neo700 Napisano Czerwiec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2009 (edytowane) O widzę że dobrze trafiłem mam problem z dodaniem usługi poleceniem chkconfig --add jboss zwraca mi komunikat że jboss nie może być usługą, trochę mnie to dziwi bo pod opensuse zadziałało bez problemowo. Moze w fedorze inaczej dodaje sie usługi ?? Edytowane Czerwiec 27, 2009 przez WalDo Wydzielenie wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2009 post jest w zlym miejscu - to jest raczej faQ. pozatym wystarczylo by zerknac tutaj i odpowiedz gotowa. no ale widac google padlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo700 Napisano Czerwiec 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 post jest w zlym miejscu - to jest raczej faQ. pozatym wystarczylo by zerknac tutaj i odpowiedz gotowa. no ale widac google padlo No nie wiem czw złym ... porusza temat usług więc jest na temat! Jeszcze raz napiszę że problem tkwi w chckconfig albo w tym że w fedorze inaczej instaluje się usługi. Pomijajać nieszczęsnego jbosa poleceniem chkconfig -add nie mogę dodać żadnej usługi w tej fedorce za kazdym razem zwraca mi błąd że skrypt X nie może być usługą ?? i nie wiem dlaczego bo te skrypty w innej dystrybucji śmigają aż miło!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 tak, jest w zlym - bardziej pasuje nowy temat w dziale administracji pt "jboss problemy z chkconfig". czytales w ogole ten artykul z linka? przeciez na chlopski rozum wystarczy wrzucic ten skrypt do /etc/init.d i wystartowac go service jboss_script start lub /etc/init.d/jboss_script start. na poszczegolne runlevele mozna go dodac poprzez podlinkowanie do katalogu /etc/rc{X].d/. fakt chckonfiga nie obsluguje, ale to tylko i wylacznie wina osob odpowiedzialnych za jboss'a, bo skrypty musza miec okreslona strukture. ale przeciez w tym poradniku jest napisane wyraznie, co trzeba zrobic. robiles to wg tamtych instrukcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 Pomijajać nieszczęsnego jbosa poleceniem chkconfig -add nie mogę dodać żadnej usługi w tej fedorce ...no to przestań link podany przez fafig jest bardzo dobry, sam jeszcze miesiąc temu się tym artem posługiwałem. Jeśli czegoś/całości arta nie rozumiesz to powiedz, może pomożemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo700 Napisano Czerwiec 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 Nie wiem w czym jest dokładnie problem w fedorze. 1 chkconfig nie dodaje mi skryptów do usług; Te same skrypty w innych dystrybucjach poleceniem chkconfig dodawane sa do usług bez problemów ?? 2 zrobiłem linki synboliczne do odpowiednich poziomów uruchomienia opisane w podanym wyżej linku, ale dalej jboss nie startuje automatycznie przy włączeniu systemu 3 oczywiście ręczne uruchomienie jbosa działa elegancko /etc/initd/jboss start Nie wiem dlaczego jboss nie chce mi sie uruchomić jako usługa? Moze w fedorze inaczej dodaje się skrypty do usług ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo700 Napisano Czerwiec 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 ale zostawmy jbossa, próbuję dodać inne skrypty do init.d i komunikat jaki mi się wyświetla jest taki sam. Więc mam pytanie dokładnie takie jak dodać jakikolwiek skrypt do usług skoro chkcondig -add zwraca błąd ze dany skrypt nie może być usługą, Jeszcze raz napiszę w open suse chkconfig dodało te skrypty bez problemu do usług!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 (edytowane) tu masz odpowiedz na twoje problemy. wystarrczy dodac do skryptu #chkconfig: 2345 20 80 //gdzie 2345 to levele na jakich ma byc odpalany (domyslnie), 20 kolejnosc startu, 80 kolejnosc zabijania (ofc przykladowa) #desctiption: blah blah //obowiazkowy opis chkconfig --add jboss works peace edit: ofc to jest najprostszy przypadek, za jeszcze parametry provides requires etc, generalnie 3ba troche poszukac i poczytac (hint: man chkconfig) Edytowane Czerwiec 27, 2009 przez fafig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 (edytowane) Moze w fedorze inaczej dodaje się skrypty do usług ??Skrypty dodaje się tak samo, ale o ile pamiętam samo napisanie skryptu podlega pewnym zasadom, które w innych distro nie są tak restrykcyjne. Popatrz jak napisane są inne usługi, to zrozumiesz o co chodzi. W dokumentacji do Red Hata też coś powinno być, ale tak na szybko nie mogę odszukać. [EDIT] Głównie chodzi o dopisanie odpowiedniego nagłówka dla chkconfig [code[]# chkconfig: 35 98 10[/code] Dodaj taką lub podobną linijkę zaraz pod "#!/bin/sh" w skrypcie jboss i będzie OK. "man chkconfig" → sekcja "RUNLEVEL FILES" Edytowane Czerwiec 27, 2009 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo700 Napisano Czerwiec 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 WIELKIE DZIĘKI to dobra podpowiedź usługa dodana jboss wstaje sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi