user_1990 Napisano Czerwiec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2009 Witam ponownie Mam duży problem ponieważ nie mogę zmienić adresu IP. Podczas instalacji systemu zmieniłem opcje z DHCP na MANUAL i wpisałem adres IP maskę oraz bramkę. Jednak po uruchomieniu systemu dalej adres IP przydziela mi automatycznie. W ustawieniach jest wszystko ustawione na manuala i wszystko jest wpisane tak jak powinno. W pliku ifcfg-0 jest tak jak ja chce, dhcp jest wyłączone i adres jest taki jak powinien. Jednak po wpisaniu komendy ifconfig w terminalu , przy eth0 wyświetla że dhcp działa i wyszukuje wszystko z automata. Jak to zorbić ?? Proszę o pomoc. Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Czerwiec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2009 Witam ponownie Mam duży problem ponieważ nie mogę zmienić adresu IP. Podczas instalacji systemu zmieniłem opcje z DHCP na MANUAL i wpisałem adres IP maskę oraz bramkę. Jednak po uruchomieniu systemu dalej adres IP przydziela mi automatycznie. W ustawieniach jest wszystko ustawione na manuala i wszystko jest wpisane tak jak powinno. W pliku ifcfg-0 jest tak jak ja chce, dhcp jest wyłączone i adres jest taki jak powinien. Jednak po wpisaniu komendy ifconfig w terminalu , przy eth0 wyświetla że dhcp działa i wyszukuje wszystko z automata. Jak to zorbić ?? Proszę o pomoc. Dawid Masz komputer masz odpięty od sieci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
user_1990 Napisano Czerwiec 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2009 Przypięty jest. To co zrobić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2009 Witam ponownie Mam duży problem ponieważ nie mogę zmienić adresu IP. Podczas instalacji systemu zmieniłem opcje z DHCP na MANUAL i wpisałem adres IP maskę oraz bramkę. Jednak po uruchomieniu systemu dalej adres IP przydziela mi automatycznie. W ustawieniach jest wszystko ustawione na manuala i wszystko jest wpisane tak jak powinno. W pliku ifcfg-0 jest tak jak ja chce, dhcp jest wyłączone i adres jest taki jak powinien. Jednak po wpisaniu komendy ifconfig w terminalu , przy eth0 wyświetla że dhcp działa i wyszukuje wszystko z automata. Jak to zorbić ?? Proszę o pomoc. Dawid Gdzie to wpisałeś? Pliki ifcfg są używane przez usługę network. Domyślnie jest NetworkManager, więc w nim ustaw to (Ikonka sieci w trayu -> Zarządzaj połączeniami czy coś takiego). A jak wolisz skrypty ifcfg. to: service NetworkManager stop service network start No i ustaw wtedym, zeby network było włączone na stałe a NM wyłączone na stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
user_1990 Napisano Czerwiec 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2009 Już próbuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
user_1990 Napisano Czerwiec 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2009 Wyłączyłem NetworkManager i włączyłem samo network. Wpisałem ifconfig eth2 192.168.1.120 up . Później wpisałem komendę ifconfig i wszystko ładnie jest ustawione tak jak chcę. Jednak nie mam internetu Co teraz Ale na windowsie w sieci wykrywa mi 192.168.1.120 Lecz dla czego nie mam dostępu do neta ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Czerwiec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2009 a pingujesz windowsa z fedory? i sprawdź jeszcze cat resolv.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2009 "neta" raczej masz, tylko ipków serwerów dns nie Wpisz w /etc/resolv.conf to: nameserver 208.67.222.220 nameserver 208.67.222.220 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2009 nameserver 208.67.222.220 nameserver 208.67.222.220 Baden-Baden? Wystarczy raz a drugi DNS z innym IP. I dlaczego DNSy z drugiego końca świata? Tzn. nie wiem skąd user_1990 chce się do sieci podłączyć, ale jeśli w Europie, to ten IP jest chyba daleko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Czerwiec 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2009 Jedno pytanko, kolega pisze, że ustawił adres 192.168.1.120 jak na mój gust z prywatnej puli adresów. user_1990 używasz routera czy taki adres masz ze swojej sieci? Jeżeli używasz routerka to możesz zrobić odwrotnie ustawić na routerze, żeby dla danego MACa przydzielał dany IP i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
user_1990 Napisano Czerwiec 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2009 Jedno pytanko, kolega pisze, że ustawił adres 192.168.1.120 jak na mój gust z prywatnej puli adresów. user_1990 używasz routera czy taki adres masz ze swojej sieci? Jeżeli używasz routerka to możesz zrobić odwrotnie ustawić na routerze, żeby dla danego MACa przydzielał dany IP i po sprawie. Działa !! Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Czerwiec 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2009 Działa !! Dzięki za pomoc Polecam się na przyszłość a propos przyszłości staraj się podawać bardziej wyczerpujący opis sytuacji gdybyś od razu napisał o routerze, szybciej dostałbyś odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi