borzole Napisano Czerwiec 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2009 Wiedziony głupotą wykonałem wczoraj Przywracanie domyślnych atrybutów plików (oba polecenia z wiki), bo mi nie chciało się wydłubać tego dla kilku pojedyńczych plików. No i masz, totalny brak uprawnień. 1. su - *** ---> Nieprawidłowe hasło 2. jakikolwiek graficzny program autoryzujący przez consolehelper (np. Yumex) ---> Niewystarczające uprawnienia 3. logowanie na root mam tylko z ttyX, tam działa i hasło jest dobre 4. mam popsute coś z [Ctrl]+[Alt]+Fx (to było wcześniej, ale nie chciało mi się zaglądać, xorg jest czysty) więc nawet nie mogę się przełączyć na terminal, tylko muszę robić restart i init 3 na poziomie GRUB. 4b. zapomniałem dodać że restart musi być z obudowy, bo nikt i nic nie ma prawa wyłączyć komutera, a jak raz uruchomię init 5 to na konsole się nie dostanę. to nie jest bezpieczne ;( 5. ciekawostka: mogę zalogować się na root przez webmin https://localhost:10000/ :lammer: help mile widziany PolicyKit ? SElinux wyłączony $ cat /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!-- -*- XML -*- --> <!DOCTYPE pkconfig PUBLIC "-//freedesktop//DTD PolicyKit Configuration 1.0//EN" "http://hal.freedesktop.org/releases/PolicyKit/1.0/config.dtd"> <!-- See the manual page PolicyKit.conf(5) for file format --> <config version="0.1"> <match user="borzole|yamato|lucas"> <return result="yes"/> </match> <define_admin_auth group="wheel"/> </config> [EDIT] su - zadziałało dopiero po reinstalacji coreutils. Wniosek: ta porada na wiki nie jest najlepsza dla fedory ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Czerwiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2009 Prawdopodobnie wszystkie istotne programy posiadające urawnienie suid, po przywróceniu przez ciebie uprawnień - straciły go. Pozostaje ręczne odtworzenie tych uprawnień na programach. Hint: chmod u+s program Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2009 Cóż, wiedziałem że chodzi o uprawnienia ale nie miałem pojęcia jak to odkręcić. Jednak ilość problemów jakie z tego wynikły była nie do przeskoczenia. Poradziłem sobie dosyć nie elegancko: rpm -qa --queryformat "%{NAME} \n" |xargs -i echo "yum -y reinstall" '{}' \; |sh procedura bezpieczna, ale trwała kilka godzin. Wszystko wróciło do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2009 Wszystko wróciło do normy.Dziwne to trochę, bo zanim napisałem ten artykuł, to kilka razy przetestowałem. Fakt, że system na VirtualBox, ale po zrobieniu jako root np. chmod -R 000 / i odtworzeniu poleceniami z artykułu wszystko wyglądało OK. Chyba będę musiał dopisać, żeby korzystać jak system padnie a nie dla zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi