Skocz do zawartości

Dialog Z Przedstawicielem Handlowym

qmic

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio spotkałem się z pewnym handlowcem jako konsultant w sprawie zakupu oprogramowania z firmy in-software, która tworzy programy do zarządzania. Na moje pytanie na jakiej bazie danych jest oparty system, Pan odpowiedział że na ich własnym silniku podobnym do (uwaga!) dbf :)

Na moje stwierdzenie że od jakichś 10 lat już raczej standardem są bazy danych sql-owe, Pan odpowiedział na to że zdaniem ich techników nie osiągnęły one jeszcze odpowiedniej stabilności.

Wymiękłem.

Macie pomysł na jakąś ciętą ripostę? :) bo będzie drugie spotkanie na życzenie klienta :)

Moja opinia jest taka że ich technicy chyba nie potrafili się nauczyć języka SQLowego, ale poszukuję czegoś bardziej wyuzdanego.

Jak nic nie wymyślę to mu powiem że nie będę z nim dyskutował bo mnie obraził na ostatnim spotkaniu tym stwierdzeniem, biorąc mnie za idiotę nie odróżniającego podobnie jak on języka SQL od serwerów SQLowych (jak się dokładniej okazało w trakcie dyskusji chodziło mu o MySQL bo innej nie znał :) )

Zapytaj ile lat musi minąć od pierwszego pojawienia się bazy opartej na SQL, żeby technicy uznali tę technologię za stabilną. W szczególności biorąc pod uwagę, ze IBM opracował SQL jakieś 40 lat temu a od > 30 lat jest standardem uznanym przez ISO. → http://pl.wikipedia.org/wiki/SQL

Nie jest to z pewnością "wyuzdane", ale tak z ciekawości... ;)

No ciekawie sobie to wymyślili. Nie ma to jak wymyślać koło na nowo.

Spytaj go o KISS :)

Niech przyprowadzą technika na spotkanie, może Ci panowie technicy mają po jakieś 60 lat i ciężko im się przekonać do nowości typu relacyjne bazy danych,

Niech przyprowadzą technika na spotkanie, może Ci panowie technicy mają po jakieś 60 lat i ciężko im się przekonać do nowości typu relacyjne bazy danych,

Ja sądzę że jeden dureń dawno temu to wymyślił a reszta musi to ciągnąć :), zobaczę jak zareaguje na pytanie WalDo

Handlowiec zazwyczaj niezbyt zna się na detalach technicznych, zazwyczaj działa o wcześniej przygotowany scenariusz. Jak zacząłeś wchodzić w szczegóły to gość popłynął :)

BTW: chciałbym poznać staż i doświadczenie tych "techników".

Dzięki za rady, może coś niecoś wykorzystam :)

Co do stażu to moim zdaniem staż > 10 lat jest tyle samo wart co staż 5 letni, po prostu wychodzą nowe technologie i to co się wcześniej nauczyło i tak można "wyrzucić do kosza..."

• 1 month later...

1. zapytaj pana co sprzedawał w poprzedniej pracy ( może marchewkę ? ) - jeśli tak zapytaj jaki nawóz daje najlepszy wzrost

2. bezwzględu na to co odpowie poproś o zmiane przedstawiciela ja jakąś biuściastą i dupiastą lalę - przynajmniej wrażenia artystyczne będą na odpowiednim poziomie

3. kup panu przedstawicielowi kalendarz ( może byc z gołą babą :):) ) i zasugeruj zawieszenie tegoż u developerów - prawdopodobnie wisi jeszcze ten z Wałęsą z 1989 roku

p.s. aaa jeszcze doczytałem że mają własny format bazy ( od razu skóra na mosznie się jeży ! )