Sid Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 witam, dlaczego pod x w terminalu jak wpisze pod rootem ifconfig, nie ma takiego polecenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 moze /sbin/ifconfig albo zamiast su i haslo wpisz su - "z kreseczką" i haslo a pozniej if i tabem zobacz czy jest ifconfig jak logujesz sie na samo "su" masz srodowisko usera zwyklego i jego sciezke a tam moze nie byc /sbin/infonfig a jak dasz z kreseczka to masz srodowisko, zmienne roota a tam zapewne w PATH jest /sbin/ifconfig innego pomyslu nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j26d Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 ale to dziwne troche, u mnie komenda ifconfig chodzi nawet pod zwykłym userem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 masz dodana sciezke do ifconfig w sciezce PATH zwyklego usera pewnie dlatego choc pewien nie jestem przy instalacji wybrales pakiety odpowiedzialne za administracje siecią i pewnie one dodaly odpowiednie wpisy do twojej sciezki ifconfig jest czescią "net-tools package" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Czyżby był jakiś "dziwny" problem? Zaczynam się zastanawiać, bo w innym wątku ( → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=20815 ) Janou nie może wykonać polecenia "fdisk" - również jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 chyba jednak udało mu się wykonać to polecenie ponieważ dodał kreskę Wydawało mi że na F10 jako zwykły user można było korzystać z polecenia ifconfig, czyżby w F11 znowu powrócili do starych praktyk? Ja żadnej ścieżki nie dodawałem, a na dwóch maszynach z F10 mam możliwość nawet ze zwykłego usera korzystać z polecenia ifconfig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sid Napisano Czerwiec 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 dzieki za info. a jak w fedorce mozna powyłączac pewne procesy które startuja podczas systemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 a jak w fedorce mozna powyłączac pewne procesy które startuja podczas systemu?Po pierwsze zastanow się czy coś się w systemie nie porozwala. Zainteresuj się naszą wikipedią. Na zadane pytanie odpowiada ten artykuł → http://wiki.fedora.pl/wiki/Usługi ale warto przeczytać również pozostałe. Zmiany między F10 a F11 nie są aż tak wielkie, więc większość porad (wszystkie?) powinna być skuteczna w F11. Tym bardziej, że jak widziałem borzole zadbał o przygotowanie miejsca dla nowej wersji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi