Skocz do zawartości

Administracja X

Sid

Rekomendowane odpowiedzi

moze /sbin/ifconfig :)

albo zamiast su i haslo wpisz su - "z kreseczką" ;) i haslo a pozniej if i tabem zobacz czy jest ifconfig ;)

jak logujesz sie na samo "su" masz srodowisko usera zwyklego i jego sciezke a tam moze nie byc /sbin/infonfig a jak dasz z kreseczka to masz srodowisko, zmienne roota a tam zapewne w PATH jest /sbin/ifconfig

innego pomyslu nie mam

masz dodana sciezke do ifconfig w sciezce PATH zwyklego usera ;) pewnie dlatego choc pewien nie jestem przy instalacji wybrales pakiety odpowiedzialne za administracje siecią i pewnie one dodaly odpowiednie wpisy do twojej sciezki ;)

ifconfig jest czescią "net-tools package"

chyba jednak udało mu się wykonać to polecenie ponieważ dodał kreskę:)

Wydawało mi że na F10 jako zwykły user można było korzystać z polecenia ifconfig, czyżby w F11 znowu powrócili do starych praktyk? Ja żadnej ścieżki nie dodawałem, a na dwóch maszynach z F10 mam możliwość nawet ze zwykłego usera korzystać z polecenia ifconfig

a jak w fedorce mozna powyłączac pewne procesy które startuja podczas systemu?
Po pierwsze zastanow się czy coś się w systemie nie porozwala.

Zainteresuj się naszą wikipedią. Na zadane pytanie odpowiada ten artykuł → http://wiki.fedora.pl/wiki/Usługi ale warto przeczytać również pozostałe. Zmiany między F10 a F11 nie są aż tak wielkie, więc większość porad (wszystkie?) powinna być skuteczna w F11.

Tym bardziej, że jak widziałem borzole zadbał o przygotowanie miejsca dla nowej wersji :)