rzeznia22 Napisano Czerwiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2009 Na początek chciałbym się przywitać - jestem tutaj po raz pierwszy Tzn - bywałem wcześniej wiele razy, ale nie rejestrowałem się bo znajdywałem rozwiązania i nie musiałem pytac, ale nastał w końcu ten czas... Nie wiem czy odpowiedni dział - jakoś nie mogłem go nigdzie przypasować... Jeśli zly - prosze moderatorów o przeniesienie do odpowiedniej kategorii. A więc tak - mój próblem jest nastepujący. Co prawda Fedora 11 jeszcze nie wydana, ale pokusiłem się dzisiaj o aktualizację z wersji 10. Wszystko ładnie i pięknie śmiga prócz jednego, mianowicie (_yum'a_ → yuma) ORT. Najpierw okazało się, że nie został w ogóle zainstalowany... więc zrobiłem to według tego sposobu: http://www.wallpaperama.com/forums/how-to-...mands-t471.html zainstalował się i 'jest' ale jeszcze nie działa. Chodzi o nagłówki w pliku 'yum.conf'. Problem jednak taki, że na necie nigdzie nie ma zawartości tego pliku do FC11, a ja także go nie posiadam bo jak mówiem wcześniej yuma jakimś cudem w ogóle nie bylo, płytki tez nie mam bo do aktualizacji użyłem polecenia: 'preupgrade'. No i teraz yum nie działa, a bez yuma to wiele zdziałać się nie da... Ma ktoż moze ten plik? Jeśli tak to będe bardzo wdzięczny pozdrawiam rzeznia22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Czerwiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2009 Było Post nr 2. Zasadniczo to ten plik się nie zmienia, jedyne co może się zmienić to pliki z repo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzeznia22 Napisano Czerwiec 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2009 zrobiłem tak jak w tym wątku ale wywala mi teraz przy kazdej komendzie YUMa Insufficient server config - no servers found. Aborting. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2009 Pokaż tę konfigurację cat /etc/yum.conf ls -l /etc/yum.repos.d/*.repo Wklejając pamiętaj użyć odpowiednich znaczników (codebox - po lewej stronie okienka edycji pod emotikonami). [EDIT]A połączenie z siecią to masz w ogóle? Z przeglądarki możesz korzystać? [EDIT2]Zaraz... Czegoś nie rozumiem. Najpierw okazało się, że nie został w ogóle zainstalowany...To jak nie miałeś yuma odpowiednio skonfigurowanego to jak ten upgrade z F10 do F11 robiłeś? Widziałeś ten wątek? → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=20662&hl= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzeznia22 Napisano Czerwiec 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2009 Yum sie wysypał juz po zakonczeniu upgrade do 11. Od razu po pierwszym uruchominiu nowej wersji Fedory nie działał... Ale poradziłem już sobie z tym - wywaliłem YUMa) 'ręcznie' i udało mi sie jakoś zainstalować (_rpm'a_ ? RPM-a) ORT z jego najnowszą wersją przeznaczoną do F11. Teraz został jeszcze jeden problem... gpk-application nie działa jak należy (znaczy sie dodaj/usun programy). W yumie zrobiłem clean all, yum update... ale ciągle mi wysypuje takim czymś: Error Type: <class 'packagekit.backend.PkError'> Error Value: 'internal-error: Traceback (most recent call last): File "/usr/share/PackageKit/helpers/yum/yumBackend.py", line 2461, in _check_init self.yumbase.repos.doSetup() File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/repos.py", line 79, in doSetup self.ayum.plugins.run(\'postreposetup\') File "/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/plugins.py", line 179, in run func(conduitcls(self, self.base, conf, **kwargs)) File "/usr/lib/yum-plugins/rpm-warm-cache.py", line 32, in postreposetup_hook cmd = commands[0] TypeError: \'NoneType\' object is unsubscriptable ' File : /usr/share/PackageKit/helpers/yum/yumBackend.py, line 2828, in <module> main() File : /usr/share/PackageKit/helpers/yum/yumBackend.py, line 2825, in main backend.dispatcher(sys.argv[1:]) File : /usr/lib/python2.6/site-packages/packagekit/backend.py, line 622, in dispatcher self.dispatch_command(args[0], args[1:]) File : /usr/lib/python2.6/site-packages/packagekit/backend.py, line 574, in dispatch_command self.search_details(options, searchterms) File : /usr/share/PackageKit/helpers/yum/yumBackend.py, line 391, in search_details self._check_init(lazy_cache=True) File : /usr/share/PackageKit/helpers/yum/yumBackend.py, line 2467, in _check_init raise PkError(ERROR_INTERNAL_ERROR, _format_str(traceback.format_exc())) Jakieś pomysły? Edit:// Jak na razie wygląda na to, że działa. Wywaliłem pakiet: yum-plugin-remove-with-leaves a także: yum-rpm-warm-cache i najwyraźniej działa... :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi