Skocz do zawartości

Konfiguracja Dodatkowych Przycisków Myszy

Mikołaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak już zająłem się w innym temacie moją klawiaturą, to postanowiłem zająć się i myszką.

mam na myszce dwa dodatkowe przyciski myszy, jednak ich domyślne akcje mi się nie podobają (wstecz i do przodu w przeglądarce). Na windowsie miałem (co więcej, mam dalej ;]) taki programik, którym mogłem sobie przypisać np podwójne kliknięcie do jednego klawisza a do drugiego klawisz backspace z klawiatury (akurat tak bym chciał, ale możliwości było więcej)

No i oczywiście pytanie: co, gdzie jak i czym muszę zrobić żeby taki efekt uzyskać? :D

Jaka to mysz? Ja mam 9-przyciskowego Diamondback 3G i ten sam problem. Obsługiwane jest tylko 7-przycisków, a 8 i 9 mają takie same zdarzenie jak rolka. Możesz to sprawdzić w xev. Od pół roku zabieram się do zrobienia tego, ale ciężko coś znaleźć w necie, inna sprawa, że podobno xorg obsługuje tylko 7-przycisków, chociaż gdzieś czytałem, że w 9-przyciskowych myszkach Creative czy MS wszystkie mają osobne zdarzenia... Jeśli u Ciebie mają osobne zdarzenia to łatwo je przemapować programem xmodmap, w innym przypadku będziemy musieli nad tym pomyśleć :)

EDIT: Jeśli chodzi o samo przypisanie to robisz to podobnie jak w przypadku klawiatury np. programem xbindkeys lub innymi.

Media-Tech MT118 Master Web Mouse

mam te 7 przycisków, ale xev pokazuje że te dwa dodatkowe mają numery 8 i 9.Więc wychodzi na to że mam 1 - 5 + 8 - 9 ;]

ograniczenia co do ilości przycisków nie widzę http://ftp.x.org/pub/X11R6.9.0/doc/html/mouse5.html#21

i jeszcze ten komunikat:

[mag@mag-pc ~]$ xmodmap -e "pointer = 1 2 3 4 5 6 7 8 9"
Warning: Only changing the first 9 of 32 buttons.

kto ma 32 przyciski na myszce, bądź jak takie monstrum nazwać ?:D

no tak xmomap daje mi możliwość zamienienia numerów przycisków. Tylko jak do jakiegoś przycisku przypisać podwójne kliknięcie lewego przycisku myszy, bądź naciśnięcie backspace'a? :D

----- edit

jest xbindkeys, mogę sobie przypisać uruchamianie komendy do klawisza bądź kombinacji klawiszy, ale dalej pytanie, jak symulować podwójne kliknięcie lewego przycisku myszy ;]