hUBI Napisano Czerwiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2009 Jezeli ktos chce zeby czcionki w jego fedorze 11 wygladaly tak: http://hubus.pl/linux/Screeny/Fedora_11/zrzut.png musi przekompilowac pakiet freetype (wersja aktualna w chwili obecnej w przyszlosci moze sie zmienic): rpm -ihv http://ftp.tu-chemnitz.de/pub/linux/fedora...-3.fc11.src.rpm cd /root/rpmbuild/SPECS/ rpmbuild -bb --with bytecode_interpreter --with subpixel_rendering freetype.spec cd /root/rpmbuild/RPMS/i586/ rpm -Uhv --force freetype-2.3.9-3.fc11.i586.rpm nastepnie pobieramy czcionki M$ : cd /usr/share/fonts/ wget http://hubus.pl/linux/msttcorefonts.tar.bz2 tar -jxvf msttcorefonts.tar.bz2 rm -f msttcorefonts.tar.bz2 Teraz reboot i konfiguracja czcionek w KDE. W "Ustawieniach systemowych" kilkamy "Wyglad->czcionki" wybieramy (w moim przypadku) czcionke "Verdena" i ustawiamy "wygladzanie czcionek (antyaliasing)" na "Wylaczone" i po kolejnym restarcie KDE (lub komputera) gotowe. Polecam jeszcze gtk-qt-engine: yum install gtk-qt-engine Nastepnie w "Ustawieniach systemowych->Wyglad" znajdziemy mozliwosc konfiguracji takze czcionek aplikacji korzystajacych z GTK (np. firefox). Dla aplikacji korzystajacych z qt czcionke mozna skonfigurowac za pomoca narzedzia "qtconfig-qt4". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2009 Teraz reboot i konfiguracja czcionek w KDE. A po głowie nie chcesz? To jest Linux a nie Windows. Tutaj reboot robi się tylko przy zmianie jądra... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2009 Z tymi czcionkami to ja nigdy chyba nie zrozumiem, jak zwykle jestem inny bo dla mnie to te czcionki ze screena są trochę za chropowate. No ale to co tam było przed Dla aplikacji korzystajacych z qt czcionke mozna skonfigurowac za pomoca narzedzia "qtconfig-qt4". ...ta, a kto mi powie jak to się nazywa w F11 mając gnome. Paczka jeszcze nie doszła czy jak. Było i nie ma. offtop A pro po tego co na zdjęciu widać. Po roku znów skusiłem się na KDE i znów odpadłem. Jak ludzie mogą tego używać. Tam mnie dosłownie wszystko wku@#$%^ i ta szarość, albo czerń, wielgachne paski, menu w jakiś przesuwanych szufladach doprowadzających do szału. :lammer: miałem ochotę zabić po godzinie z KDE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hUBI Napisano Czerwiec 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 A po głowie nie chcesz? To jest Linux a nie Windows. Tutaj reboot robi się tylko przy zmianie jądra... Oj to z lenistwa dalej napisalem juz ze wystarczy restart KDE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hUBI Napisano Czerwiec 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 offtop A pro po tego co na zdjęciu widać. Po roku znów skusiłem się na KDE i znów odpadłem. Jak ludzie mogą tego używać. Tam mnie dosłownie wszystko wku@#$%^ i ta szarość, albo czerń, wielgachne paski, menu w jakiś przesuwanych szufladach doprowadzających do szału. :lammer: miałem ochotę zabić po godzinie z KDE. Podobno z gustami sie nie dyskutuje - ja nie lubie gnome np. pasek nie musi byc taki duzy - taki lubie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi