grs_84pl Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 Witam serdecznie całe towarzystwo Rozpocznę pierw od bardziej irytującego zagadnienia. Mam laptopka a na nim zaktualizowaną f11. Problem jest w touchpadzie, ponieważ nie działa mi tapping. Standardowo nie działa też scroll, mówimy o KDE. /etc/hal/fdi/policy/10-synaptics.fdi Zgodnie z tym co wyczytałem w sieci, skopiowałem i edytowany w/w plik zgodnie opisem jaki znalazłe przy okazji innych tematów. Obawiam się, że przykrywają mi się różne configi do jednego urządzenia. Plik który edytowałem zupełnie nie działa. Standardowo po uruchomieniu systemu scroling mam na dwóch palcach, tappingu brak, oraz brak rogów. Muszę ręcznie odpalić gsynaptics i od razu zmienia się konfig i urządzenie nagle zaczyna pracować poprawnie. do następnego restarta. Ma ktoś pomysł jak na stałe zapisać te ustawienia które pozostawia gsynaptics i w którym miejscu to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2009 Może napisać odpowiednią sekcję w xorgu. Przykładowo: Section "InputDevice" Identifier "Synaptics" Driver "synaptics" Option "Name" "SynPS/2 Synaptics TouchPad" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Emulate3Buttons" "yes" Option "SHMConfig" "true" Option "LeftEdge" "2000" # x coord left Option "RightEdge" "5600" # x coord right Option "TopEdge" "0" # y coord top Option "BottomEdge" "5000" # y coord bottom Option "FingerLow" "25" # pressure below this level triggers release Option "FingerHigh" "30" # pressure above this level triggers touch Option "MaxTapTime" "180" # max time in ms for detecting tap Option "MinSpeed" "0.10" # speed factor for low pointer movement Option "MaxSpeed" "0.60" # maximum speed factor for fast pointer movement Option "AccelFactor" "0.0020" # acceleration factor for normal pointer movement Option "TapButton1" "3" Option "TapButton2" "2" Option "TapButton3" "1" Option "CircularScrolling" "1" Option "CircScrollTrigger" "7" EndSection Lub IMO lepszy sposób ustaw sobie gsynapticsem parametry jak lubisz i potem stwórz jakiś skrypt ładowany na starcie z konfiguracją wyciągniętą z synclient -l. Wartość parametru ustawisz synclient -s param=wartosc. Chyba można też przywracać starą konfigurację samym gsynapticsem, ale coś mi to nie działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2009 Masz cokolwiek w xorg.conf? Może właśnie tamta konfiguracja Ci działa. Wrzuć wyjście lshal do pliku i poszukaj synapticsa, zobaczysz czy w ogóle plik 10-synaptics.fdi jest przetwarzany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kumien Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 Witam mam podobny problem i już kilka trików próbowałem i dalej nic nie działa. Na początku takie coś dostaję z lshal dla touchpada: udi = '/org/freedesktop/Hal/devices/platform_i8042_i8042_AUX3_port_logicaldev_input' info.capabilities = {'input', 'input.touchpad'} (string list) info.category = 'input' (string) info.parent = '/org/freedesktop/Hal/devices/platform_i8042_i8042_AUX3_port' (string) info.product = 'SynPS/2 Synaptics TouchPad' (string) info.subsystem = 'input' (string) info.udi = '/org/freedesktop/Hal/devices/platform_i8042_i8042_AUX3_port_logicaldev_input' (string) input.device = '/dev/input/event5' (string) input.originating_device = '/org/freedesktop/Hal/devices/platform_i8042_i8042_AUX3_port' (string) input.product = 'SynPS/2 Synaptics TouchPad' (string) input.x11_driver = 'synaptics' (string) linux.device_file = '/dev/input/event5' (string) linux.hotplug_type = 2 (0x2) (int) linux.subsystem = 'input' (string) linux.sysfs_path = '/sys/devices/platform/i8042/serio4/input/input5/event5' (string) Zauważyłem, że po każdym restarcie xorg.conf wraca mi do standardowych ustawień - może to jest przyczyna:/. Próbowałem wrzucić takie coś do /etc/hal/fdi/policy/: <match key=?info.product? contains=?AlpsPS/2 ALPS?> <merge key=?input.x11_options.SHMConfig? type=?string?>On</merge> </match> Również nie dziala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 Witam, Mi to pomoglo: http://satyajitranjeev.wordpress.com/2009/...d-in-fedora-11/ Pozdrawiam, Es. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kumien Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 Nie działa :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 Nie działa :/ Hmm... dziwne, skopiowales i odkomentowales tak jak tam jest napisane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Czerwiec 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2009 Również przerabialem ten sposób (od niego zacząłem) dlatego napiasłem w temacie o napisywaniu configów. Jak można sprawdzić z którego pliku w danym momencie "korzysta" touchpad ? Z tego co się w sieci dowiedziałem, fedora postawila na 2-fingers scrolling i to mi się pojawia przy kazdym restarcie. Gorzej, że ten typ scrollingu jest wyłączony praktycznie w kazdym configu (o którym na dzien dzisiejszym wiem) Wnosze zatem, że plik xorg.conf oraz poniższy sposób jest nadpisywany jeszcze przez trzeci plik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2009 Może pozbądź się xorg.conf. Ja nie posiadam xorg.conf a ustawienia touchpada mam właśnie w pliku 10-synaptics.fdi. Trzeci plik? hmm? Nie masz moze narzędzia jak gsynaptics albo cos takiego co mogłoby dodatkowo nadpisywać konfigurację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcdomell Napisano Czerwiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 Hmm... dziwne, skopiowales i odkomentowales tak jak tam jest napisane? Polecam wam jeszce jeden link: http://fedorasolved.org/Members/khaytsus/c...searchterm=None przetestowałem i śmiga! Zrobiłem to co tam jest napisane - czylli kopię pliku, wywaliłem w edytorze (nano) komentarz + wkleiłem linijkę: <merge key="input.x11_driver" type="string">synaptics</merge> mój plik wyglada teraz tak: <?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?> <!-- DO NOT EDIT THIS FILE IN PLACE. This file will be overwritten with the next update. If you need to add custom options, copy the file into /etc/hal/fdi/policy/ first. See https://fedoraproject.org/wiki/Input_device_configuration --> <deviceinfo version="0.2"> <device> <match key="info.capabilities" contains="input.touchpad"> <merge key="input.x11_options.TapButton1" type="string">1</merge> <merge key="input.x11_options.TapButton2" type="string">3</merge> <merge key="input.x11_options.TapButton3" type="string">2</merge> <merge key="input.x11_driver" type="string">synaptics</merge> </match> </device> </deviceinfo> działa! (dwu palcowy scrolling w pionie również) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kumien Napisano Lipiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2009 W jaki sposób można sprawdzić czy HAL przetwarza plik 10-synaptics.fdi? Jak na razie nic nie pomaga:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Lipiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2009 Jednym ze sposobów jest zajrzenie do /var/log/Xorg.0.log Jest tam część opisująca SynPS/2, poszukaj takich linijek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kumien Napisano Lipiec 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2009 (II) config/hal: Adding input device SynPS/2 Synaptics TouchPad (II) LoadModule: "synaptics" (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input//synaptics_drv.so (II) Module synaptics: vendor="X.Org Foundation" compiled for 1.6.1.901, module version = 1.1.0 Module class: X.Org XInput Driver ABI class: X.Org XInput driver, version 4.0 (II) Synaptics touchpad driver version 1.1.0 (**) Option "Device" "/dev/input/event5" (II) SynPS/2 Synaptics TouchPad: x-axis range 1472 - 5472 (II) SynPS/2 Synaptics TouchPad: y-axis range 1408 - 4448 (II) SynPS/2 Synaptics TouchPad: pressure range 0 - 255 (II) SynPS/2 Synaptics TouchPad: finger width range 0 - 0 (II) SynPS/2 Synaptics TouchPad: buttons: left right middle double triple (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad touchpad found (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: always reports core events (II) XINPUT: Adding extended input device "SynPS/2 Synaptics TouchPad" (type: TOUCHPAD) (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) keeping acceleration scheme 1 (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) filter chain progression: 2.00 (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) filter stage 0: 20.00 ms (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) set acceleration profile 0 (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad touchpad found Coś takiego mam w logu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Lipiec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2009 Jeśli przpuściłeś to przez grepa to nie znajdziesz odpowiednich linijek bo one nie mają SynPS/2 U mnie wygląda to tak: (II) config/hal: Adding input device SynPS/2 Synaptics TouchPad (II) LoadModule: "synaptics" (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/input//synaptics_drv.so (II) Module synaptics: vendor="X.Org Foundation" compiled for 1.6.1.901, module version = 1.1.2 Module class: X.Org XInput Driver ABI class: X.Org XInput driver, version 4.0 (II) Synaptics touchpad driver version 1.1.2 (**) Option "Device" "/dev/input/event5" (II) SynPS/2 Synaptics TouchPad: x-axis range 1472 - 5472 (II) SynPS/2 Synaptics TouchPad: y-axis range 1408 - 4448 (II) SynPS/2 Synaptics TouchPad: pressure range 0 - 255 (II) SynPS/2 Synaptics TouchPad: finger width range 0 - 0 (II) SynPS/2 Synaptics TouchPad: buttons: left right middle double triple (**) Option "VertTwoFingerScroll" "True" (**) Option "HorizTwoFingerScroll" "True" (**) Option "TapButton1" "1" (**) Option "TapButton2" "3" (**) Option "TapButton3" "2" (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: touchpad found (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: always reports core events (II) XINPUT: Adding extended input device "SynPS/2 Synaptics TouchPad" (type: TOUCHPAD) (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) keeping acceleration scheme 1 (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) filter chain progression: 2.00 (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) filter stage 0: 20.00 ms (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) set acceleration profile 0 (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: touchpad found Pokaż swój plik 10-synaptics.fdi, gdzie go masz umieszczonego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kumien Napisano Lipiec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2009 No właśnie nie używałem grepa tylko skorzystałem z KWrite. Widzę, że u mnie nie ma kilku linijek: (**) Option "VertTwoFingerScroll" "True" (**) Option "HorizTwoFingerScroll" "True" (**) Option "TapButton1" "1" (**) Option "TapButton2" "3" (**) Option "TapButton3" "2" Mój plik 10-synaptic.fdi <?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?> <!-- File created with SynapticsConfig, website: http://www.michalklich.com --> <!-- DO NOT EDIT THIS FILE IN PLACE. This file will be overwritten with the next update. If you need to add custom options, copy the file into /etc/hal/fdi/policy/ first. See https://fedoraproject.org/wiki/Input_device_configuration --> <deviceinfo version="0.2"> <device> <match key="info.capabilities" contains="input.touchpad"> <merge key="input.x11_options.SHMConfig" type="string">true</merge> <merge key="input.x11_driver" type="string">synaptics</merge> <merge key="input.x11_options.TapButton1" type="string">1</merge> <merge key="input.x11_options.HorizEdgeScroll" type="string">True</merge> <merge key="input.x11_options.VertEdgeScroll" type="string">True</merge> </match> </device> </deviceinfo> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi