adam_993 Napisano Czerwiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2009 Jak zainstalować Fedorę 11 na partycji ext3? Nie chcę ext4, bo musiałbym wydzielić /boot a tego nie chcę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2009 Wybierz "własny układ partycji" (albo jakoś tak podobnie) w czasie instalacji i będziesz miał możliwość ręcznego wyboru typu partycji. [EDIT]W tym miejscu to robisz: http://images.howtoforge.com/images/perfec...fig3/big/10.jpg Obrazek z howtoforge.net Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_993 Napisano Czerwiec 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2009 Taki głupi nie jestem. Blokuje Anaconda: Your / partition does not match the the live image you are installing from. It must be formatted as ext4. Nie mogę uwierzyć, że można tylko ext4! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2009 Nie mogę uwierzyć, że można tylko ext4!Ja też nie Coś źle robisz, bo ja mam F11 na partycji ext3 bez najmniejszych problemów. [EDIT] Bug. Wystarczy w Google wrzucić http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%2...mp;aq=f&oq= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_993 Napisano Czerwiec 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2009 Zobaczymy czy naprawią... Tobie normalnie poszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2009 Tobie normalnie poszło?Tak, ale startowałem od wersji alfa i aktualizowałem. Zresztą na razie i tak F11 traktuje jako zabawkę. Jeszcze ze 2 miesiące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Pyclik Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Z LiveCD po prostu nie zainstalujesz / z system plików innym niż ext4, dlatego instalując Fedorę w ten sposób niezbędne jest wydzielenie osobnej partycji na /boot z ext3 (GRUB nie obsługuje jeszcze ext4). Osobiście wydzieliłem na /boot 50mb i wszystko działa jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Z LiveCD po prostu nie zainstalujesz / z system plików innym niż ext4,Bez sensu :\ Dlatego nadal myślę, że najlepiej przez sieć z obrazu "netinst" - raptem < 200MB do pobrania za to pełna swoboda wyboru typu partycji, wyboru pakietów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Pyclik Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Mi to akurat nie przeszkadza, i tak używam ext4. A można w netinst ustawić sieć przez wi-fi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiek.sz Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Ja przed chwilką zainstalowałem F11 x64 na ext3 i śmiga tak jak WalDo napisał z własnym układem partycji możesz wybrać jaki system plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Pyclik Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Ale instalowałeś z LiveCD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 Ale instalowałeś z LiveCD? Z LiveCD trzeba ext3- na pewno na XFCE Spin ale pewnie inne spiny tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_993 Napisano Czerwiec 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 Fedorę 11 można zainstalować na ext3 tylko w przypadku instalacji DVD. Szkoda, może 12 nie będzie taka kłopotliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiek.sz Napisano Czerwiec 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2009 Ja przed chwilką zainstalowałem F11 x64 na ext3 i śmiga tak jak WalDo napisał z własnym układem partycji możesz wybrać jaki system plików. instalowałem z DVD 64bit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioruns Napisano Czerwiec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2009 Mi to akurat nie przeszkadza, i tak używam ext4. A można w netinst ustawić sieć przez wi-fi? Problem z Ext4 jest, gdy mamy już 4 partycje podstawowe utworzone i nie ma miejsca na dodatkową partycję ext3 na /boot. W netinst niby sieciówkę wi-fi wykrywa (u mnie to Intel 3965 abg), jednak nie udało mi się zestawić połączenia z routerem. Musiałem użyć kabla ethernet. Druga sprawa, to szczegółowość Anacondy w czasie instalacji - do pobrania było ponad 1000 pakietów, instalator nie pokazywał średniej prędkości pobierania, szacowanego czasu zakończenia instalacji, aktualnego czasu trwania instalacji, nic, tylko procentowy pasek postępu. Przydałoby się więcej szczegółów, gdy pobiera się ponad gigabajt danych z Internetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi