Mikołaj Napisano Czerwiec 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 o takie funkcji nie wiedziałem, ja włączyłem tylko palimpsest i pokazał te badsectory. a tego badblocka wykorzystam, bo teraz patrzę że na stacjonarce mam jednego nienaprawialnego bada ;] (3 lata ma dysk) a na drugim dysku co będzie miał 10 lat teraz 0 badów ;] (poczciwy samsung ;]) -------------------------------------------------------- edit miałem to wcześniej napisać, spod konsoli się dało wejść normalnie do ~/ co mi tera przysło do głowy to ta sugestia ze sprawdzeniem ile katalog zajmuje. Krusader i dolphin podliczają aktualne miejsce zajmowane przez pliki w danym katalogu, więc może o to chodziło. No jeszcez kwestia tego że jak odłączyłem dysk na usb to wyglądało na to że działa normalnie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 głowy nie dam sobie uciąć, ale z XFS mogą być problemy (takie same jak przy brutalnym odłączaniu z prądu) jeśli nie będziesz tego odmontowywał. Za każdym razem gdy kończy się pracę powinno się poprawnie odmontować ten dysk, a nie od razu wyciągać kabel USB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Czerwiec 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 na dysku usb ą 2x ntfs i 1x ext3, przy odłączaniu od kompa były odmontowywane ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Lipiec 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2009 Pozwolę sobie dodać kilka szczegółów. Lap wrócił z serwisu, wsadziłem do niego nowy dysk (badsectorów nie ma, bo skanowałem) partycje / i /home mam teraz na ext4, więc się xfs'a nie czepiajcie ;p. Problem występuje dalej. Zainteresowałem się konsolą - gdy daję du ~/, ls -l to i konsola się zawieszała. Więc sprawdzałem po kolei na uzupełnianiu na jakim pliku się zatrzyma. Wyszło na to że zawiesza się na katalogu .gvfs/. Jak na razie usunąłem pakiety gvfs, w sumie nawet nie wiem co mi to daje ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2009 hmm ciezka sprawa... a moze to wina modulu kontrolera dyskowego. swego czasu wylaczalem modul ata_generic. wrzuc go na blackliste do jakiegos pliku w katalogu modprobe. pewnie gdzies tam juz wystepuje ,jesli nie stworz nowy plik conf i daj blacklist ata_generic. gvfs jest takim rozszerzeniem do gnoma co pozwala ci montowac z poziomu nautilusa wirtualne systemy plikow, tj samba, ftp i tym podobne ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Lipiec 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2009 kontroler dysku to ata_piix -> http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=21060 no tak, tylko ja nie używam gnoma ani nautilusa ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2009 a zobacz czy ldmod pokazuje Ci modul ata_generic. lsmod |grep ata_generic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Lipiec 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2009 pokazuje, to co blacklistować? a dvdrom będzie działał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2009 pewnie tak zalezy do czego jest podlaczony jeszcze. sprobowac mozna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Lipiec 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2009 hmm, albo ja coś robię źle albo coś jest źle. dodałem do blacklist.conf w modprobe.d/ blacklist ata_generic i tak jakbym grochem o ścianę rzucał, dalej na liście lsmod widnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2009 hmm moze to jedna z zaleznosci jakiegos modulu. tylko nie wiem czy w przypadku jesli ten modul bedzie wymagany przez inny, to zostana oba zaladowanem, czy nie. btw usuwales ten katalog .gvfs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Lipiec 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2009 tak, katalog poszedł papa, mam nadzieję że mi się takie jajca nie będą powtarzały. [mag@mag-lap ~]$ lsmod |grep ata_generic ata_generic 4264 0 Więc chyba nie ma zależności .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2009 hmm moze to ata-generic mialo byc a nie z podkreslnikiem . ale jak Ci sie nic nie psuje po usunieciu tego katalogu to tego nie ruszaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Lipiec 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2009 dalej to samo, może on tego pliku w ogóle nie przetwarza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2009 jednak ma byc blacklist ata_generic, probowales zupdatowac/wygenerowac nowy initramdisk? tylko mi powiedz czy usuniecie tamtego katalogu cos dalo, bo sie moze okazac, ze to blacklistowanie tego modulu jest zbyteczne...napisz zanim zrobisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi