Skocz do zawartości

Bardzo Mocne Nagrzewanie Się Laptopa

Tom:-)

Rekomendowane odpowiedzi

Po instalacji (nie od razu po) Fedory 11 bardzo mocno nagrzewa mi się laptop przy normalnej pracy czyli kiedy laptop jest tylko włączony działa odtwarzacz Totem 2.26.2 pobierając strumień audio z sieci. Matryca jest opuszczona - wyłączenie lampy.

CPU: ok 60%

HDD: bardzo małe zużycie

RAM: ok 400 MB

Wydaje mi się że grafika jest bardzo nagrzana ale nie mam jak tego sprawdzić. Nie będę przesadzał jak napiszę że laptop prawie parzy

Jak opuszczasz matrycę, to może się grzać, bo jeden z kanałów wentylacyjnych laptopa to po prostu szczeliny w klawiaturze.

Wpisz jako root

sensors-detect

i używaj w kreatorku domyślnych ustawień, dzięki czemu dostaniesz dostęp co najmniej do termometru na procesorze. Możesz zainstalować program gkrellm (polecam też ściągnąć sobie jakąś ładną skórkę), dzięki czemu będziesz mógł to ładnie na bieżąco monitorować. Może komputer nagrzewa się bardzo w określonych momentach, a potem po prostu jest ciepły?

Wpisz

lspci

i wyłów z tego informacje o karcie grafiki. Jeśli nie wiesz jak, skopiuj to wszystko na wklejorg.

wpisz top i sprawdz ktory proces zzera najwiecej zasobow CPU. zainstaluj sobie gkrellm - w konfiguracji dodaj sensory temperatury...albo uzyc sensors z pakietu lm_sensors, ale najpierw trzeba odpalic sensors-detect

edit:

yuck :P znowu za wolno :)

BTW jesli masz karte zintegrowana, to temp powinna byc dostepna w sensors, jesli masz nvidia to sproboj programu nvclock -i , co do ati nie jestem pewien, bo nie posiadam takowej (podobno dziala aticonfig --od-gettemperature).. ciekawostka: gkrellm podaje mi temp 7stopni nizsza niz nvclock :) (co mozna zmienic ustawiajac offset na +7 przy sensorze w gkrellm)

Edytowane przez fafig

Jak opuszczasz matrycę, to może się grzać, bo jeden z kanałów wentylacyjnych laptopa to po prostu szczeliny w klawiaturze.

Tzn nie dodałem że nie domykam matrycy - jest uchylona

Wszystko jest w normie, ale jak wczoraj napisałem post rozkręciłem lapka do kąpieli :rolleyes: Jest dość dziwnie zbudowany bo ten sam rdzeń chłodzący, chłodzi CPU i AGP oraz wentylacja nie ochładza CPU tylko jest przy wyjściu przy obudowanie ochładzając "grill" który był zabrudzony zbitym kurzem. Oprócz tego jest blisko jest dysk. Teraz chyba już wróciło wszystko do normalności. Dziękuję za pomoc