nie jest wcale przesadzona. z tym żółwikiem to przegiąłeś w technikum mnie tym męczyli. Mimo że nigdy nie wiedziałem po co to, to jednak wciągające było. I coś na wzór painta napisaliśmy. Eh łezka się kręci, młody byłem, długie włosy i skóre miałem, wino się piło przed rekolekcjami ...fajne czasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2009 Zapraszamy na nowe studia informatyczne na Politechnice Śląskiej w KatowicachSzkoda czasu... IMO lepiej zostać ninja Patrząc na program http://www.informatyka-przemyslowa.pl/inde...gram-ksztacenia to naliczyłem całe trzy "nowe" kursy (tak, te zawierające w nazwie słowo przemysł ) w stosunku do zwykłej informatyki i tak naprawdę utworzenie dodatkowych specjalizacji na studiach II stopnia dałoby taki sam efekt. W rezultacie widzę to tak, więcej kierunków informatycznych, niższy próg punktowy, słabsi studenci, więcej osób powtarzających kursy = więcej kasy dla uczelni , przy okazji obniżenie ogólnych wymagań, żeby 3/4 od razu nie wyleciało i interes się kręci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 Eh łezka się kręci, młody byłem, długie włosy i skóre miałem, wino się piło przed rekolekcjami ...fajne czasy U mnie się dużo nie zmieniło z w/w, wina jedynie pijam droższe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 ps. wybierajcie politechniki No właśnie. Podobają mi się te studia. Mam więcej wolnego czasu niż w technikum. A co do żółwia. Takie pierdoły miałem w podstawówce i później w gimnazjum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 A co do żółwia. Takie pierdoły miałem w podstawówce i później w gimnazjum. Widzę że wszyscy się żółwika czepili, ale go użyłem w swojej wypowiedzi tylko i wyłącznie jako symbolu marności nauczania programowania. Trochę coś jak opis włączania komputera jako symbol nauki obsługi komputera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi