Skocz do zawartości

Problem Z Przestawieniem Przycisków Od Myszki.

Takedowner

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Tak jak w temacie, nie mogę przestawić myszki na lewo ręczną, poprzez wejście w GNOM'ie w: System->Preferencje->Mysz i kliknięcie dla leworęcznych, tzn. zapamiętuje się ten wybór ale kompletnie nie daje efektu. Moje pytanie w takim razie, jak inaczej przestawić przyciski w myszce, jeśli tego nie można uczynić w GNOM'ie? z Góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Która to fedora, bo w 9 były takie problemy, w 10 jest już ok. Jeśli chcesz ręcznie ustawić możesz użyć komendy xmodmap -e "pointer = 3 2 1 6 7 4 5 8 9" . Czyli pierwszy przycisk będzie 3, drugi bez zmian (na scrollu), trzeci będzie 1, dalej masz rolkę góra, dół, u mnie 6, 7 i dalej to już dodatkowe. Ja mam 9 przycisków, jeśli masz mniej to usuń ostatnie. Ta konfiguracja jest już przystosowana pod mańkutów, tzn. ja takiej używam :)

Heh no nie mów, że znowu ten irytujący bug... Może szybko poprawią.

Dziękuję za komendę. Mam jeszcze jedną prośbę, ponieważ po zresetowaniu systemu te ustawienia, zamiany przycisków nie zapisują się. Czy należy je wprowadzić do jakiegoś pliku? Jeżeli tak, to proszę o wskazanie tegoż oraz napisanie jak powinien prawidłowo wyglądać ten wpis. Z góry dziękuję za odpoweidź. Pozdrawiam.

Jest sporo opcji np. tak najłatwiej to do /etc/rc.local lub do ~/.xinitrc (dla Twojego użytkownika), albo jeśli używasz gdm to do pliku /etc/gdm/Init/Default . Postać wpisu nie zmienia się, czyli dodajesz do jednego z plików xmodmap -e "pointer = 3 2 1 6 7 4 5 8 9"