Skocz do zawartości

A4tech Pk-7ma Kamera Internetowa

qkiz

Rekomendowane odpowiedzi

FC7 mam od jakieś 1,5-2 lat, z czego ostatni prawie rok, to przerwa od FC. Dlatego moje umiejętności poruszania się tu są.... takie jakie są.

Kupiłem kamerkę jak w temacie i teraz chciałbym ją uruchomić. Pytanie jest krótkie: jak to się robi? :)

Byłem tu: http://www.linux.rk.edu.pl/w/p/kamery-inte...e-pod-linuksem/ ale niewiele mi to mówi.

Mogę prosić o jakieś bardziej "krok-po-kroku" instrukcje?

Z góry dziękuję za pochylenie się nad laikiem :)

p.s. Które komunikatory polecacie, żeby sobie z Niemcami porozmawiać video? Mój podstawowy rozmówca także korzysta z (_linuxa_ → Linuksa) ORT - jeśli to ważna informacja... :)

Zacząłbym od przeinstalowania systemu - F7 to już zabytek. niedługo 23.05 wyjdzie F11. Zawiera na pewno więcej sterowników i uruchomienie kamery będzie zapewne znacznie prostsze.

Co do "p.s." - Skype?

Mogę prosić o jakieś bardziej "krok-po-kroku" instrukcje?

Krok 1. Aktualizujesz system do FC11

Krok 2. Podłączasz kamerkę

Krok 3. Cieszysz się kamerką,

Oczywiście o ile nie wystąpią problemy :). Najlepiej działanie kamerki przetestować programem Cheese.

Do gadania najlepiej używać skype albo Linuksowego Wengo czy jak mu tam

• 4 weeks later...

No to dziękuję, panowie - kamerka już działa, przynajmniej pod cheesem. Teraz pozostaje mi znaleźć jakiegoś świeższego skypa z możliwością wideo i gra :)

p.s. nie obraźcie się na mnie, jeśli pozwolę sobie dodać, że mnie, jako zwykłemu śmiertelnikowi-użytkownikowi (_linuxa_ → Linuksa) ORT czasem trudno uzyskać od Was - fachowców - jakieś informacje. Czasem Wasze mnie (i mnie podobnych) traktowanie jest szczerze mówiąc odpychające od idei wolnego oprogramowania. Ale przełykam to i mimo wszystko nie daję i nie będę dawał zarobić windom :)

Nie mam na myśli powyższych panów, co mi w tym przypadku pomogli, raczej to zdanie wynika z przeczytanych iluś-tam innych tematów na tym i nie tylko forum.

Pozdrawiam!!