Skocz do zawartości

Windows Problem. Pliki Ntfs

janou

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, mam problem z windowsem. Otoz na moim kompie mialem zainstalowanego (_linuxa_ → Linuksa) ORT Fedora 9, do tego zainstalowalem windowsa xp. Wszystko ze soba współgrało do momentu poki nie pomyslalem sobie ze wyprobuje nowego wina 7, i nie myslac zainstalowalem go na wolnej partycji. Wszystkie Windowsy i linux mialy woje partycje. Pierwszy byl linux, drugi Windows xp. Uruchamialem systemy poprzez GRUB'a z pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Po zainstalowaniu Win7 GRUBa mi wywalilo, i zaczal mi sie wlaczac Boot menager z Wina. Zaczelo mnie to denerwowac bo przestalo mi czytac (_linuxa_ → Linuksa) ORT i do tego beznadziejnie wygladalo to menu (GRUB lepszy). Zaczalem sie bawic, i mimo tego ze balem sie o system grzebalem w plikach systemowych. Az w koncu na forum ktos polecil fajny program. Zainstalowalem, czytal mi Boot menagera, poki glupi lukasz nie postanowil usunac cala liste w tym programiku, systemow ktore sie uruchamialy.. Windowsy sie posypaly, a GRUB mimo moich glupich przewidywan nie otworzyl sie.. zeby nie utracic danych na windowsach zainstalowalem (_linuxa_ → Linuksa) ORT z powrotem.. Wie ktos moze jak moge naprawic Boot menagera z powrotem?? Probowalem poprzez (_linuxa_ → Linuksa) ORT, ale to tez nie jest takie latwe.. nie potrafie wgrac w jadro systemu, czytania plikow Ntfs.. potrafi mi ktos pomoc?? z gory dziekuje za pomoc^^

PS. przepraszam jesli pisze w zlym miejsu i sie powtarzam.. Siedze juz 4h i naprawde nie moge nic na necie znalezc..;/

• Odpowiedzi 36
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Probowalem poprzez Linuksa, ale to tez nie jest takie latwe..

Pozornie -> http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB

nie potrafie wgrac w jadro systemu, czytania plikow Ntfs.. potrafi mi ktos pomoc

Taki drobny detal techniczny - kod NTFS nie jest w jądrze, bo nie pozwala na to licencja. Działa w tzw. userspace.

yum install ntfs-3g

?

juz czytam ta stronke;] dzieki bardzo:) ale niepokoi mnie ten zaPIS: * UWAGA! /dev/sda to tylko przykład. Jeśli mamy dwa lub więcej dysków, musimy wpisać ten, na którym mamy przywrócić menedżera startu (GRUB). Powinien to być dysk, który BIOS rozpoznaje jako "bootujący".

co to oznacza?? tzn, mam jeden dysk z partycjami, co wpisac?? partycje na ktorej jest linux??

a jeszcze jedno, to wyzej pewnie mi sie jzu nie przyda, ale chcialbym znak odpowiedz. Umiem robic to co jest podane w artykule. Umiem edytowac pik menu.lst i wpisac odpowiednie systemy z jakiej partycji maja sie uruchamiac, problemem jest to ze wybierajac windowsa, na czarnym tle przy uruchamianiu z GRUba wyskakuje mi tresc pliku menu.lst i zwiecha, windows nie startuje..;/ jak myslicie o co kaman??;/ pewnie w windowsie jest cos namieszane, ale jak sie do tego dobrac;/

a oto zawartosc mojego pliku menu.lst:

# grub.conf generated by anaconda

#

# Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file

# NOTICE: You have a /boot partition. This means that

# all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg.

# root (hd0,9)

# kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00

# initrd /initrd-version.img

#boot=/dev/sda

default=0

timeout=20

splashimage=(hd0,9)/grub/splash.xpm.gz

hiddenmenu

title Fedora (2.6.27.24-78.2.53.fc9.i686)

root (hd0,9)

kernel /vmlinuz-2.6.27.24-78.2.53.fc9.i686 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet

initrd /initrd-2.6.27.24-78.2.53.fc9.i686.img

title Fedora (2.6.25-14.fc9.i686)

root (hd0,9)

kernel /vmlinuz-2.6.25-14.fc9.i686 ro root=UUID=55afd92a-ebac-43d7-beaf-a3fb2b735e3d rhgb quiet

initrd /initrd-2.6.25-14.fc9.i686.img

title Janou-XP

rootnoverify (hd0,0)

chainloader +1

itle Janou-7

rootnoverify (hd0,1)

chainloader +1

Gdybyś miał np. dwa dyski, to w zależności od tego, który jest master, który slave, który na jakiej szynie itd itp to jeden byłby /dev/sda a drugi /dev/sdb.

Przy jednym dysku nie ma problemu - /dev/sda

[EDIT]

Jeśli dokladnie skopiowałeś i nic nie obcięło, to powinno być "title Janou-7" a nie "itle Janou-7" - 3. linia od dołu.

Edytowane przez WalDo

Pokaż fdisk -l.

opcja ta mi nie dziala w terminalu..;/

Jak zainstalujesz bootloadera od MS to windows działa?

jak mam go zainstalowac??

Btw. masakra :D jak Ty piszesz, pierwszy post z opisem problemu przebija wszystko ;)

oj cicho, probowalem wszystko dokladnie opisac, i pewnie mi to chaotycznie wyszlo:P

@janou - czlowieku, przeczytaj wiki o tym GRUB (linki 2 razy podane przez Arabskiego i przeze mnie. Tam jest po prostu wszystko.

Napisz czego nie rozumiesz albo czego nie zrobiłeś z tamtej instrukcji? Bo to instrukcja prawie krok po kroku.

Polecenie fdisk należy uruchamiać jako root → http://wiki.fedora.pl/wiki/Konto_root

Weź chłopie poczytaj co ludzie wypisali w wiki, potem spróbuj zrozumieć, a dopiero potem pytaj.

I nie pytaj jak instalować bootloader MS - to, kurcze, nie to forum... :ph34r:

@janou - czlowieku, przeczytaj wiki o tym GRUB (linki 2 razy podane przez Arabskiego i przeze mnie. Tam jest po prostu wszystko.

Napisz czego nie rozumiesz albo czego nie zrobiłeś z tamtej instrukcji? Bo to instrukcja prawie krok po kroku.

wiem ze tam jest wszystko, wszystko rozumiem, ale nie ma tam rozwiazania na moj problem

Polecenie fdisk należy uruchamiać jako root → http://wiki.fedora.pl/wiki/Konto_root

Sorki podstawy znam, glupi nie jestem. Nadal nie dziala

Weź chłopie poczytaj co ludzie wypisali w wiki, potem spróbuj zrozumieć, a dopiero potem pytaj.

I nie pytaj jak instalować bootloader MS - to, kurcze, nie to forum... :ph34r:

no i moze masz racje moze to nie to forum