KamilW Napisano Czerwiec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2009 Witam! Po instalacji nowej F11 pojawiły się dwa problemy: Aby wysunąć płytkę poprzez guzik znajdujący się na napędzie muszę ją najpierw odmontować lub wysunąć klikając prawym na płytkę i "Wysuń", jak zrobić aby płyta automatycznie się odmotowywała podczas naciśnięcia guzika, to znaczy zrobić aby było nomalnie. Może to wina uprawnień... Kiedy klikam dwa razy na plik exe otwiera mi się (_menadżer_ → menedżer) ORT archiwów a nie emulacja pod winem, jak to poprawić? Bo nie chce klikać prawym i dopiero na wine. Z góry dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2009 Kiedy klikam dwa razy na plik exe otwiera mi się (_menadżer_ → menedżer) ORT archiwów a nie emulacja pod winem, jak to poprawić? Bo nie chce klikać prawym i dopiero na wine. Kliknij prawym przyciskiem i wybierz właściwości. Tam wybierasz czym ma być otwierany program, nawet w windzie tak jest i na macu też, czego Ty przedtem używałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilW Napisano Czerwiec 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 O widzisz! Dzięki właściwie to myślałem że to będzie gdzieś w panelu administracyjnym. Za dużo kombinowałem i dlatego. A co z problemem numer 1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 Może to wina uprawnień...Jak podejrzewasz uprawnienia to uruchom polkit-gnome-authorization przejdź po drzewie do org.freedesktop.devicekit.disks i nadaj uprawienia dla Twojego użytkownika dla Unmount a device mounted by another user, Mount a system-internal device, Mount a device, Eject a device, Cancel a job initiated by another user i innych, które uważasz, że mogą być odpowiedzialne za wysuwanie tacki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 O widzisz! Dzięki właściwie to myślałem że to będzie gdzieś w panelu administracyjnym. Za dużo kombinowałem i dlatego. A co z problemem numer 1? Nie wiem, zanim w (_linuxie_ → Linuksie) ORT pojawił się taki "feature" to już się odzwyczaiłem od naciskania przycisku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 No dobra, a to samo z USB? wydaje mi się że kiedyś to po prostu wyrywałem pendriva z obudowy i było ok (F7, F8? ), a teraz jak go nie odmontuje "prawoklik myszką" to nic się na nim nie zapisze. Nie chciało mi się z tym walczyć, ale jak jest temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 po prostu wyrywałem pendriva z obudowy i było ok (F7, F8? ), a teraz jak go nie odmontuje "prawoklik myszką" to nic się na nim nie.Zawsze tak było, szczególnie jeśli chodzi o małe pliki jak nie odmontujesz to nie zapisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilW Napisano Czerwiec 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 Próbowałem z tymi uprawnieniami już wcześniej i nie wychodziło znalazłem takie wątki w internecie http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1017740 Tu ktoś pisze że guzik to nie jest rozpoznawany jako "keypress" czyli nie powinno działać. Ale to jest ubuntu oraz dziwne jest to że sposób aby tego dowieść jest wg mnie troche naciągany gdyż gdy wpiszemy w konsole xev to nawet jeśli odmontujemy i wciśniemy guziol od napędu to wg logiki autora skoro działa to powinno się coś pojawić w terminalu a nie pojawia, Więc xev przechwytuje zdarzenia z myszki i klawiatury wg mnie. http://forums.fedoraforum.org/archive/index.php/t-22019.html tu znów post z 2004 gdzie polsko - brzmiący nick proponuje załadować sterownik cdrom bez obsługi blokowania tacki. Trochę zbyt zaawansowane jak dla mnie a pozatym nie mogne znaleźć modułu który by odpowiadał za napęd. Czy to sata_nv czy ata_generic czy jeszcze coś innego. A pozatym jak (_wogóle_ → w ogóle) ORT załadować ten sterownik? https://www.linuxquestions.org/questions/fe...-in-fc6-496327/ Tu ktoś pisze że to jest błąd w KDE i udziela rady poczekania na poprawki. Dużo na temat ale żadnego konkretnego rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2009 Jak dla mnie z uprawnieniami problem Miałem to samo kiedyś no i gdy naciskałem przycisk od CD-ROMu będąc zalogowanym na siebie, to mi wyskakiwało info od PolicyKita, że nie mam takich uprawnień, żeby móc CD-ROM odmontować. Cóż... szczerze tego nie naprawiłem i nie wiem jak naprawić :> Ale to było pół roku temu na Archlinuksie, teraz na Fedorze CD-ROM mi działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi