Skocz do zawartości

Zmiana Adresu Ip

user_1990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie :) Mam duży problem ponieważ nie mogę zmienić adresu IP. Podczas instalacji systemu zmieniłem opcje z DHCP na MANUAL i wpisałem adres IP maskę oraz bramkę. Jednak po uruchomieniu systemu dalej adres IP przydziela mi automatycznie. W ustawieniach jest wszystko ustawione na manuala i wszystko jest wpisane tak jak powinno. W pliku ifcfg-0 jest tak jak ja chce, dhcp jest wyłączone i adres jest taki jak powinien. Jednak po wpisaniu komendy ifconfig w terminalu , przy eth0 wyświetla że dhcp działa i wyszukuje wszystko z automata. Jak to zorbić ?? Proszę o pomoc. Dawid

Witam ponownie :) Mam duży problem ponieważ nie mogę zmienić adresu IP. Podczas instalacji systemu zmieniłem opcje z DHCP na MANUAL i wpisałem adres IP maskę oraz bramkę. Jednak po uruchomieniu systemu dalej adres IP przydziela mi automatycznie. W ustawieniach jest wszystko ustawione na manuala i wszystko jest wpisane tak jak powinno. W pliku ifcfg-0 jest tak jak ja chce, dhcp jest wyłączone i adres jest taki jak powinien. Jednak po wpisaniu komendy ifconfig w terminalu , przy eth0 wyświetla że dhcp działa i wyszukuje wszystko z automata. Jak to zorbić ?? Proszę o pomoc. Dawid

Masz komputer masz odpięty od sieci?

Gdzie to wpisałeś? Pliki ifcfg są używane przez usługę network. Domyślnie jest NetworkManager, więc w nim ustaw to (Ikonka sieci w trayu -> Zarządzaj połączeniami czy coś takiego). A jak wolisz skrypty ifcfg. to:

service NetworkManager stop
service network start

No i ustaw wtedym, zeby network było włączone na stałe a NM wyłączone na stałe.

Wyłączyłem NetworkManager i włączyłem samo network. Wpisałem ifconfig eth2 192.168.1.120 up . Później wpisałem komendę ifconfig i wszystko ładnie jest ustawione tak jak chcę. Jednak nie mam internetu :( Co teraz

Ale na windowsie w sieci wykrywa mi 192.168.1.120 :) Lecz dla czego nie mam dostępu do neta ??

nameserver 208.67.222.220
nameserver 208.67.222.220

Baden-Baden? ;) Wystarczy raz a drugi DNS z innym IP. I dlaczego DNSy z drugiego końca świata? Tzn. nie wiem skąd user_1990 chce się do sieci podłączyć, ale jeśli w Europie, to ten IP jest chyba daleko?

Jedno pytanko, kolega pisze, że ustawił adres 192.168.1.120 jak na mój gust z prywatnej puli adresów.

user_1990 używasz routera czy taki adres masz ze swojej sieci?

Jeżeli używasz routerka to możesz zrobić odwrotnie ustawić na routerze,

żeby dla danego MACa przydzielał dany IP i po sprawie.

Jedno pytanko, kolega pisze, że ustawił adres 192.168.1.120 jak na mój gust z prywatnej puli adresów.

user_1990 używasz routera czy taki adres masz ze swojej sieci?

Jeżeli używasz routerka to możesz zrobić odwrotnie ustawić na routerze,

żeby dla danego MACa przydzielał dany IP i po sprawie.

Działa !! Dzięki za pomoc :)