cisoaleg Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 Witam, Powiem szczerze o co mi chodzi. Za dwa tygodnie mam egzamin z programowania. Profesor daje nam zadania takiego typu: struct Point{public int x,y;} // enum Season{Spring, Summer, Fall, Winter} // class MyDataSet { void setData(int limit) // { for(int i = 0; i < limit; i++){ // int n =42; Point p = new Point(); // Season s = Season.Winter; // } x = 43; p = new Point(); // a = Season.Winter; // Mamy wyjaśnić znaczenie i składnię wierszy oznaczonych znakiem komentarza// Nie proszę Was o to by ktoś mi rozwiązywał to zadanie na gotowe, lecz by wytłumaczył jak to zrobić, lub podesłał link do miejsca w którym sie tego nauczę. Wiem, że możecie wziąć mnie za nieuka i głąba który nie może nauczyć się programowanie lub mu sie po prostu nie chce, ale powiem tylko, że jestem sieciowcem - to jest moja specjalizacja. W tej branży obecnie praktykuję, a w przyszłości chce pracować. Programowanie jest mi nie potrzebne, więc swój czas wolę poświęcić na zgłębianie wiedzy z inżynierii sieci teleinformatycznych. Pozdrawiam, Łukasz Wawrzyniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 a sieciowe programy to z klocków lego są zrobione? Ten kod który podałeś to są podstawy podstaw i odpowiedź na swoje pytania znajdziesz ucząc się C++, C#, Javy i innych wynalazków, więc proponuję napisać list do Microsoftu i do nich się troszke pożalic że powielają to wszystko p.s. a tak z ciekawości co trzeba w google wpisać aby tutaj trafić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 w życiu nie napisałem nic w C#, ale spróbuję strzelać: struct Point{public int x,y;} //wskaźnik do struktury ...śmierdzi czystym C takie to tam z palca robię enum Season{Spring, Summer, Fall, Winter} // lista, śmierdzi listą class MyDataSet // klasa, ot klasy są: pracująca, wyższa, { void setData(int limit) // funkcja co nic nie zwraca ale potrzebuje podania liczby całkowitej (to są liczby: 1,2,3,4, ) jako paramtetru { for(int i = 0; i < limit; i++){ // zrób "limit" razy to co w środku napisano int n =42; // n=42, dla wyjaśnienia. 42 to odpowiedź na sens życia, wszechświata i całą resztę. Notabene, mieszkam pod numerem 42i czuję się odpowiedzią na sens życia wszechświat i całą resztę Point p = new Point(); // ogłaszam narodziny nowego wskaźnika typu wskaźnik (jak się pierwszy raz czyta kod w java, to to też wydaje się absurdalne i niezrozumiałe) Season s = Season.Winter; // ja bym dał Summer żeby było bardziej na czasie } x = 43; p = new Point(); // a = Season.Winter; // ...dobra, dość. A czy sieciowiec to w życiu nie napisał programu? Wypożycz panie studencie sobie książkę "podstawy C#" każdy musi czasem robić rzeczy na, które nie ma najmniejszej ochoty. Jak ja dzisiaj czytać o 5 rano, :lammer: fizyczne wyjaśnienie na automatach komórkowych, czemu ziarenko piasku może wytrącić kopiec piasku ze stanu bliskiemu krytycznemu. Twoje C# może Ci się jeszcze do czegoś przydać, a moje ziarenko piasku? http://rtfm.killfile.pl/#praca_domowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cisoaleg Napisano Czerwiec 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 @FC4B- C# forum http://rtfm.killfile.pl/#praca_domowa - nie jest to moja praca domowa więc nie wiem po co ten link Wypożycz panie studencie sobie książkę "podstawy C#" - może jakiś ebook:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenji_Takahashi Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 msdn.microsoft.com . Naprawdę niezłe źródło informacji. Apropos komentarzy imć borzole to tylko przyczepię się do Point. W C# Point to nie jest wskaźnik, lecz (jak wskazuje nazwa)...punkt . Taki zupełnie zwyczajny, definiowany przez (x,y) . Poza tym podziwiam artyzm komentarza do takiego głupiego kawałka kodu, który tak w ogóle nie ma prawa działać . Ale to ja się czepiam, bo nie lubię jak ktoś "rzuca" laikowi kawałek kodu wyssany z palca i każe mu go zrozumieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 może jakiś ebook:)A może Google? Przykład dla słowa kluczowego "struct" → http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8 I dalej cierpliwie linijka po linijce. Za tzw. moich czasów było takie powiedzonko: tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć. Sądzę, że warte uwagi również dzisiaj I powiedz czym się różni praca domowa od przygotowania do egzaminu? Poza tym, że być może przygotowujesz się w akademiku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 Wiem, że możecie wziąć mnie za nieuka i głąba który nie może nauczyć się programowanie lub mu sie po prostu nie chce, ale powiem tylko, że jestem sieciowcem - to jest moja specjalizacja. W tej branży obecnie praktykuję, a w przyszłości chce pracować. Programowanie jest mi nie potrzebne, więc swój czas wolę poświęcić na zgłębianie wiedzy z inżynierii sieci teleinformatycznych. Przypomniało mi się zdanie: "kiedyś humanistą był człowiek wszechstronnie wykształcony, dzisiaj to po prostu osoba nie potrafiąca zrozumieć podstaw matematyki" W sumie już się przyzwyczaiłem że niektórzy uważają że niepotrzebna im ortografia, programowanie, fizyka, chemia, biologia, no nic nie jest potrzebne. Później się dziwić że Stephen Hawking mówi że 90% ludności ziemi używa swojego mózgu do minimum egzystencjonalnego. Jak dla mnie trochę złe miejsce wybrałeś na takie stwierdzenia "Programowanie jest mi nie potrzebne", może i nie jest, ale na pewno jest Ci potrzebne rozumienie programowania, bo nie wyobrażam sobie jak osoba rozumiejąca sieci teleinformatyczne może nie rozumieć tego jak one działają, a bez rozumienia programowania to nie jest możliwe. Zagadka: Kto bardziej się zna na "inżynierii" sieci teleinformatycznych: osoba znająca model osi, rozumiejąca działania algorytmów kolejkowania, znająca budowę pakietów czy osobnik nie znający tego ? ---- już po zagadce Ja zawsze sobie takiego inżyniera wyobrażałem jako gościa który potrafi napisać własną implementację protokołu TCP z palca, a tu taki cios.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2009 Ja zawsze sobie takiego inżyniera wyobrażałem jako gościa który potrafi napisać własną implementację protokołu TCP z palca, a tu taki cios.... co nie jak to przeczytałem pierwszy raz, to pomyślałem: jak nic gimnazjalista. To musi być niezła szkoła jak na zaliczenie trzeba rozkminić taki kawałek kodu w C# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cisoaleg Napisano Czerwiec 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2009 Przećwiczyłem Kurs C# z centrumxp. Znalazłem jakiś programik i próbuje go opisać. Proszę was sprawdźcie i ewentualnie poprawcie moje wypociny. Z góry dziękuję. 1) public class cell{// stworzenie klasy publicznej o nazwie cell int content; //deklaracja zmiennej content typu int bool flag=false;// przypisanie zmiennej flaag typu logicznego false public int ReadFromCell(){//deklaracja metody publicznej typu int o nazwie ReadFromCell lock(this){//nie wiem if(!flag){//użycie instrukcji warunkwej if. Sprawdzamy czy wynik jest różny od flag try{//nie wiem monitor.Wait(this);//nie wiem } catch(synchronizationLockException e){//nie wiem Console.WriteLine(e); } // wypisuje nam zawartosc zmiennej e catch(ThreadInterruptedException e){//nie wiem Console.WriteLine(e); }//wypsiuje zawartosc zmiennej e } flag=false;//przypisanie zmiennej flag typu false Monitor.Pulse(this);//nie wiem } return content;// zwraca zmienna content? } public void WriteToCell(int n){//publiczna metoda nie zwracajaca wyniku o nazwie WriteToCell jednoargumentowa lock(this){//zamyka nam cos? if(flag){//użycie instrukcji warunkwej if. Sprawdzamy czy wynik jest równy flag try{//nie wiem Monitor Wait(this);//nie wiem } catch(Exception e){//nie wiem Console.WriteLine(e);}//wypisuje zawartość zmiennej e } content=n;//nie wiem flag=true;//przypisanie zmiennej flag typu true Monitor.Pulse(this);//nie wiem } }} 2 using System; using System.Threading; public.class synchro{// stworzenie klasy publicznej o nazwie synchro public int kwadrat(int i){//deklaracja metody kwadrat typu int jednoargumentowej console.WriteLine("{0}",// wyświetlenie hmmm? Thread.CurrentThread.GatHashCode());//nie wiem return[*];//zwraca nam zawartość jakieś tablicy?? } } public delegate int MASD(int i);//deklaracja publicznego delegatu typu int o nazwie MASD jednoargumentowego? public class PAR{//stworzenie publicznej klasy o nazwie PAR public static void Main(){//deklaracja publicznej metody ststaycznej nie zwracającej wyniku int eParametr=0;//deklaracja parametru typu int o nazwie eParametr i przypisanie mu wartości 0 int eResult=0; //deklaracja parametru typu int o nazwie eResult i przypisanie mu wartości 0 Synchro aSO=new Synchro();//stworzenie nowego obiektu o nazwie aSO na bazie klasy Synchro Console.WriteLine("(0)";//konsola wypisuje nam zawartosc hmm? Thread.CurrentThread.GetHashCode());//nie wiem cParam=10;//przypisanie zmiennej wartości 10 cResult=sSO.Kwadrat(cParam);//nie wiem Console.WriteLine("wynik dla {0} wynosi {1};\n\n",cParam, cResult);//nie wiem MASD sD=new MASD(sSO.Kwadrat);//Stworzenie nowego obiektu o nazwie sD na bazie klasy MASD cParm=17;//przypisanie zmiennej wartosci 17 IAsyncResult aResult=sD.BeginInvoke(cParm,null,null);//nie wiem aResult.AsyncWaidHandle.WaitOne();//nie wiem cResult=sD.EndInvoke(aResult);//nie wiem Console.WriteLine("Wynik dla{0} wynosi{1}",cParam,cResult);//nie wiem;/ } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2009 Przećwiczyłem Kurs C# z centrumxp. Znalazłem jakiś programik i próbuje go opisać. Proszę was sprawdźcie i ewentualnie poprawcie moje wypociny. Z góry dziękuję. Tak już dużo lepiej Do tego czego nie wiesz dodałem znacznik /// - moje podpowiedzi 1) public class cell{// stworzenie klasy publicznej o nazwie cell int content; //deklaracja zmiennej content typu int bool flag=false;// przypisanie zmiennej flaag typu logicznego false public int ReadFromCell(){//deklaracja metody publicznej typu int o nazwie ReadFromCell lock(this){//nie wiem /// zablokowanie obiektu na czas wykonywania (nie można na nim operować w tym czasie), this to odwołanie do tej konkretnej instancji klasy. if(!flag){//użycie instrukcji warunkwej if. Sprawdzamy czy wynik jest różny od flag try{//nie wiem /// instrukcja przechwytująca wyjątki, jak wystąpi błąd w programie to program zrobi to co jest w catch w przypadku wystąpienia błędu monitor.Wait(this);//nie wiem /// zwolnienie blokady (lock) i blokowanie tylko tego konkretnego wątku, } catch(synchronizationLockException e){//nie wiem ///w przypadku błędu typu synchronizationLockException wykonaj: Console.WriteLine(e); } // wypisuje nam zawartosc zmiennej e catch(ThreadInterruptedException e){//nie wiem ///w przypadku błędu typu synchronizationLockException wykonaj: Console.WriteLine(e); }//wypsiuje zawartosc zmiennej e } flag=false;//przypisanie zmiennej flag typu false Monitor.Pulse(this);//nie wiem /// informuje wątki w kolejce że zmienia się stan (następny rusza w tym przypadku) } return content;// zwraca zmienna content? } public void WriteToCell(int n){//publiczna metoda nie zwracajaca wyniku o nazwie WriteToCell jednoargumentowa lock(this){//zamyka nam cos? /// zablokowanie obiektu na czas wykonywania (nie można na nim operować w tym czasie), this to odwołanie do tej konkretnej instancji klasy. if(flag){//użycie instrukcji warunkwej if. Sprawdzamy czy wynik jest równy flag /// NIE! sprawdzamy czy flag == 1 (czy jest prawdą) ///reszta jak wyżej try{//nie wiem Monitor Wait(this);//nie wiem } catch(Exception e){//nie wiem Console.WriteLine(e);}//wypisuje zawartość zmiennej e } content=n;//nie wiem flag=true;//przypisanie zmiennej flag typu true Monitor.Pulse(this);//nie wiem } }} 2 using System; using System.Threading; public.class synchro{// stworzenie klasy publicznej o nazwie synchro public int kwadrat(int i){//deklaracja metody kwadrat typu int jednoargumentowej console.WriteLine("{0}",// wyświetlenie hmmm? Thread.CurrentThread.GatHashCode());//nie wiem return[*];//zwraca nam zawartość jakieś tablicy?? } } public delegate int MASD(int i);//deklaracja publicznego delegatu typu int o nazwie MASD jednoargumentowego? public class PAR{//stworzenie publicznej klasy o nazwie PAR public static void Main(){//deklaracja publicznej metody ststaycznej nie zwracającej wyniku int eParametr=0;//deklaracja parametru typu int o nazwie eParametr i przypisanie mu wartości 0 int eResult=0; //deklaracja parametru typu int o nazwie eResult i przypisanie mu wartości 0 Synchro aSO=new Synchro();//stworzenie nowego obiektu o nazwie aSO na bazie klasy Synchro Console.WriteLine("(0)";//konsola wypisuje nam zawartosc hmm? Thread.CurrentThread.GetHashCode());//nie wiem cParam=10;//przypisanie zmiennej wartości 10 cResult=sSO.Kwadrat(cParam);//nie wiem Console.WriteLine("wynik dla {0} wynosi {1};\n\n",cParam, cResult);//nie wiem MASD sD=new MASD(sSO.Kwadrat);//Stworzenie nowego obiektu o nazwie sD na bazie klasy MASD cParm=17;//przypisanie zmiennej wartosci 17 IAsyncResult aResult=sD.BeginInvoke(cParm,null,null);//nie wiem ///zmienia status operacji asynchronicznej (rozpoczyna asynchroniczne wywołanie) aResult.AsyncWaidHandle.WaitOne();//nie wiem ///blokuje wątek dopóki nie otrzyma sygnału zwolnienia cResult=sD.EndInvoke(aResult);//nie wiem ///koniec asynchronicznego wywołania Console.WriteLine("Wynik dla{0} wynosi{1}",cParam,cResult);//nie wiem; /// podaje wynik } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lruman Napisano Czerwiec 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2009 w życiu nie napisałem nic w C#, ale spróbuję strzelać: struct Point{public int x,y;} //wskaźnik do struktury ...śmierdzi czystym C takie to tam z palca robię enum Season{Spring, Summer, Fall, Winter} // lista, śmierdzi listą jak to przeczytałem pierwszy raz, to pomyślałem: jak nic gimnazjalista. To musi być niezła szkoła jak na zaliczenie trzeba rozkminić taki kawałek kodu w C#. Używa takich slow jak rozkminić i pisze o czymś o czym nie ma pojęcia. Żeby nie było ze offtopic - pomoże Ci każda ksiązka do C# i to nawet jej początkowe rozdziały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2009 Używa takich slow jak rozkminić przecież to bardzo ładne słówko jest, dozwolone od lat 3 do 103 Pamiętam jak mój nauczyciel w wieku pod emerytalnym powiedział że "kładzie na to lachę" i jakoś gimnazjalistą go nie okrzyknięto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Czerwiec 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2009 Móglby przynajmniej napisać, coś w stylu "dzięki qmicu w ramach podziękowania zainstaluję Fedorę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi