Lancer Napisano Czerwiec 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2009 Szykuje zakup nowego laptopa i jedenym z głównych warunków była karta nVidii, po to żeby bez problemów współpracowała z linuksem. Zawsze sądziłem że lepiej jest mieć nVidię niż ATI pod linuksem (mam na myśli to tylko kwestię sterowników) Po przeczytaniu tego wątku nabrałem wątpliwości. http://www.nabble.com/NVIDIA-Quadro-NVS-160M-td23660595.html Akurat laptop który by mnie interesował też ma Quadro NVS 160M, do której na stronie nVidii nie ma sterowników pod linuksa. Czy mimo to znajdę sterowniki do tej karty na Fedorę 11? (z rpmfusion?) Czy będą one tak samo dobre jak stery do innych kart ze strony nVidii? A jak to jest ogólnie z kartami pod linuksa, nie tylko Fedorę, bo kiedyś na pewno będę chciał spróbować innej dystrybucji. Chyba nVidia będzie sprawiała mniej problemów niż ATI? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2009 A jak to jest ogólnie z kartami pod linuksa, nie tylko Fedorę, bo kiedyś na pewno będę chciał spróbować innej dystrybucji. Chyba nVidia będzie sprawiała mniej problemów niż ATI? Na na jednym notebooku mam ati na innym intela, na stacjonarnym nvidia i jak nie chcesz spędzać całego dnia aby Ci łaskawie zaczęło coś działać albo czekać miesiąc aż zaktualizują sterownik to wybierz nvidię, ja mam 9600 GT i żadnych problemów, natomiast z ATI i akceleracją 3d w FC11 możesz na razie zapomnieć. Cały dzień na to zmarnowałem i wściekły byłem wielce. I na koniec dwa wyrazy: Boycott ATI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2009 Nvidia wspiera każdą swoją kartę, sprawdź na http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linu...appendix-a.html . Jeśli chcesz mieć wydajną, działającą kartę to jedynym słusznym wyborem jest nvidia, jeśli nie zależy Ci na wydajności to możesz zainteresować się kartami intela. ATI na forum odradzam. Co do nvdii to dodatkowo są całkiem niezłe sterowniki open source'owe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Czerwiec 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2009 Podpisuję się pod powyższymi postami, miałem ATI i to była prawdziwa udręka, nie zastanawiaj się wybierz NVIDIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi