Skocz do zawartości

Przycina Filmy

Darknek

Rekomendowane odpowiedzi

Siedze na F9 z lenistwa i przyzwyczajenia.

System od czasu do czasu updatuje

A problem polega na tym, ze do jakiegos czasu dziwnie skacze mi obraz podczas ogladania filmow w kafeine.

Zupelnie nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Sa jakies nowe kodeki czy cos czego nie updatowalem?

Czy te filmy są z napisami ? Od dłuższego czasu xine-lib przycina u mnie filmy jeśli napisy są ustawione na dwie największe wartości - łatwo to sprawdzisz odpalając film nie w kaffeine, a np. w xine-ui, gxine itp. Sprawdź jak filmy będą chodzić przy wyłączonym compizie.

Proponuję zainstalować smplayer, w którym problemów nie ma.

• 2 weeks later...
Bug przycinania filmów przy dużych napisach został zgłoszony dawno temu. Na początku wyglądało to na problem jedynie z kartami Nvidii, więc developerzy xine nic z tym nie robili, ale pojawiły się zgłoszenia problemu na kartach innej marki, może coś się ruszy.

Dziwna sprawa z tymi napisami w xine, dopiero co zainstalowalem Fedore 11, mam karte nvidii i rzeczywiscie mi przycinalo przy wyswietlaniu filmu (w Fedorze 10 nie bylo problemu), zauwazylem to kiedys na komputerze dziewczyny (Fedora 10, Asus EEEPC 900, chyba nie nvidia) - pomaga wylaczenie "subtitles.separate.use_unscaled_osd", ale wtedy bedziesz mial napisy "na filmie" i w ogole gorszej jakosc. Wlasnie sprawdzalem i dzisiaj juz mi napisy nie przycinaja, nie wiem co sie zmienilo, ale jakby lepiej ;)